BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Σάρωσε ο «Ζορμπάς» τις καλλιέργειες, μεγάλες οι ζημιές στα ελαιόδεντρα

O αγροτικός τομέας φαίνεται ότι είναι ο μεγάλος χαμένος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, από το πέρασμα του «Ζορμπά». Η έκταση των ζημιών αυτή τη στιγμή δεν έχει αποτυπωθεί σε όλο της το εύρος, ωστόσο, αγρότες από τις συγκεκριμένες περιοχές σημειώνουν ότι η καταστροφή είναι μεγάλη. 

1elies_zormpaz

29
0

Ειδικότερα με ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες, ανά την Μεσσηνία, τόσο στη Μάνη, στην Τριφυλία, όσο και σε περιοχές της Πυλίας, όπου έκανε αισθητή την παρουσία του ο κυκλώνας, αρκετοί παραγωγοί ήρθαν σήμερα αντιμέτωποι με την καταστροφή στα δέντρα τους, λίγο καιρό πριν ξεκινήσει η ελαιοπαραγωγή!

Δέντρα έχουν ξεριζωθεί από τη μανία του αέρα, που έφτασε τα 10 μποφόρ, ενώ απ’όπου πέρασε ο κυκλώνας έριξε τον καρπό των ελαιόδεντρων, με αποτέλεσμα ένα τμήμα της φετινής ελαιοπαραγωγής να βρίσκεται πλέον στο έδαφος.

Κόρινθος

Πολύ μεγάλες είναι οι ζημιές και τα προβλήματα, τόσο μέσα στις πόλεις, όσο και σε κοινότητες στους δήμους Σικυωνίων, Βέλου - Βόχας και Ξυλοκάστρου στην Κορινθία. Ο αντιπεριφερειάρχης Πελοπίδας Καλλίρης τόνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται στο δήμο Βέλου - Βόχας και ιδίως στο Βραχάτι. «Υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε κοινότητες, λόγω πτώσης δέντρων και στύλων ρεύματος, αλλά όπως μας έχουν ενημερώσει από τον ΔΕΔΔΗΕ από σήμερα το πρωί ενισχυμένα συνεργεία θα εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών» είπε.

Όσον αφορά τις ζημιές σε σπίτια και καταστήματα, ο κ. Καλλίρης διευκρίνισε ότι «από σήμερα το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής. Στη χθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου αποφασίστηκε να μείνουν ανοικτές σήμερα οι υπηρεσίες των δήμων, ώστε οι κάτοικοι να προσέρχονται και να δηλώνουν τι ζημιές έχουν υποστεί.» Όπως εκτιμά ο αντπεριφερειάρχης, «μέχρι τις απογευματινές ώρες αναμένεται να έχουμε μια πρώτη εικόνα τους μεγέθους της καταστροφής».

Σχετικά με τις ζημιές στις υποδομές, ο Πελοπίδας Καλλίρης ανέφερε ότι έχουν καταστραφεί πολλοί αγροτικοί δρόμοι, ενώ όσον αφορά στις καλλιέργειες εκτίμησε ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες.

Στην συνέχεια, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι υπάρχουν επίσης ζημιές στον δήμο Κορίνθου και συγκεκριμένα στις περιοχές Αλμυρή και Κόρφου, ενώ στο δήμο Νεμέας υπάρχουν ζημιές στην αγροτική οδοποιία.

Αργολίδα


«Οι ζημιές στην ευρύτερη περιοχή του Άργους διαπιστώνουμε ότι δεν είναι τόσο μεγάλες, όπως εκτιμούσαμε χθες το βράδυ και γενικά μπορούμε να πούμε ότι αντέξαμε», είπε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Αναστάσιος Χειβιδόπουλος. 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, 13 συνεργεία της Πυροσβεστικής εργάζονται στο Άργος και στην Νέα Κίο για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια. Μάλιστα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην Αργολίδα έχουν γίνει 112 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων.

Επίσης, ο Αναστάσιος Χειβιδόπουλος ανέφερε υπάρχουν κάποιες ζημιές στην περιοχή του Κιβερίου, όπως στην διώρυγα του Αναβάλου, ενώ όσον αφορά στο οδικό δίκτυο, είπε ότι όλοι οι δρόμοι είναι προσβάσιμοι, προσθέτοντας ότι μηχανήματα της Περιφέρειας καθαρίζουν τα οδοστρώματα.

Σχετικά με τις διακοπές ρεύματος, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι από χθες το βράδυ συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται για να αποκαθιστούν την ηλεκτροδότηση. Τέλος, όσον αφορά τις ζημιές στις καλλιέργειες, ο Αναστάσιος Χειβιδόπουλος είπε ότι αναμένονται σήμερα στην Αργολίδα κλιμάκια εκτιμητών του ΕΛΓΑ.

 

Άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών της αγροτικής παραγωγής από τον ΕΛΓΑ και αναστολή εισφορών και βεβαιωμένων οφειλών από το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

 

Την άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών στην αγροτική παραγωγή της Πελοποννήσου, ούτως ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς το συντομότερο δυνατό, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης με επείγουσα επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ.

Ο κ. Τατούλης επισημαίνει στην επιστολή του ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το σύνολο σχεδόν της Πελοποννήσου προξένησαν τεράστιες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή σε πολλές περιοχές, οι οποίες μάλιστα έχουν κατ’ επανάληψη πληγεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Με επιστολή του και στον Υπουργό Οικονομικών ο Περιφερειάρχης επισημαίνει ακόμη ότι, μετά τις επανειλημμένες φυσικές καταστροφές, οι αγρότες της Πελοποννήσου αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο οικονομικής βιωσιμότητας και συνεπώς θα πρέπει τόσο ο ΕΛΓΑ, όσο και το Υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει σοβαρά το ζήτημα αναστολής καταβολής εισφορών και βεβαιωμένων οφειλών των αγροτών αυτών. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία