BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Στα ΠΣΕΑ προσεχώς οι ζημιές αμυγδάλου 2017 των Λαρισαίων

Σε πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων, πρόκειται να ενταχθούν το επόμενο διάστημα οι αμυγδαλοπαραγωγοί Λάρισας για τις ζημιές που υπέστησαν το 2017, με βάση τις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος προανήγγειλε τροποποίηση της σχετικής απόφασης.

Ypaat-Amygdaloparagwgoi8_2

32
4

Μάλιστα, όπως είπε, τις προσεχείς ημέρες θα ενημερωθούν οι παραγωγοί για να υποβάλλουν δηλώσεις ζημιάς με τα σχετικά δικαιολογητικά. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν κατά την συνάντηση που είχε ο υφυπουργός την Τρίτη 23 Απριλίου με με τους εκπροσώπους αμυγδαλοπαραγωγών από τις περιοχές των Δήμων Τεμπών, Κιλελέρ, Ελασσόνας και Αγίας της Λάρισας καθώς και του Δήμου Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Θ. Κουρεμπές  και ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Δ. Καρακώστας και οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Λάρισας κα Άννα Βαγενά και του Νομού Τρικάλων κ. Σάκη Παπαδόπουλος.

Να σημειωθεί ότι το σχετικό αίτημα είχε θέσει το προηγούμενο διάστημα και ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος ζητούς να επανεξεταστεί η δυνατότητα αποζημίωσης μέσω κρατικών ενισχύσεων ΠΣΕΑ στους αμυγδαλοπαραγωγούς του νομού Λάρισας και ειδικά του Δήμου Τεμπών για τις ζημιές που υπέστησαν το 2017. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Θεσσαλό βουλευτή η απουσία ενισχύσεων για τη μειωμένη παραγωγή του 2017 έχει αφήσει μια ισχυρή αίσθηση αδικίας στις τάξεις των αγροτών, που δοκιμάζονται και φέτος με καρπόπτωση. Κατά τον ίδιο στο εν λόγω πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε στο τέλος του 2018, δινόταν η δυνατότητα στους πληγέντες παραγωγούς να υποβάλουν αιτήσεις χορήγησης ενίσχυσης για ζημιές απώλειας παραγωγής από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες και διακυμάνσεις θερμοκρασίας, στις περιπτώσεις που, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΥπΑΑΤ, η απώλεια παραγωγής υπερβαίνει το 30% του μέσου όρου της παραγωγής των προηγούμενων τριών ετών, σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση του προγράμματος, οι αμυγδαλοπαραγωγοί διαπίστωσαν ότι στις επιλέξιμες Π.Ε. και καλλιέργειες για απώλεια παραγωγής από δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν περιλαμβάνονται τα αμύγδαλα στο νομό Λάρισας (πίνακας 2 των επιλέξιμων αναγγελιών) και συνεπώς, δεν μπόρεσαν να υποβάλλουν αιτήσεις ενίσχυσης στους κατά τόπους ανταποκριτές, κατά τις καθορισμένες από το πρόγραμμα ημερομηνίες.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου:

«
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, συναντήθηκε σήμερα 23 Απριλίου 2019  μαζί με τους Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Λάρισας κα Άννα Βαγενά και του Νομού Τρικάλων κ. Σάκη Παπαδόπουλο,  με τους εκπροσώπους αμυγδαλοπαραγωγών από τις περιοχές των Δήμων Τεμπών, Κιλελέρ, Ελασσόνας και Αγίας της Λάρισας καθώς και του Δήμου Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Θ. Κουρεμπές  και ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Δ. Καρακώστας.

 

Ο Υφυπουργός ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα το Δήμαρχο Τεμπών κ. Κ. Κολλάτο και το Δήμαρχο Αγιάς κ .Α. Γκουντάρα για τη συμμετοχή τους.  Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο υποψήφιος Δήμαρχος της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Τεμπών κ. Γ. Μανώλης ο νυν Αντιδήμαρχος Δήμου Τεμπών κ. Ι. Αργυρίου, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ρήγα Φεραίου κ. Ι. Παπαιωάννου, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Κιλελέρ κ. Χ Χατζούλης, ο Πρόεδρος ΔΔ Καναλίων κ. Κλ. Μπεφάνης  και ο Πρόεδρος ΔΔ Καλαμακίου Δήμου Κιλελέρ κ. Κ. Καράτζιος. Κατά τη συζήτηση προέκυψαν νέα στοιχεία που στοιχειοθετούν το φαινόμενο του παγετού από τις 28/3/2019 έως 31/3 /2019, αίτιο που αποζημιώνεται άμεσα από τον ΕΛΓΑ. Τα στοιχεία αυτά προσκομίστηκαν στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ ο οποίος υποσχέθηκε πως θα εισηγηθεί την εξέτασή τους από τον ΕΛΓΑ και θα ενημερώσει σχετικά τους παραγωγούς. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Υφυπουργός τόνισε πως το Υπουργείο είναι δίπλα στους παραγωγούς και με κάθε τρόπο πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες και στη συνέχεια να προκύψει το σχέδιο δράσης.

 Ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Δ. Καρακώστας ενημέρωσε πως εχθές και σήμερα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ βρίσκεται στις περιοχές καλλιέργειας αμυγδάλου στη Θεσσαλία μαζί με επιστημονικό προσωπικό για την περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση του φαινομένου τόσο της μειωμένης καρπόδεσης- ακαρπίας όσο και της καρπόπτωσης.

 Ο κ. Β. Κόκκαλης τόνισε ότι χρειάζεται χρόνος για την τεκμηρίωσης της απώλειας παραγωγής και πως το Υπουργείο έμπρακτα στηρίζει τους παραγωγούς. Ανακοίνωσε πως επίκειται τροποποίηση της Απόφασης με την οποία εντάσσονται οι ζημιές και η απώλεια παραγωγής του 2017 της καλλιέργειας αμυγδάλου της Λάρισας σε Πρόγραμμα Κρατικών Ενισχύσεων. Τις προσεχείς ημέρες θα ενημερωθούν οι παραγωγοί για να υποβάλλουν δηλώσεις ζημιάς με τα σχετικά δικαιολογητικά

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

26-08-2019 15:38Χ Κ

Πείτε σας παρακαλώ ότι Δεν μπορούν να υποβάλλουν δικαιολογητικά παραγωγοί που η μόνιμη κατοικία τους είναι άνω των 150 χιλιομέτρων. Για να μην τρέχουν οι άνθρωποι άδικα... Τι και αν κάνεις δηκωση ΟΣΔΕ και ΕΛΓΑ.. Τι κι αν καλλιεργείς τα κτήματά σου και αν ξοδεύεις γι αυτά.. Απλά, δεν δικαιούσαι..

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

25-04-2019 08:43Καστοριανός αγρότης

Δεν κατάλαβα καλά το θέμα. Οι αγρότες πήγαν για τον φετινό παγετό και τους είπαν ότι θα τους εντάξουν στα ΠΣΕΑ του 2017; Ωραία τακτοποίηση. Εμείς παιδευόμαστε από το 2017 να εντάξουμε στα ΠΣΕΑ τα σιτηρά του 2017 που είχαν καταστραφεί ολοκληρωτικά από την ανομβρία και μας δουλεύουν ψιλό γαζί παρ' ότι από το 2017 έως και σήμερα δηλώνουν συνεχώς και δημόσια ότι θα ενταχθούν. Συμπέρασμα. Ή σας δουλεύουν και εσάς όπως εμάς ή χρησιμοποιούνται διαφορετικά μέτρα και σταθμά ανά περιοχή και ανά υφυπουργό.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία