Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πληρωμές

Σε διορθωτική πληρωμή υποχρεώνεται πλέον ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Καταιγιστικές διαστάσεις παίρνει το θέμα της διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, σε συνδυασμό με τις μεγάλες απάτες που έχουν γίνει στη διαχείριση των βοσκοτόπων, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στην τελευταία πληρωμή της 26ης Οκτωβρίου με περισσότερους από 50.000 αγρότες να έχουν μείνει απλήρωτοι για μεγάλο μέρος των δικαιωμάτων τους, τους κτηνοτρόφους να έχουν υποχρεωθεί (θεσμικά μάλιστα) σε πρωτοφανείς περικοπές και το σύνολο των δικαιούχων να έχει υποστεί οριζόντιο «κούρεμα» της τάξεως του 2,4%.

atm-trapeza-analipsi-xrimaton

Γιάννης Πανάγος

332
4

Σε διορθωτική πληρωμή υποχρεώνεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ, Λιβανός - Μελάς χρεώνονται την πολιτική ευθύνη

Όπως έγραψε έγκαιρα χθες το Agronews
,
το θέμα των πληρωμών (προκαταβολή του τσεκ) απασχόλησε για ώρες χθες συνάντηση μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία προκλήθηκε με πρωτοβουλία Κρητικών Βουλευτών και στην οποία παραβρέθηκαν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες και εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων από την Κρήτη.

Τα πυρά φαίνεται να συγκεντρώνει άλλη μια φορά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός και φυσικά ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς, οι χειρισμοί των οποίων έφεραν το σημερινό αποτέλεσμα, δηλαδή την χειρότερη πληρωμή από καταβολής ΟΠΕΚΕΠΕ και ΟΣΔΕ.

Αυτό που δείχνει να προκρίνεται είναι μια συμπληρωματική πληρωμή στον ταχύτερο δυνατό χρόνο, η υλοποίηση της οποίας θα εκτονώσει την κατάσταση σε ότι αφορά «τεχνικού χαρακτήρα» (ΑΤΑΚ, Ε9, περιοχές Natura κ.α.) , αποκλεισμούς δικαιούχων από ενισχύσεις και στη συνέχεια να δοθεί χρόνος ώστε να αντιμετωπισθούν ενδελεχώς κρίσιμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με κατανομές βοσκοτόπων -κυρίως προς το οργανωμένο σύστημα υπεξαίρεσης ενισχύσεων- και επίλυσης των όποιων θεσμικού χαρακτήρα ζητημάτων δυσκολεύουν μια δίκαιη και αντικειμενική εκκαθάριση μέχρι τα Χριστούγεννα.

Η αιφνίδια απόφαση Λιβανού με την οποία τίθεται κάπως απότομα θέμα ανάκλησης δικαιωμάτων, ο τρόπος με τον οποίο αυτή πρωτοκολλήθηκε και το γεγονός ότι δεν θέλησε να την υπερασπισθεί ιδιαίτερα στη Βουλή, υποστηρίζοντας αντίθετα ότι στον ΟΠΕΚΕΠΕ όλα βαίνουν καλώς, έχει «ανοίξει χαραμάδες» στη μέχρι σήμερα τακτική του και δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα σοβαρών πολιτικών εξελίξεων με επίκεντρο τον ΟΠΕΚΠΕΠΕ και την πλατεία Βάθη.

Αυτό που προέχει σήμερα, φωνάζουν οι αγρότες, όπως πολιτικά στελέχη απ’ όλες τις κατευθύνσεις, είναι μια συμπληρωματική πληρωμή, η οποία θα δώσει τέλος στις μεγάλες αδικίες σε βάρος των πραγματικών δικαιούχων ενισχύσεων και φυσικά θα εκτονώσει την ένταση που κυριαρχεί σήμερα μεταξύ των αγροτών σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα και μέχρι να «τρέξει» η εκκαθάριση, θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την μεταφορά των δεδομένων του ΟΣΔΕ στην ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (opengov.gr) και ταυτόχρονα να γίνει πραγματική ανάληψη της ευθύνης για τις κοινοτικές ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ενδεχομένως να χρειασθεί προηγουμένως ένα γενναίο ξεκαθάρισμα ή ακόμα και επανίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ με νέο δυναμικό και πρόσωπο, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του χωρίς τα «μπαστουνάκια» των τενχικών συμβούλων.  

Τετραπλές διεκδικήσεις αγροτών 
Επιστροφή των κομμένων επιδοτήσεων της τελευταίας τετραετίας, τροποποίηση της επίμαχης ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια που ζημιώνει τους νέους κτηνοτρόφους και κατανομή του Εθνικού Αποθέματος 2021 έπειτα από τη διενέργεια ελέγχων, μαζί με κατάργηση της κατανομής βοσκοτόπων σε όσους δεν διαθέτουν ζώα διεκδικούν από την πλευρά οι οργανώσεις παραγωγών. Όπως εξηγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του δραστήριου Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αμυνταίου, τελευταίες αποφάσεις που εκδόθηκαν δεν ικανοποιούν τα αιτήματά τους και θα επιμείνουν στις διεκδικήσεις τους. Αναλυτικά το δελτίο Τύπου του Αγροτικού Συλλόγου αναφέρει: 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Να μας επιστραφούν τα ποσά επιδοτήσεων που μας παρακρατήθηκαν παράνομα

Με δύο αποφάσεις το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, προσπάθησαν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα για την καταπάτηση των δημόσιων βοσκοτόπων και την κατανομή του εθνικού αποθέματος.

Εδώ και τρία χρόνια τους επισημαίναμε με κάθε τρόπο το πρόβλημα και σφύριζαν αδιάφορα.

Μας έλεγαν άσχετους και ότι δεν γνωρίζουμε τους κανονισμούς και την νομοθεσία για να κρύψουν την αμέλεια ή την συμμετοχή υπευθύνων.

Όμως και την νομοθεσία γνωρίζουμε και αγωνιστικότητα για να προασπίσουμε τα δικαιώματα μας έχουμε. 

Για αυτό δεν θα σταματάμε.

Ζημιωθήκαμε, χάσαμε εισοδήματα και δεν θα εγκαταλείψουμε μέχρι να δικαιωθούμε τώρα από την Δικαιοσύνη, η οποία πιστεύουμε ότι θα αποδώσει και τις ευθύνες στους υπευθύνους που κάλυψαν την παρανομία.

Δεν μας φθάνουν οι αποφάσεις που εκδόθηκαν γιατί μπορεί να μείνουν κενό γράμμα. Περιμένουμε την εφαρμογή ειδικά για τους ελέγχους για την κατανομή και τις μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων  εθνικού αποθέματος.

Για αυτό ζητάμε

  • Όλα τα ποσά επιδοτήσεων που μας παρακρατήθηκαν με γραμμική μείωση, από το 2018 και μετά και δόθηκαν παράνομα σε καταπατημένα βοσκοτόπια ή άλλα ψευδή στοιχεία να μας επιστραφούν.
  • Η ΚΥΑ για την κατανομή των βοσκοτόπων να αλλάξει και να μην ζημιώνει τους κτηνοτρόφους και ειδικά τους νέους.
  • Καμία κατανομή δημόσιων βοσκοτόπων σε άσχετους με την γεωργική δραστηριότητα που δεν έχουν ζώα.
  • Η κατανομή του εθνικού αποθέματος 2021 να γίνει μετά από ελέγχους και να μας επιστραφεί το 2,5% της γραμμικής μείωσης που μας παρακρατήθηκε στην προκαταβολή του 70% παράνομα.  

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΩ 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

15-11-2021 09:00ΛΗΞΙΑΡΧΟΣ

Τελικά η ΠΕΠΑ και η ΣΤΛΑ δεν είναι μόνο κουμπάρες. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΟΥΜΠΑΡΆΣ !!!!!!!

Απάντηση

04-11-2021 10:01ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΙΟΜΠΙΚΑΣ

Μας ειχε πρηξει το agronews για το αποθεμα και τωρα που δεν πληρωθηκαμε το παιζετε κινεζοι. Φταιτε μερικοι και μειναμε απληρωτοι ολοι εμεις που μοχθουμε.

Απάντηση

04-11-2021 08:08ΔΗΜΗΤΡΗΣ

δικηγορους αστροναυτες ναυτες και καντειλαναυτες τους εβαλαν στα υπουργεια να διαχειριζονται αγροτικα θεματα που δεν εχουν δει χωραφι ποτε στην ζωη τους αυτοι οι ανθρωποι εχουν τιςτυχες μας στα χερια τους.ελεοςςςςςς

Απάντηση

03-11-2021 10:24ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΛΙΟΤΗΣ

Ούτε και αυτή η κυβέρνηση παίρνει σοβαρά αυτούς που παράγουν πλούτο..μας έχουν πριξη με το ..ΟΙ ΑΓΡΌΤΕΣ ΕΊΝΑΙ Ή ΡΑΧΟΚΟΚΑΛΙΆ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΊΑ.και μετά τους γράφουν στα τέτοια τους...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία