BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Σιγή ασυρμάτου για τις παλιές εξισωτικές αποζημιώσεις

Εκκαθαρίσεις από προγράµµατα όπως Νιτρικά, Κόµφούζιο, ορυζώνες και σπάνιες φυλές, υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης και εξισωτικής του 2018, οι εναποµείνασες συνδεδεµένες στη φυτική παραγωγή και η εξόφληση των βαµβακοπαραγωγών που δεν έλαβαν το πριµ πριν λίγες µέρες περιλαµβάνονται στο πλάνο του Οργανισµού Πληρωµών για το µήνα Απρίλιο.

2_exiswtikes

Ελένη Δούσκα

7
1

Η αρχή θα γίνει µε τα Νιτρικά και το Κοµφούζιο, καθώς οι κατά τόπους ∆ΑΟΚ καλούνται αυτές τις µέρες να στέλνουν παρτίδες πληρωµής στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειµένου καλώς εχόντων των πραγµάτων η πίστωση να γίνει στο τέλος της επόµενης εβδοµάδας και µέχρι τις 12 Απριλίου. Χρήµατα στο λογαριασµό τους θα δουν και όσοι δεν έλαβαν για κάποιο λόγο την προκαταβολή, µε την προϋπόθεση ότι το ζήτηµα έχει επιλυθεί ειδικά αν εµπλέκονται και οι δασικοί χάρτες.

Μεγάλο αγκάθι παραµένει το ζήτηµα των παλιών εξισωτικών, µε τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για µικροπιστώσεις πριν το Πάσχα, αλλά µόνο για τις εύκολες περιπτώσεις κυρίως του έτους 2018, ενώ δεν γίνεται λόγος για τα υπόλοιπα από τα έτη 2013 και 2014. Το σίγουρο είναι ότι όσοι παραγωγοί ήταν στον έλεγχο και δεν πληρώθηκαν την εξισωτική αποζηµίωση του 2018, θα την λάβουν λίγο πριν το Πάσχα.

Μέσα στον µήνα, µε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να το τοποθετεί το πρώτο δεκαπενθήµερο του Απριλίου, αλλά τους καλά γνωρίζοντες να το βλέπουν για λίγο πριν το Πάσχα, θα καλυφθούν και οι 1.774 βαµβακοπαραγωγοί που δεν πληρώθηκαν την ειδική ενίσχυση. Ο Σταύρος Αραχωβίτης, σε δήλωσή του αναφέρει ότι «ζήτησα την άµεση συνεργασία µεταξύ των συναρµόδιων οργανισµών, δηλαδή του  ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ, ώστε να επιλυθούν τυχόν τεχνικές λεπτοµέρειες και να συµπεριληφθούν στην επόµενη πληρωµή, που οριοθετείται µέσα στο πρώτο δεκαπενθήµερο του Απριλίου». Λίγες µέρες αργότερα και ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Έβρου Αναστάσιου ∆ηµοσχάκη, διευκρινίζει ότι «σε µεγάλο ποσοστό έχουν καλυφθεί οι βαµβακοπαραγωγοί του Έβρου λόγω της ερµηνείας που έχουν κάνει οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ, όσον αφορά τις ζηµιές που υπέστησαν. Ένα µεγάλο ποσοστό πληρώθηκε κι έχει αποµείνει ένα µικρό ποσοστό. Αυτές τις µέρες εξετάζεται να καλυφθεί τουλάχιστον η µεγάλη πλειοψηφία των εναποµεινάντων βαµβακοπαραγωγών λόγω ζηµιάς από ρόδινο σκουλήκι, πράσινο σκουλήκι, πληµµύρες, ξηρασία».

Μέσα στο Απρίλιο δροµολογείται και η πληρωµή των υπόλοιπων συνδεδεµένων ενισχύσεων όσον αφορά τη φυτική παραγωγή και ειδικότερα τη βιοµηχανική ντοµάτα, τους σπόρους σποράς, τα ροδάκινα, την κορινθιακή σταφίδα και τα πορτοκάλια χυµοποίησης, ενώ από τα τέλη Μαΐου µε αρχές Ιουνίου θα πληρωθούν οι συνδεδεµένες ενισχύσεις για τα ζωικά.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 6 Απριλίου μαζί με το περιοδικό Profi


Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

12-04-2019 16:01Ν Αλεξανδράκης

Εξισωτικες του18 πότε

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία