BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Κάλυψη καρπόπτωσης σε αμυγδαλιές αιτούνται παραγωγοί Τεμπών - Αγιάς

Ενεργοποίηση των διαδικασιών καταγραφής ζημιών και καταβολής αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, αιτήθηκαν αμυγδαλοκαλλιεργητές και καλλιεργητές βερύκοκων της ευρύτερης περιοχής των δήμων Τεμπών και Αγιάς Λάρισας, σε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου -υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης- και της διοίκησης του ΕΛΓΑ, την Τρίτη 23 Απριλίου στην πλατεία Βάθη.

Ypaat-Amygdaloparagwgoi1

Γιάννης Πανάγος

29
0

Με βάση τα όσα κατέθεσαν οι καλλιεργητές και οι εκπρόσωποί τους από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολάτος και Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, το τριήμερο 28, 29 και 30 Μαρτίου, οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν και οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες είχαν ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη καρπόπτωση ή την μη γονιμοποίηση των ανθέων. Αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις και ειδικά στις αμυγδαλιές, η καρποφορία σήμερα να είναι σχεδόν μηδενική (ζημιά 100%). Το φαινόμενο έπληξε ιδιαίτερα την ποικιλία Texas, ενώ για ελάχιστη καρποδεσία καταγράφεται στις Firanies, όπως και στις λοιπές ποικιλίες αμυγδαλιάς.

Το θέμα δείχνει να έχει μπλέξει πάντως στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος αποζημιώνει ξεκάθαρα περιπτώσεις καταστροφής από παγετό ή άλλες ακραίες καιρικές συνθήκες, δυσκολεύεται όμως να εντάξει στο καθεστώς αποζημιώσεων τις περιπτώσεις ακαρπίας ή καρπόπτωσης, ακόμα και αν υπάρχουν ευρήματα που δικαιολογούν μια τέτοια προσέγγιση. Εδώ σημαντική βοήθεια προβλέπεται να δώσουν οι καταγραφές μετεωρολόγου από την περιοχή της Ελασσόνας, με θέση στην πολεμική αεροπορία (ΑΤΑ), ο οποίος κατέθεσε στοιχεία μετρήσεων των μετεωρολογικών σταθμών με θερμοκρασίες υπό του μηδενός κατά  το επίμαχο τριήμερο (28, 29, 30 Μαρτίου).

Με δεδομένη τη θετική προσέγγιση και λόγω εντοπιότητας, εκ μέρους του υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη, οι πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, όπως εκφράστηκε δια του προέδρου Φάνη Κουρεμπέ, να προσανατολίζεται στην περαιτέρω διερεύνηση των στοιχείων πριν δώσει οδηγίες για εκτιμήσεις ζημιών από τους ανταποκριτές του Οργανισμού.     

Ακουλουθεί το Δελτίο Τύπου για την συνάντηση:

«
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, συναντήθηκε σήμερα 23 Απριλίου 2019  μαζί με τους Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Λάρισας κα Άννα Βαγενά και του Νομού Τρικάλων κ. Σάκη Παπαδόπουλο,  με τους εκπροσώπους αμυγδαλοπαραγωγών από τις περιοχές των Δήμων Τεμπών, Κιλελέρ, Ελασσόνας και Αγίας της Λάρισας καθώς και του Δήμου Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Θ. Κουρεμπές  και ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Δ. Καρακώστας.

 Ο Υφυπουργός ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα το Δήμαρχο Τεμπών κ. Κ. Κολλάτο και το Δήμαρχο Αγιάς κ .Α. Γκουντάρα για τη συμμετοχή τους.  Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο υποψήφιος Δήμαρχος της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Τεμπών κ. Γ. Μανώλης ο νυν Αντιδήμαρχος Δήμου Τεμπών κ. Ι. Αργυρίου, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ρήγα Φεραίου κ. Ι. Παπαιωάννου, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Κιλελέρ κ. Χ Χατζούλης, ο Πρόεδρος ΔΔ Καναλίων κ. Κλ. Μπεφάνης  και ο Πρόεδρος ΔΔ Καλαμακίου Δήμου Κιλελέρ κ. Κ. Καράτζιος. Κατά τη συζήτηση προέκυψαν νέα στοιχεία που στοιχειοθετούν το φαινόμενο του παγετού από τις 28/3/2019 έως 31/3 /2019, αίτιο που αποζημιώνεται άμεσα από τον ΕΛΓΑ. Τα στοιχεία αυτά προσκομίστηκαν στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ ο οποίος υποσχέθηκε πως θα εισηγηθεί την εξέτασή τους από τον ΕΛΓΑ και θα ενημερώσει σχετικά τους παραγωγούς. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Υφυπουργός τόνισε πως το Υπουργείο είναι δίπλα στους παραγωγούς και με κάθε τρόπο πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες και στη συνέχεια να προκύψει το σχέδιο δράσης.

 Ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Δ. Καρακώστας ενημέρωσε πως εχθές και σήμερα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ βρίσκεται στις περιοχές καλλιέργειας αμυγδάλου στη Θεσσαλία μαζί με επιστημονικό προσωπικό για την περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση του φαινομένου τόσο της μειωμένης καρπόδεσης- ακαρπίας όσο και της καρπόπτωσης.»

 

Ο κ. Β. Κόκκαλης τόνισε ότι χρειάζεται χρόνος για την τεκμηρίωσης της απώλειας παραγωγής και πως το Υπουργείο έμπρακτα στηρίζει τους παραγωγούς. Ανακοίνωσε πως επίκειται τροποποίηση της Απόφασης με την οποία εντάσσονται οι ζημιές και η απώλεια παραγωγής του 2017 της καλλιέργειας αμυγδάλου της Λάρισας σε Πρόγραμμα Κρατικών Ενισχύσεων. Τις προσεχείς ημέρες θα ενημερωθούν οι παραγωγοί για να υποβάλλουν δηλώσεις ζημιάς με τα σχετικά δικαιολογητικά.»


Ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ για τη συνάντηση 

«Στην συνάντηση των αμυγδαλοπαραγωγών των δήμων Τεμπών, Ελασσόνας, Αγιάς, Κιλελέρ και Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας με τον υφυπουργό αγροτικής ανάπτυξης κ. Κόκκαλη συμμετείχε και ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας εκπροσωπώντας την Ομοσπονδία.

            Πέρα από θολές υποσχέσεις αφήνοντας ανοιχτό το ζήτημα ο ΕΛΓΑ να εξετάσει την περίπτωση παγετού και αποζημίωσης των αμυγδαλοπαραγωγών η συνάντηση δεν είχε κάποιο άλλο αποτέλεσμα εκτός από τις συνήθεις δηλώσεις «συμπάθειας» ότι όλοι συμμερίζονται το πρόβλημα που προκύπτει από το γεγονός οτι δεν θα έχουν εισόδημα οι παραγωγοί ενώ ταυτόχρονα έκαναν και θα συνεχίσουν να κάνουν τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες ενώ και τα έξοδα επιβίωσης των οικογενειών τους τρέχουν.

            Και από αυτή την συνάντηση προκύπτει επιτακτικά το θέμα αλλαγής του απαράδεκτου κανονισμού του ΕΛΓΑ που θέτει εδώ και χρόνια το αγροτικό κίνημα χωρίς ανταπόκριση από τις κυβερνήσεις. Να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% ο ΕΛΓΑ την παραγωγή και το κεφάλαιο για όλα τα ζημιογόνα αίτια από τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Εννοείται χωρίς καμιά επιπλέον επιβάρυνση των ήδη υπέρογκων και δυσβάσταχτων ασφαλιστικών εισφορών αλλά το κράτος να καλύπτει τα επιπλέον που απαιτούνται από τον προϋπολογισμό που είναι δικά μας χρήματα από την άμεση και έμμεση φορολογία και τα κάθε είδους χαράτσια που πληρώνουμε. Ούτε να διανοηθεί η κυβέρνηση να επιβάλει επιπλέον ασφάλιστρα στους αγρότες και κτηνοτρόφους για να συμπεριλάβει όλα τα ζημιογόνα αίτια στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ όπως έχει σκοπό να κάνει.

            Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο παγετός είναι το ζημιογόνο αίτιο που κατέστρεψε την φετινή παραγωγή, έχει καταγραφεί και πρέπει οι αμυγδαλοπαραγωγοί να αποζημιωθούν. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση δεν κρίνεται αποδεκτή επειδή έγινε προσπάθεια από τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ να πείσει ότι υπήρχε ακαρπία και άρα εκεί οφείλεται η ζημιά ώστε να βρει πάτημα ο ΕΛΓΑ να μην αποζημιώσει τους παραγωγούς.

            Οποιαδήποτε σκέψη για ΠΣΕΑ ή για ενίσχυση μέσω του de minimis σημαίνει επί της ουσίας κάποια ψίχουλα μετά από χρόνια και χωρίς να δοθούν σε όλους τους παραγωγούς. Το πρόβλημα είναι ότι για φέτος δεν θα υπάρχει εισόδημα και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με αποζημίωση καθώς και άλλα μέτρα όπως:

            «Πάγωμα» των δανειακών υποχρεώσεων των αμυγδαλοπαραγωγών.

            «Πάγωμα» των εισφορών σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, ΔΟΥ, πληρωμή ΔΕΗ.

            Απαλλαγή από κάθε είδους χαράτσια

            Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ώσπου να δοθούν οι αποζημιώσεις.

            Άμεσες δίκαιες εκτιμήσεις για τον παγετό και γρήγορες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και όχι μετά από 8-10 μήνες όπως συνηθίζει να δίνει.»

                       

           

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία