BACK TO
TOP
Πληρωμές

Πιστώθηκε η ειδική ενίσχυση βάμβακος, δυσκολίες στην ενεργοποίηση της Κάρτας Αγρότη

Για την πίστωση στους λογαριασμούς των περίπου 46.500 δικαιούχων παραγωγών της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, συνολικού ποσού περίπου 180 εκατ. ευρώ, ενημερώνει με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Πληρωμών. Στο εν λόγω πακέτο πίστωσης δεν περιλαμβάνονται λόγω τεχνικών προβλημάτων οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε σπαράγγια και βιομηχανική ντομάτα, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

24381097_karta_agroti_Α_contactless-01__1_

Γιάννης Πανάγος

105
7

Για το θέμα το agronews ανέφερε νωρίτερα ότι  βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η διαδικασία επεξεργασίας των στοιχείων για την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης ύψους 175 εκατ. ευρώ στο βαμβάκι και θεωρείται πολύ πιθανό μέχρι το απόγευμα της Τρίτης 17 Μαρτίου να γίνει η πίστωση των λογαριασμών με τα ποσά των δικαιούχων ενίσχυσης καλλιεργητών, κάτι που επιβεβαιώθηκε στην συνέχεια.

Η ανακοίνωση σχετικά με την χορήγηση Συνδεδεμένων Ενισχύσεων Έτους 2019: 

Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. καταβάλλει σήμερα άμεσες ενισχύσεις για τις αιτήσεις έτους 2019, συνολικού ποσού 180.965.922,50 ευρώ, εκ του οποίου τα 179.682.404,19 ευρώ αφορούν σε συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Αναλυτικά:

Λαμβάνει χώρα πρώτη πληρωμή που αφορά στην καλλιέργεια βάμβακος, με ποσό   179.498.196,64 ευρώ σε 46.478  δικαιούχους.

Επίσης, καταβάλλονται συμπληρωματικές πληρωμές για το καθεστώς βασικής ενίσχυσης ύψους 757.316,37 ευρώ σε 2.452 δικαιούχους, για την πράσινη ενίσχυση ύψους 480.867,75 ευρώ σε 1.308  δικαιούχους και για τους νέους γεωργούς ύψους 45.334,19 ευρώ σε 621 δικαιούχους.

Επιπρόσθετα,  πραγματοποιούνται συμπληρωματικές πληρωμές συνδεδεμένων ενισχύσεων έτους 2019 που αφορούν στην :

  • καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, με ποσό 8.620,37 ευρώ σε 27 δικαιούχους
  • καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών σανοδοτικών ψυχανθών, με ποσό 16.050,62 ευρώ σε 58 δικαιούχους
  • καλλιέργεια βρώσιμων οσπρίων, με ποσό 1.228,89 ευρώ σε 6 δικαιούχους
  • καλλιέργεια σκληρού σίτου, με ποσό 25.476,06 ευρώ σε 50 δικαιούχους
  • καλλιέργεια ζαχαροτεύτλων, με ποσό 101.111,40 ευρώ σε 11 δικαιούχους
  • την καλλιέργεια καρπών με κέλυφος, με ποσό 27.766,47 ευρώ σε 175 δικαιούχους
  • καλλιέργεια μήλων, με ποσό 3.953,74 ευρώ σε 12 δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις πληρωμές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους φορείς υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, στο αυτοματοποιημένο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. (2108802000) και στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του Υπ.Α.Α.Τ. (1540), το οποίο λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες, από τις 09:00 έως τις 17:00. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης των δικαιούχων με τους εξής τρόπους:

Α.   Μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Καρτέλα του Αγρότη» (https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/FarmersTab/#/login).

Β.   Μέσω της εξειδικευμένης εφαρμογής «Δημοσιοποίηση Πληρωμών» (https://dip.opekepe.gr) με χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών (Τaxisnet).


Δείτε εδώ αναλυτικά τις πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ ανά καθεστώς περιόδου.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Βεβαίως, η υπολειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, λόγω κορωνοϊού και η πάγια δυσκολία του μηχανογραφικού να «τρέξει» με βάση τα χρονοδιαγράμματα, αφήνει κάποια περιθώρια καθυστέρησης της όλης διαδικασίας.

Οι πληροφορίες πάντως θέλουν τις περιφερειακές υπηρεσίες του Οργανισμού να βλέπουν τις λίστες με τα ποσά των δικαιούχων και αν η τελική διασταύρωση των στοιχείων δεν βγάλει κάποιο πρόβλημα, η πληρωμή θα γίνει κανονικά σήμερα.

Σημειωτέον ότι αυτές τις μέρες μεγάλη γίνεται τεράστια προσπάθεια καλυψης των αναγκών και από τις υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς, τα αρμόδια τμήματα της οποίας έχουν υποστεί κάποια «ρήγματα» λόγω του κορωνοϊού. Πριν λίγο αρμόδιος παράγων διαβεβαίωνε πάντως ότι εκτός απροόπτου, μέχρι το απόγευμα, θα γίνει η καταβολή της ειδικής ενίσχυσης στο βαμβάκι.

Εν τω μεταξύ, αγώνας γίνεται από τις υπηρεσίες της τράπεζας για την ικανοποίηση των αιτημάτων που αφορούν στην ανανέωση της Κάρτας Αγρότη 2020, τουλάχιστον για τους αγρότες που πρόλαβαν κα υποβάλουν τη νέα δήλωση ΟΣΔΕ. Αντίθετα, χωρίς κάρτα θα πορευθούν, οι αγρότες που δεν πρόλαβαν να υποβάλουν δήλωση ΟΣΔΕ μετά την απόφαση για 15ημερη διακοπή της λειτουργίας των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων, κι αυτό είναι ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα στα πολλά που καλούνται να επιλύσουν αυτό τον καιρό οι καλλιεργητές.

«Πήγαμε την Παρασκευή και μας είπαν πως είναι σε αναμονή της ενεργοποίησης, λένε δεν δίνει το σύστημα» αναφέρει στο agronews ο Χρήστος Μπεκίρης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αχαΐας, εξηγώντας πως το πρόβλημα αυτό αφορά παραγωγούς σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. «Ο κόσμος θέλει να καλλιεργήσει, να πληρώσει σπόρους και εφόδια και ο,τι άλλο έχει προγραμματίσει, αλλά ακόμα περιμένουμε να γίνει η έγκριση» συμπληρώνει ο ίδιος.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς για τις πληρωμές των συνδεδεμένων

Η Τράπεζα Πειραιώς, σταθερά δίπλα στους αγρότες καλύπτει, σε κάθε συγκυρία, έγκαιρα και ολοκληρωμένα όλες τις ανάγκες τους. Συνεχίζει να το πράττει ακόμα και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, συμβάλλοντας στην απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς.  

Το απόγευμα της Τρίτης 17.3.2020, ολοκληρώθηκε ομαλά η διαδικασία πληρωμής Συνδεδεμένων Ενισχύσεων έτους 2020 (βάμβακος, πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών σανοδοτικών ψυχανθών, βρώσιμων οσπρίων, σκληρού σίτου, ζαχαροτεύτλων, καρπών με κέλυφος, μήλων) και λοιπών αγροτικών ενισχύσεων συνολικού ποσού 180.965.922,50 ευρώ σε 46.478 δικαιούχους.

Τα χρήματα είναι ήδη διαθέσιμα στους λογαριασμούς των αγροτών – πελατών της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίοι μπορούν να κάνουν άμεσα αναλήψεις από τα 1.800 ΑΤΜ της Τράπεζας σε όλη την Ελλάδα.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Για την Τρίτη 17 Μαρτίου δροµολογούν οι αρµόδιοι του Οργανισµού Πληρωµών την πίστωση των λογαριασµών των δικαιούχων παραγωγών µε την ειδική ενίσχυση βάµβακος.

Μια πληρωµή, ύψους περί τα 175 εκατ. ευρώ, που «δουλεύτηκε» από τους διοικητικούς του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειµένου να έρθει νωρίτερα από πέρυσι και µάλιστα µαζί µε τη συνδεδεµένη στο σπαράγγι -ως είθισται- αλλά και αυτή της βιοµηχανικής ντοµάτας. Από την αρχή ανέφεραν ότι η πληρωµή θα γίνει το δεύτερο δεκαήµερο του µήνα, ενώ από τις κατά τόπους διευθύνσεις του φορέα µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές άφηναν ανοιχτό και το ενδεχόµενο µιας πίστωσης την επόµενη εβδοµάδα από Τρίτη 10 µέχρι και Πέµπτη 12 Μαρτίου. Ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες από υψηλόβαθµα στελέχη του φορέα τοποθετούν την εν λόγω πίστωση το νωρίτερο στις 17 του µήνα. Να σηµειωθεί ότι στην ίδια παρτίδα περιλαµβάνονται και οι ειδικές ενισχύσεις για τα νησιά του Αιγαίου συνολικού ποσού 1 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τώρα τα ποσά των παραπάνω ενισχύσεων να σηµειωθεί ότι το πριµ στους βαµβακοπαραγωγούς για το 2019 θα ανέλθει στα 64,6 ευρώ ανά στρέµµα, λόγω της αύξησης των εκτάσεων που καλλιεργήθηκαν στη χώρα το προηγούµενο έτος. Μάλιστα, σε πρόσφατη γραπτή του απάντηση στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παραδέχεται «µείωση του καθαρού κέρδους των βαµβακοπαραγωγών για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, αποδίδοντας το γεγονός στην αύξηση της καλλιεργούµενης έκτασης και της χαµηλής τιµής για το προϊόν σε διεθνές επίπεδο». Για το σπαράγγι, µε προϋπολογισµό του έτους κάτι λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ, η συνδεδεµένη εκτιµάται ότι θα ανέλθει περί τα 53 ευρώ το στρέµµα και στη βιοµηχανική ντοµάτα περί τα 65 µε 66 ευρώ το στρέµµα και συνολικό µπάτζετ περίπου 3 εκατ. ευρώ. Και οι δύο αυτές συνδεδεµένες αναµένεται να είναι µειωµένες από τα αντίστοιχα περσινά ποσά. 

Το άλλο µεγάλο κοµµάτι τόσο για τους παραγωγούς που αφορά όσο και για το ποσό που θα διατεθεί  έχει να κάνει µε τις συνδεδεµένες στα ζωικά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πίστωση θα γίνει την εβδοµάδα πριν το Πάσχα, γεγονός για το οποίο ενηµερώθηκαν πρόσφατα και οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι από στελέχη του οργανισµού, σύµφωνα µε τα οποία «η εν λόγω πίστωση δεν πρόκειται να γίνει πριν τα τέλη Μαρτίου, δεδοµένου ότι δεν έχουν ακόµα ολοκληρωθεί οι διασταυρωτικοί έλεγχοι». Μάλιστα επ’ αυτού τα µέλη της Οµοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας ζητούν από την πολιτική ηγεσία της πλατείας Βάθη η πληρωµή της συνδεδεµένης αιγοπρόβειου, να γίνει γρηγορότερα από πέρυσι και να είναι και αυξηµένη.

Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι η πληρωµή των συνδεδεµένων στο αιγοπρόβειο κρέας και τα βοοειδή έγιναν τη Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου. Όσον αφορά το πρόβειο και αίγειο κρέας για το έτος 2018 πιστώθηκαν 48 εκατ. ευρώ, σε περίπου 39.000 παραγωγούς, µε την ενίσχυση στα 9,35 ευρώ ανά επιλέξιµο ζώο. Στο βόειο κρέας περίπου 8.000 παραγωγοί µοιράστηκαν 33 εκατ. ευρώ, µε το ύψος της ενίσχυσης στα 171 ευρώ ανά επιλέξιµο θηλυκό ζώο.

Εν τω µεταξύ, τακτοποιήσεις υπολοίπων του 2019 που αφορούν τα προγράµµατα και ζηµιές ΕΛΓΑ της περσινής χρονιάς περιλαµβάνουν οι πληρωµές για τους αγρότες αυτό το διάστηµα. Στις πρόσφατες πιστώσεις διευθετήθηκε το ζήτηµα του υπόλοιπου 25% της Νιτρορύπανσης του 2019 για όσους δικαιώθηκαν από τις ενστάσεις µετά την παράταση για την προσκόµιση των αδειών χρήσης νερού. Υπολογίζεται ότι οι πιστώσεις της περασµένης εβδοµάδας αφορούσαν περίπου 3.200 Θεσσαλούς που µοιράστηκαν το ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ.

Εντός Μαρτίου το επίδοµα των ορεινών για το 2018

Μέσα στον Μάρτιο αναµένεται να καταβληθεί το επίδοµα ορεινών και µειονεκτικών περιοχών του 2018 για περίπου 5.000 δικαιούχους, ενώ για το επίδοµα του 2019 ξεκινάει η υποβολή των αιτήσεων στα ΚΕΠ µε συγκεκριµένα δικαιολογητικά. σύµφωνα µε τη σχετική ΚΥΑ, το ύψος της εισοδηµατικής ενίσχυσης ανέρχεται σε 600 ευρώ ετησίως εφόσον το ετήσιο εισόδηµα δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ και σε 300 ευρώ ετησίως εφόσον το εισόδηµα κυµαίνεται µεταξύ 3.001 ευρώ ως 4.700 ευρώ.

Η εισοδηµατική ενίσχυση ορεινών και µειονεκτικών περιοχών καταβάλλεται στους δικαιούχους εφάπαξ κάθε έτος µε πίστωση στον ενεργό λογαριασµό του δικαιούχου εντός των δέκα πρώτων ηµερολογιακών ηµερών του µήνα που έπεται της ολοκλήρωσης της επεξεργασίας της κάθε αίτησης. Για την καταβολή του επιδόµατος του 2019, µετά τη δηµοσίευση της ΚΥΑ, προβλέπεται να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων οι οποίες όπως ορίζεται θα πρέπει να υποβληθούν µέχρι 15 Μαΐου.

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

18-03-2020 20:13tom

εμεις καναμε οσδε 2020 το εδωσα στην τραπεζα και ακομα τπτ. ο γεωπονος δεν δινει φαρμακα με πιστωση κυριε Βοριδη.τραβηξτε τους λιγο το αυτι εκει στην τραπεζα πειραιως

Απάντηση

18-03-2020 09:40Σμαρω

Σιγά να μην ήταν 64.6 η ενίσχυση στο βαμβάκι. 60.8 καθε χρόνο και λιγότερο.

Απάντηση

17-03-2020 21:01Κωνσταντινος

Οι αποζημιώσεις από την θεομηνία στις 20 Ιουλίου 2019 στην Χαλκιδική πότε θα γίνει ;Οι αγρότες στέγνωσαν από χρήματα και συνεχίζουμε να καλλιεργουμε χωρίς να ξέρουμε τη μας ξημερώνει .

Απάντηση

17-03-2020 18:43Κώστας

Τα σπαράγγια?

Απάντηση

17-03-2020 17:57Δώρα Καραγεώργου

Τι θα γίνει με αυτούς που για ελάχιστα κιλά δεν έπιασαν το όριιό παραγωγής

Απάντηση

17-03-2020 13:25Γερασιμος

Οταν μας πέρνετε τους τοκους και οτι αλλο δινουμε ειναι καλα;;Την κάρτα τώρα την χρειαζόμαστε,για ζωοτροφες και οτι αναγκες της εποχής πρέπει να καλύψουμε.Καλοκαίρι για διακοπές δεν μας κανει.Καντε ότι ειναι αναγκαιο,βλεπετε την κατασταση.Το οσδε έκλεισε,να προσκομισθει οπως ενεργοποιηθει παλι πρέπει να στηριχθει ο τομεας,η ρευστότητα είναι αναγκαία!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα