BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Θα ζωγραφίσει ξανά το χάρτη των εξισωτικών λέει η ηγεσία της Βάθη

«Περιοχές που φαίνονται στον χάρτη ότι απεντάσσονται πρέπει να είναι μέσα και είμαστε διατεθειμένοι να συνδιαμορφώσουμε αυτόν τον χάρτη», ήταν η πρώτη επίσημη απάντηση μετά τη θύελλα αντιδράσεων από πλευράς ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτή τη φορά δια στόματος της υφυπουργού, Ολυμπίας Τελιγιορίδου, η οποία παραδέχτηκε πως διακρίνονται αδικίες, τις οποίες κατέγραψε η Agrenda σε αναλυτικό ρεπορτάζ την περασμένη εβδομάδα.

teligioridou_neo_exisotiki

Γιώργος Κοντονής

25
0

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι στόχος του Υπουργείου μετά και τη δημόσια διαβούλευση που έγινε είναι να μην υπάρξει πραγματικά καμία μειονεκτική περιοχή έξω από τον κατάλογο. Λαμβάνουμε υπ’ όψιν όλα τα σχόλια που έχουν γίνει στη διαβούλευση», τόνισε συγκεκριμένα η κα. Τελιγιορίδου στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρανίας του ΚΚΕ, Νίκου Μωραΐτη.

«Περιμένουμε, αν έχετε και στη δική σας περιοχή αλλά και συνολικότερα, τεκμηριωμένες προτάσεις, γιατί κάποιες περιοχές που φαίνονται στον χάρτη ότι απεντάσσονται πρέπει να είναι μέσα και είμαστε διατεθειμένοι να συνδιαμορφώσουμε αυτόν τον χάρτη», σημείωσε, απευθυνόμενη στο βουλευτή, για να συμπληρώσει ότι «θα πρέπει, όμως, να καταλάβετε ότι είμαστε και υποχρεωμένοι να κάνουμε αυτήν την επαναχάραξη. Οι Υπηρεσίες, αλλά και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι στη διάθεσή σας, ώστε πράγματι όπου υπάρχει αδικία να μη συντελεστεί και να την αποκαταστήσουμε».

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ της Agrenda για το θέμα:

Ανάβει φωτιές ο καινούργιος χάρτης για τις εξισωτικές

Κάτω από τον επιστηµονικό µανδύα µιας ογκώδους, πλην όµως άφαντης, µελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, φαίνεται να επιχειρείται εξοικονόµηση χρηµάτων υπέρ άλλων µέτρων και άλλων δικαιούχων από το υπουργείο. Το περίεργο είναι ότι η εν λόγω µελέτη δεν συνοδεύει το προσχέδιο των νέων περιοχών που συνιστούν τον χάρτη των µειονεκτικών περιοχών, βάσει του οποίου θα καταβάλλονται από τον επόµενο χρόνο (δηλώσεις ΟΣ∆Ε 2019) οι εξισωτικές αποζηµιώσεις.

∆ύσκολα µπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά το γεγονός ότι µε βάση τα νέα κριτήρια, που τέθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε fast track διαβούλευση (µόλις ένα 15νθήµερο), σβήνονται από το χάρτη των εξισωτικών ολόκληρες κοινότητες ακυρώνοντας και τα βοσκοτόπια που είχαν κατανεµηθεί µε «τεχνητή λύση».

Ενδεικτικό είναι ότι, σύµφωνα µε την προτεινόµενη οριοθέτηση στο νοµό Σερρών µόνο 5 κοινότητες συµπεριλαµβάνονται στην κατηγορία «περιοχές µε ειδικά µειονεκτήµατα», ενώ η προηγούµενη συµπεριλάµβανε 85 «µειονεκτικές» κοινότητες. Αντίστοιχα, στη Λάρισα, εκτός εξισωτικής φαίνεται να βγαίνουν και τα 40 µειονεκτικά χωριά, ενώ στο νοµό Ηλείας 36 δηµοτικά διαµερίσµατα και στην Αργολίδα 35, κ.ο.κ. Παραγωγοί, τοπικοί φορείς, βουλευτές «κρεµώντας» τα σχόλια και της παρατηρήσεις τους στο κείµενο που συνοδεύει τη διαβούλευση ζητούν επίµονα από το υπουργείο «να δει το φως της δηµοσιότητας» και να έρθει στα χέρια τους η εν λόγω µελέτη του ΓΠΑ κάνοντας λόγο για «διάτρητα δεδοµένα» και για «µεθοδολογικά κενά και αυθαίρετες παραδοχές». Μάλιστα, πέραν της απώλειας της εξισωτικής δηµιουργείται κίνδυνος να χαθούν και όλα τα επιπλέον µόρια που ελάµβαναν οι δικαιούχοι µέτρων του ΠΑΑ (Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης κ.λπ) για την διετία 2019-20 και την επόµενη 2021-2027.Το εκρηκτικό αυτό κλίµα βάζει στο «παιχνίδι» και τους τοπικούς βουλευτές οι οποίοι σπεύδουν τις τελευταίες ηµέρες να εκφράσουν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Από τηλεφώνου έλυσε το θέµα στην Πελοπόννησο ο Αραχωβίτης

Την ίδια ώρα «αφωνία», ενδεχοµένως και σκόπιµη, επικρατεί για το µείζον αυτό θέµα στην πλατεία Βάθη, µε τον τοπικό Λαρισαίο βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παπαδόπουλο, να προαναγγέλλει βελτιώσεις υπό το βάρος των αντιδράσεων των συντοπιτών αγροτοκτηνοτρόφων.

Εντύπωση δε, προκαλούν οι ανακοινώσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, ο οποίος µέσα σε διάστηµα λίγων λεπτών από τη µία κατήγγειλε «τερτίπια» που έθεταν σε κίνδυνο την αγροτική οικονοµία της Πελοποννήσου και λίγο αργότερα, αναφέρονταν στην άµεση τηλεφωνική ανταπόκριση του Υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη στην παρέµβαση του για την εξισωτική αποζηµίωση λέγοντας πως «συµφώνησε να ενσωµατωθούν στο σχέδιο της ΥΑ οι αποκλειόµενες περιοχές, οι οποίες δεν είχαν εξεταστεί από τη µελέτη του ΓΠΑ».

Δεν χρειάζονταν καθηγητές, έφθανε μια απλή περιήγηση στο Google Earth

Με βάση το κείµενο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που είχε δοθεί σε διαβούλευση ως την 1η Οκτωβρίου νοµοί που δεν έχουν πρόβληµα ξηρασίας και παρουσιάζουν µεγάλη οικονοµική δραστηριότητα βγαίνουν εκτός επιλεξιµότητας για την καταβολή εξισωτικής, µε τους Θεσσαλούς κτηνοτρόφους να ζητούν «την πλήρη κατάργηση της προχειροδουλειάς, δεδοµένου ότι για την κατανοµή περιοχών συµπεριλήφθησαν οι εκτάσεις µε καλλιέργειες αλλά όχι τα βοσκοτόπια». Επίσης, λένε οι κτηνοτρόφοι, εκτιµήθηκε η οικονοµική δραστηριότητα, µε υπολογισµό της τυπικής απόδοσης ανά νοµό και όχι ανά δήµο. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα να εξαιρεθεί ο νοµός Λάρισας, ο οποίος ωστόσο έχει άλλη οικονοµική δραστηριότητα από την Ελάσσονα, µε αποτέλεσµα πολλοί κτηνοτρόφοι που είχαν επιλέξιµο βοσκότοπο µέσα από την τεχνική λύση στις πρώην ηµιορεινές περιοχές και έπαιρναν εξισωτική τώρα δεν θα πάρουν τίποτα. «Η συγκεκριµένη διαδικασία που κάνατε δεν χρειάζονταν καθηγητές πανεπιστηµίου, θα µπορούσε να την κάνει και ένας πρωτοετής φοιτητής», τονίζει µε σχόλιο που υπογράφει ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων & Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας και αναρτήθηκε στο κείµενο διαβούλευσης. Παράλληλα, καταγγέλλονται παραβάσεις και στον κανονισµό της ΕΕ (1305/2013) ο οποίος αναφέρει ότι για το κριτήριο της ξηρασία ορίζεται ο λόγος των ετήσιων βροχοπτώσεων (P) προς την ετήσια δυνητική εξατµισοδιαπνοή (PET) µε κατώτερο όριο το P/PET ≤ 0,5.

Μάλιστα, σε άλλα σχόλια κάποιοι συνιστούσαν σκωπτικά στους αρµοδίους, µια... απλή περιήγηση στους χάρτες  του Google Earth.

∆εν αξιοποιήθηκαν στοιχεία λέει η ∆ΑΟΚ ∆ράµας

Στο κείµενο µε τα σχόλια-παρατήρησεις της ∆ΑΟΚ ∆ράµας αναφέρεται ότι δεν αξιοποιήθηκαν κλιµατολογικά και εδαφολογικά στοιχεία, ζητώντας ξεχωριστή προσέγγιση, σε σχέση µε το χαρακτηρισµό µιας περιοχής, µε φυσικούς περιορισµούς, της γεωργίας από την κτηνοτροφία.  Ζητά επίσης, άµεση ένταξη των περιοχών της Ανατολικής Μακεδονίας (Π.Ε. Καβάλας, ∆ράµας) µαζί µε τη Θράκη, όπου περιοχές που δεν χαρακτηρίζονται ορεινές ή µε φυσικούς περιορισµούς, εντάσσονται  σε αυτές µε ειδικά µειονεκτήµατα. Επισηµαίνει δε, ότι στο νοµό ∆ράµας αποχαρακτηρίζονται πάνω από 242.000 στρέµµατα.

Αθηναίοι με κτήματα δικαιούχοι μειονεκτικών

«Εφαρµόζοντας τα κριτήρια, που περιγράφονται στο κείµενο της διαβούλευσης, θα οδηγηθούµε στο τραγελαφικό της υπόθεσης, κατά το οποίο κάτοικοι των Αθηνών, που διαθέτουν ένα κτήµα στις νέες περιοχές µε φυσικούς περιορισµούς, θα λαµβάνουν εξισωτική αποζηµίωση ενώ ένας κατεξοχήν γεωργοκτηνοτρόφος κάτοικος µικρού οικισµού, σύµφωνα µε την νέα οριοθέτηση θα αποκλείεται από αυτή». Aναφέρει, σχετικό σχόλιο στο κείµενο της διαβούλευσης, κάνοντας λόγο για εκτίναξη του κόστους παραγωγής από την κατάργηση της εξισωτικής και περαιτέρω συρρίκνωση της κτηνοτροφίας, ενώ ένα ακόµη θέµα που τίθεται είναι η αποζηµίωση των κτηνοτρόφων, που διαθέτουν εγκαταστάσεις σε θέσεις που δεν εντάσσονται στις περιοχές µε φυσικούς περιορισµούς, ενώ οι βοσκότοποι που τους έχουν κατανεµηθεί, βρίσκονται εντός αυτών.

Άλλο, ζήτηµα που τίθεται είναι η οριοθέτηση των κτηµατικών περιφερειών τοπικών Κοινοτήτων πάνω στην οποία µπήκαν οι περιοχές µε φυσικούς περιορισµούς καθώς δεν λαµβάνει υπόψη τα φυσικά χαρακτηριστικά, µε αποτέλεσµα κάποιες κοινότητες µε όµοια χαρακτηριστικά να κατατάσσονται σε αυτές µε φυσικούς περιορισµούς, ενώ οι όµοιές τους όχι.

Προαναγγέλλει βελτιώσεις ο Παπαδόπουλος 
Ευάλωτη η παραδοχή, που βγάζει εκτός κριτηρίων, ότι σε επίπεδο νοµού µε τυπική απόδοση άνω του 80% του µέσου όρου της χώρας οι γεωργικές πρακτικές έχουν εκσυγχρονιστεί και έχει περιοριστεί η επίδραση των φυσικών περιορισµών.

Βελτιώσεις του χάρτη από το Υπουργείο και προσθήκη κι άλλων κριτηρίων για περιοχές µε ειδικά µειονεκτήµατα προαναγγέλλει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα, Νίκος Παπαδόπουλος, επιχειρώντας να κάµψει τις αντιδράσεις. Μάλιστα, µιλώντας για λογαριασµό από ό,τι φαίνεται του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης µε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει, µεταξύ άλλων, «ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων κ. Αραχωβίτης  διαβεβαιώνει ότι καµία από τις περιοχές που πραγµατικά έχουν ανάγκη στήριξης δε θα µείνει εκτός εξισωτικής. Υπάρχει η δυνατότητα διορθώσεων και βελτιώσεων». Στην ίδια ανακοίνωση σηµειώνεται ότι:

Μπορούν να προστεθούν και άλλα κριτήρια για τις περιοχές µε ειδικά µειονεκτήµατα προκειµένου να επιλεγούν και άλλες περιοχές, αρκεί να τεκµηριώνονται.  ∆εν θα υπάρξουν αδικίες για τις περιοχές που πραγµατικά έχουν µειονεκτήµατα και δηµιουργούνται εµπόδια στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία