BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Η προκαταβολή 70% για το τσεκ δεκτή από Χόγκαν

Πέρασε από την Κομισιόν το ελληνικό αίτημα για αύξηση της προκαταβολής του τσεκ στο 70% και των Προγραμμάτων στο 85%, με τις πιστώσεις για την ενιαία ενίσχυση να μπορούν να ξεκινήσουν ακόμα και από τις 17 Οκτωβρίου.

Η προκαταβολή  70% για το τσεκ δεκτή από Χόγκαν

2
0

Το πράσινο φως έδωσε η Κομισιόν στη χώρα μας, που έστειλε μέχρι τις 31 Αυγούστου επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο της εαρινής και θερινής ξηρασίας, όπως ζητήθηκε με εντολή του Ευρωπαίου Επιτρόπου Φιλ Χόγκαν, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες των αξιωματούχων της ΕΕ στην εφημερίδα Agrenda.

Κι ενώ ο Σεπτέμβριος αναμένεται να κυλήσει χωρίς σηµαντικές πιστώσεις, παρά µόνο µε κλείσιµο εκκρεµοτήτων από τα παλιά αγροπεριβαλλοντικά προγράµµατα (οφείλονται ακόµα περί τα 50 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους παραγωγούς), το βάρος της διοικητικής και υπηρεσιακής µηχανής του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πέφτει στην προκαταβολή του τσεκ. Ένα στοίχηµα, που καλείται να κερδίσει ο άρτι αφιχθείς υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης, µε τις συγκυρίες να είναι ευνοϊκές.

Στόχος να πιστωθούν τα χρήµατα νωρίτερα σε αγρότες και κτηνοτρόφους και µάλιστα στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό, µε προκαταβολή στο 70%, µια δυνατότητα που έδωσε η Κοµισιόν στα κράτη µέλη που αντιµετώπισαν θέµα µε την ξηρασία, δια στόµατος του Επιτρόπου Φιλ Χόγκαν, σύµφωνα µε τον οποίο «Οι αγρότες θα µπορούν να παραλάβουν µέχρι και το 70% (από το 50%) των άµεσων πληρωµών και 85% (από το 75%) των πληρωµών που αφορούν την ανάπτυξη της υπαίθρου, από τα µέσα Οκτωβρίου του 2018, αντί να περιµένουν µέχρι τον Δεκέµβριο, προκειµένου να βελτιωθεί η ρευστότητά τους».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι πληρωµές θα γίνουν µε κατάτι λιγότερα χρήµατα και χωρίς σοβαρές αλλαγές στον αριθµό των δικαιούχων παραγωγών. Βέβαια, όπως γνωρίζουν καλά οι παραγωγοί, ταυτόχρονα µε τις πιστώσεις γίνονται και συµψηφισµοί µε χρέη προς το δηµόσιο (εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ), µε οφειλές προς τους δήµους και τα ΤΟΕΒ (πληρωµές βοσκοτόπων, τέλη άρδευσης), αλλά και µε τις εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ. Σηµειωτέον ότι εκτός πληρωµής θα µείνουν όσοι έχουν να λάβουν ποσό λιγότερο από 250 ευρώ.

Για Νοέµβριο «βλέπουν» τον Β’ Πυλώνα

Μετά την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, σειρά θα πάρουν, βάσει του προγραµµατισµού του ΟΠΕΚΕΠΕ και τα Προγράµµατα, µεταξύ των οποίων Απονιτροποίηση, Βιολογικά και Σπάνιες Φυλές. Στην περίπτωση του Β’ Πυλώνα, για πρώτη φορά η Κοµισιόν διευκολύνει τα κράτη µέλη, που αντιµετώπισαν προβλήµατα λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν την άνοιξη και το καλοκαίρι, παρέχοντας τη δυνατότητα αύξησης του ποσοστού της προκαταβολής στο 85% από 75% µέχρι σήµερα. 

Αυτό σηµαίνει ότι από τέλη Οκτωβρίου και κατά πάσα πιθανότητα µέσα στον Νοέµβριο δροµολογούν Από τον Οργανισµό Πληρωµών την προκαταβολή της Απονιτροποίησης, µε τους αρµόδιους των ∆ιαχειριστικών Αρχών να εξηγούν πως η πληρωµή του νε λόγω προγράµµατος µπορεί να γίνει θεσµικά, µόνο αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι της ενιαίας ενίσχυσης, και παρά τις πληροφορίες που µιλούν για πιστώσεις εντός του µήνα.

Σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο Γιώργο Κέντρο, «η προκαταβολή της Απονιτροποίησης δροµολογείται για µετά το τσεκ και µάλλον µέσα στον Νοέµβριο». Όσον αφορά τώρα τα ποσά, υπενθυµίζεται ότι στο µέτρο εντάχθηκαν 4.169 δικαιούχοι µε συνολική αιτούµενη έκταση 850.000 στρέµµατα και συνολικό προϋπολογισµό της πενταετίας µετά την υπερδέσµευση στα 254,6 εκατ. ευρώ και ελάχιστη βαθµολογία ένταξης τα 12,2 µόρια. Αυτό σηµαίνει ότι για το πρώτο έτος υπολογισµένο µε τον υψηλότερο συντελεστή που αφορά τα κηπευτικά και ανέρχεται στα 60 ευρώ το στρέµµα το ποσό που έχει δεσµευτεί ανέρχεται στα 51 εκατ. ευρώ. Αν η προκαταβολή αφορά το 70% θα κυµαίνεται περί τα 35-36 εκατ. ευρώ, ενώ οι τελευταίες ανακοινώσεις της Κοµισιόν δίνουν τη δυνατότητα στα κράτη µέλη και για προκαταβολή ύψους 85% που µεταφράζεται σε ποσό περίπου 43 εκατ. ευρώ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία