BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Επιπλέον δικαιώματα 21 εκατ. ευρώ για νεαρούς αγρότες, με το τσεκ

∆ύο αποφάσεις εκκρεµούν αυτό το διάστηµα για να τροχοδροµηθεί η διαδικασία πίστωσης των λογαριασµών των δικαιούχων παραγωγών µε την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του 2018.

dikaiomata_neoi_Agrotes_2

Ελένη Δούσκα

11
6

Από τη µία η σύµβαση για την τράπεζα που θα αναλάβει το έργο και ως είθισται είναι η Πειραιώς, η οποία πρέπει να περάσει και το Ελεγκτικό Συνέδριο µέχρι τις 15 Οκτωβρίου, όπως απαιτείται σε περιπτώσεις ποσού άνω του 1 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά µένει να αποσαφηνιστεί µε απόφαση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ το ποσοστό της πρόσθετης ενίσχυσης της µέσης αξίας των δικαιωµάτων που έχουν να λάβουν µαζί µε το τσεκ οι νέοι αγρότες κάτω των 40 ετών οι οποίοι ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους από το 2013 και µετά, σύµφωνα µε τροποποιητική απόφαση που επιβεβαιώνει πλήρως σχετικό πρωτοσέλιδο τίτλο της Agrenda του περασµένου Απρίλη. Το ύψος του συντελεστή 25-50% για αγρότες µικρής ηλικίας δεν έχει ακόµα καθοριστεί και πρόκειται για χρήµατα που αντιστοιχούν στο 2% του Εθνικού Φακέλου (περίπου 21 εκατ. ευρώ).

Εν τω µεταξύ, ανησυχία επικρατεί στην πλατεία Βάθη λόγω των δασικών χαρτών και της δυσκολίας ταυτοποίησης των στοιχείων µε τα αντίστοιχα δεδοµένα του ΟΠΕΚΕΠΕ, γεγονός που δεν αποκλείεται να φέρει απώλεια δικαιωµάτων και να αφήσει εκτός τσεκ χιλιάδες δικαιούχους παραγωγούς (αναλυτικό ρεπορτάζ σελ. 10-11).  

Προς το παρόν πάντως οι αγρότες προχωρούν σε διορθώσεις σχετικά µε αλλαγές που αφορούν προσωπικά τους στοιχεία, όπως αλλαγή λογαριασµού τράπεζας, ΑΦΜ, ταυτότητα, βάσει εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ που τους δίνει τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήµατα επιλεξιµότητας, άρσης επικάλυψης και ένταξης σε περιφέρεια. Σύµφωνα µε τους αρµόδιους, πρόκειται για διοικητικές πράξεις, οι οποίες δεν θα έχουν συνέπεια στην πληρωµή του τσεκ, ενώ οι κατά τόπους Ενώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία, προκειµένου να µην µείνει κάποιος αγρότης εκτός της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, που υπολογίζεται για την τρίτη εβδοµάδα του Οκτωβρίου, από τις 17 του µήνα.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες λένε ότι έχει υπογραφεί η απόφαση για παρακράτηση 2% στη βασική ενίσχυση υπέρ Αποθέµατος, από τον προηγούµενο υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου και όχι σε ποσοστό 4,5% όπως έγινε πέρυσι, που τελικά δεν χρειάστηκαν και αναµένεται να επιστραφούν, ώστε να χορηγηθούν δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης σε γεωργούς νεαρής ηλικίας και σε νεοεισερχόµενους µε πρώτο ΟΣ∆Ε το 2018. Μια πληρωµή που δεν έχει ακόµα αποφασιστεί πότε θα γίνει, ενώ δεν αποκλείεται να πάει και τον ∆εκέµβρη, στην εξόφληση της ενιαίας, σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργο Αποστολάκη. Τέλος, όσον αφορά την επιστροφή της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας, αυτή τοποθετείται µέχρι τη ∆ευτέρα 13 Οκτωβρίου, σε ξεχωριστή πληρωµή και πριν την προκαταβολή του τσεκ, όπως απαιτείται από τις κανονιστικές αποφάσεις, προκειµένου να «κλείσει» το σύστηµα της ενιαίας ενίσχυσης του 2017 για να ανοίξει η διαδικασία του επόµενου έτους.

 

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

02-01-2020 04:50Γιώργος

Καργιολια 2 ευρώ το λάδι και περιμένετε να πληρώσουμε εφκα την επιδότηση την φάγατε μόνο ο απατεώνας επιβιωνη στην Ελλάδα

Απάντηση

14-10-2018 20:44ραφαηλ

Εμείς οι κτηνοτροφοι που πήραμε περυσι πρωτη φορα δικαιωματα απο το απόθεμα και πληρωθηκαμε δεκεμβρη ,φέτος θα πληρωθούμε τον Οκτώβρη ??

Απάντηση

09-10-2018 17:41Ευαγγελια Καραγιαννη

στα κριτηρια του νεου αγροτη δεν πρεπει να μπαινει οριο ηλικιας ειναι αδικια

Απάντηση

08-10-2018 22:46Μαρια

Εμείς του 2009 δεν είμαστε αγροτοκτηνοτροφοι.....Γιατί δεν έβαλε και εμάς ο Αποστολάκης δικαιώματα συν????Άσχετος είναι δεν ξέρει το πρόβλημα για τους αγροτες του 2009?????????????Μπαίνει ο κάθε άσχετος και κάνει τα δικά του ανικανοι.....

Απάντηση

08-10-2018 10:43agnostos

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ 2009 ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΤΣΙ..ΟΥΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΧΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ..

Απάντηση

04-10-2018 03:23ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Δεν ξέρω πως γίνεται η διαδικασία ελέγχου των όσων γράφεται αλλά σε καμία περίπτωση 13-10 δεν είναι Δευτέρα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία