Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Και τα αχλάδια στο πακέτο των έκτακτων εθνικών ενισχύσεων  

Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση για την ένταξη και των συμπύρηνων στην έκτακτη εθνική ενίσχυση (de minimis) (που αρχικά αφορούσε τους παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης ανακοίνωσε την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου την ένταξη στο πακέτο και την ενίσχυση των αχλαδιών για τη στήριξη των παραγωγών που υπέστησαν υποβάθμιση του προϊόντος τους λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και ακραίων βροχοπτώσεων του καλοκαιριού του 2018.

axladia-tyrnavos

Βασιλική Πασχάλη-Τσαντοπούλου

1303
4

Συγκεκριμένα ο κ. Αραχωβίτης εξήγγειλε από τον Τύρναβο (σε ανοιχτή συγκέντρωση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου) και την ένταξη της αχλαδοκαλλιέργειας σε πρόγραμμα έκτακτων εθνικών ενισχύσεων.

Επίσης η συζήτηση επικεντρώθηκε και στα προβλήματα των παραγωγών φρούτων αχλαδιών κι ροδάκινων με τις ανοιχτές εξευτελιστικές τιμές που προσφέρονται από βιομηχάνους και εμπόρους, αλλά και με την καθυστέρηση του ΕΛΓΑ στις αποζημιώσεις, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Φάνη Κουρεμπέ που συνοδεύει τον υπουργό να δεσμεύεται πως τα προβλήματα αυτά θα επιλυθούν σύντομα. Στη συγκέντρωση πέραν του δημάρχου και δημοτικών συμβούλων, το παρόν έδωσε και ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος.

Στην έκτακτη ενίσχυση και τα συμπύρηνα 

Στην έκτακτη εθνική ενίσχυση (de minimis) των ροδακινοπαραγωγών που θα καταβληθούν το επόμενο διάστημα θα συμπεριλαμβάνονται τελικά και τα συμπύρηνα ροδάκινα. Αυτό έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην οποία αναφέρει: «Η ενίσχυση θα αφορά συγκεκριμένες ποικιλίες ροδάκινων, συμπεριλαμβανομένων των συμπύρηνων, και νεκταρινιών  που υπέστησαν ζημίες, μη καλυπτόμενες από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ».

Αναλυτικό το δελτίο Τύπου του υπουργείου αναφέρει:

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ενημερώνει ότι σχεδιάζεται και θα υλοποιηθεί άμεσα έκτακτη κρατική οικονομική ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) για τη στήριξη των ροδακινοπαραγωγών που υπέστησαν υποβάθμιση του προϊόντος τους λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και ακραίων βροχοπτώσεων του καλοκαιριού του 2018. Η ενίσχυση θα αφορά συγκεκριμένες ποικιλίες ροδάκινων, συμπεριλαμβανομένων των συμπύρηνων, και νεκταρινιών  που υπέστησαν ζημίες, μη καλυπτόμενες από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Συγκεκριμένα για την καταβολή κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) επιλέξιμοι είναι οι δενδροκαλλιεργητές των νομών Ημαθίας, Καβάλας, Κοζάνης, Λάρισας, Μαγνησίας, Πέλλας, Πιερίας, Τρικάλων και Φλώρινας. Για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων ροδακινοπαραγωγών, που είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται και να υποβαθμίζεται σε μεγάλο ποσοστό (άνω του 30%), υπήρξε συνεργασία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, των υπηρεσιών και της διοίκησης του ΕΛΓΑ, των βουλευτών των περιοχών αυτών και συλλογικών φορέων των αγροτών.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

07-04-2019 10:33Χρήστος

Πότε θα δωθεί το deminimis και ποιο θα είναι το ποσό ανά στρέμμα στα αχλαδια????

Απάντηση

03-03-2019 17:20Κωστας

Παρθηκε αποφαση ποσο θα δωσουνε το στρεμμα στα αχλαδια στο προγραμμα de minimis;

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία