BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Χιλιάδες κτηνοτρόφοι εκτός εξισωτικής με τους νέους χάρτες

Τεράστια αναστάτωση και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον παραγωγικό ιστό της χώρας ο νέος χάρτης με τις μειονεκτικές περιοχές σχετικά με την εξισωτική αποζημίωση που δόθηκε σε διαβούλευση έως την 1η Οκτωβρίου και φέρνει αποκλεισμούς.

gefyri1

Ελένη Δούσκα

9
0

Με βάση το κείμενο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, νομοί που δεν έχουν πρόβλημα ξηρασίας και παρουσιάζουν μεγάλη οικονομική δραστηριότητα βγαίνουν εκτός επιλεξιμότητας για την καταβολή εξισωτικής, με τους Θεσσαλούς κτηνοτρόφους να ζητούν «την πλήρη κατάργηση της προχειροδουλειάς, δεδομένου ότι για την κατανομή περιοχών συμπεριλήφθησαν οι εκτάσεις με καλλιέργειες αλλά όχι τα βοσκοτόπια».

Επίσης, λένε οι κτηνοτρόφοι, εκτιμήθηκε η οικονομική δραστηριότητα, με υπολογισμό της τυπικής απόδοσης ανά νομό και όχι ανά δήμο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξαιρεθεί ο νομός Λάρισας, ο οποίος ωστόσο έχει άλλη οικονομική δραστηριότητα από την Ελάσσονα, με αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι που είχαν επιλέξιμο βοσκότοπο μέσα από την τεχνική λύση στις πρώην ημιορεινές περιοχές και έπαιρναν εξισωτική τώρα δεν θα πάρουν τίποτα.

Εν τω μεταξύ, να κατευνάσει τα πνεύματα και τις αντιδράσεις επιχειρεί με ανακοίνωσή του ο βουλευτής Λάρισας Νίκος Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαιώνει ότι καμία από τις περιοχές που πραγματικά έχουν ανάγκη στήριξης δε θα μείνει εκτός εξισωτικής, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διορθώσεων και βελτιώσεων, αλλά και προσθήκης επιπλέον κριτηρίων για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα ώστε να επιλεγούν και άλλες περιοχές, αρκεί να τεκμηριώνονται. Για όσες περιοχές αναγκαστικά θα βγουν εκτός μειονεκτικών, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο βουλευτής «θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος και θα παίρνουν μέρος της εξισωτικής για 2 έτη».

Η επιστολή διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:

Διαβάζοντας το έγγραφο της διαβούλευσης  και ποιο συγκεκριμένα την διαδικασία οριοθέτησης για τη χώρα μας έκπληκτοι αντιληφθήκαμε ότι:

1. «Προκειμένου να διαπιστωθεί αν συνεχίζουν να ισχύουν οι φυσικοί περιορισμοί ή έχουν ξεπερασθεί μετά από την πραγματοποίηση επενδύσεων εξετάστηκε αν έχουν γίνει αρδευτικά έργα δεδομένου ότι ο κύριος περιορισμός είναι η ξηρασία. Στη βάση αυτή εξετάστηκε και το ποσοστό άρδευσης ανά Δημοτική / Τοπική Κοινότητα. Για την εκτίμηση των αρδευόμενων εκτάσεων χρησιμοποιήθηκαν τόσο τα δεδομένα γεωργικής απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ όσο και δεδομένα αρδευόμενων αγροτεμαχίων του ΟΣΔΕ. Οπότε εκτιμήθηκε ότι στις Δημοτικές / Τοπικές Κοινότητες, στις οποίες η αρδευόμενη έκταση είναι μεγαλύτερη του 50% έχει αρθεί ο φυσικός περιορισμός και επομένως εξαιρέθηκαν». Χρησιμοποιήσατε σαν δεδομένο για την ξηρασία το ποσοστό των αρδευόμενων / προς το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων και δεν λάβατε καθόλου υπ’ όψιν τις βοσκήσιμες εκτάσεις που είναι εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα σε όλη την Θεσσαλία. Στο άρθρο 4 του Κανονισμό Ε.Ε. 1307/2013 ορίζεται ως γεωργική έκταση οποιαδήποτε έκταση αρόσιμης γης, μόνιμων βοσκοτόπων και μόνιμων λειμώνων ή μόνιμων καλλιεργειών. Γιατί δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν και οι μόνιμοι βοσκότοποι; Η συγκεκριμένη διαδικασία που κάνατε δεν χρειάζονταν καθηγητές πανεπιστημίου, θα μπορούσε να την κάνει και ένας πρωτοετής φοιτητής.

2. Σαν να μην έφτανε αυτό παραβήκατε και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΕ) 1305/2013 ο οποίος αναφέρει ότι για το κριτήριο της ξηρασία ορίζεται ο λόγος των ετήσιων βροχοπτώσεων (P) προς την ετήσια δυνητική εξατμισοδιαπνοή (PET) με κατώτερο όριο το P/PET ≤ 0,5. Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε η διαδικασία που αναφέρει ο κανονισμός της Ε.Ε. και αυθαίρετα χρησιμοποιήσατε την παραπάνω διαδικασία;

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία