Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Σε συνθήκες μεταβλητότητας η ΚΑΠ αναζητά ρευστότητα

Το πρόσφατο καµπανάκι του πρώην Επιτρόπου γεωργίας της ΕΕ Φραντς Φίσλερ για επενδύσεις µέσω της νέας ΚΑΠ που θα συµβάλλουν στο να ξαναξυπνήσουν τα χωριά, φαίνεται να έχει αφυπνίσει τα κράτη-µέλη για τον τρόπο που θα δώσουν σχήµα βάσει των στρατηγικών τους σχεδίων για το αγροτικό µοντέλο µετά το 2020.

Austria-atypo

Μαρία Γιουρουκέλη

68
0

Μάλιστα, σαν γάντι δείχνει να εφαρµόζει στην προοπτική αυτή η γεωργία µικρής κλίµακας και τι αυτή µπορεί να καταφέρει για το ζωντάνεµα της υπαίθρου, θέµα που κυριάρχησε στο Άτυπο συµβούλιο υπουργών γεωργίας στο Σλος Χοφ, στην Κάτω Αυστρία.

Στο σήµα κατατεθέν της αυστριακής πρωτογενούς παραγωγής που είναι οι µικρές οικογενειακές εκµεταλλεύσεις έδωσε έµφαση η οικοδέσποινα της άτυπης συνάντησης, Ελίζαµπεθ Κόεστινγκερ, η οποία στην διάρκεια της τριήµερης συνόδου (23-25 Σεπτεµβρίου) στην πίσω µεριά του δάσους της Βιέννης, επιχείρησε να δείξει στους οµολόγους της υπουργούς Γεωργίας τι µπορεί να καταφέρουν τα αγροκτήµατα µικρής κλίµακας µε επισκέψεις σε παραδειγµατικές φάρµες, όπως αυτή που παρασκευάζει παγωτό, σε άλλη µε κατσίκια Τζίγκενχοφ Μαντλ, οινοποιεία, κ.λπ, που στην εν λόγω περιοχή είναι ο κανόνας.

Στόχος της αυστριακής προεδρίας, ήταν η συγκεκριµένη συνάντηση να αναδείξει πόσο σηµαντική είναι η ανάπτυξη της υπαίθρου και ότι ο συγκεκριµένος τοµέας χρειάζεται την απαραίτητη οικονοµική στήριξη της Κοµισιόν στο µέλλον κάτι που  µπορεί να επιτευχθεί µέσω των πολιτικών αποφάσεων για την ΚΑΠ µετά το 2020.

Την ίδια ώρα, τόσο στα πηγαδάκια όσο και στην προγραµµατισµένη στρογγυλή τράπεζα των υπουργών, τα θέµατα που κυριάρχησαν ήταν ο προϋπολογισµός της ΚΑΠ και πως αυτός θα µπορούσε να γλιτώσει από περικοπές υπέρ άλλων πολιτικών της ΕΕ, αλλά και οι δυσκολίες που συνιστά το επικείµενο νοµοθετικό πλαίσιο µε την εκπόνηση των πολύπλοκων στρατηγικών σχεδίων. Υπενθυµίζεται πως το προσχέδιο του προϋπολογισµού για την επταετία 2021-2027, προβλέπει περικοπές των αγροτικών ενισχύσεων, ενώ αυξάνει τις δαπάνες για την έρευνα και την ψηφιακή τεχνολογία αλλά και την ασφάλεια και άµυνα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου μαζί με το περιοδικό Wine Trails

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία