BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Γύρω στα 5 ευρώ ανά ζώο η εθνική ενίσχυση για τα αιγοπρόβατα

Έκτακτη εθνική ενίσχυση, η οποία σύµφωνα µε τις πληροφορίες της εφηµερίδας Agrenda θα κυµανθεί πάνω από 5 ευρώ ανά αιγοπρόβατο, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης µετά τη συνάντηση που είχε την περασµένη Τρίτη 23 Οκτωβρίου µε τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων. Σύµφωνα µε όσα έγιναν γνωστά, λόγω της κατάστασης που έχει διαµορφωθεί µε τις εξαιρετικά χαµηλές τιµές στο γάλα, η κυβέρνηση εξασφάλισε ένα κονδύλι ύψους 30 εκατ. ευρώ προκειµένου να στηριχθεί ο κλάδος, το οποίο θα καταβληθεί έως το τέλος του έτους.

4-ekklisia

Χρήστος Διαμαντόπουλος

38
2

«Τα de minimis αφορούν τους κτηνοτρόφους της ορεινής κτηνοτροφίας µειονοτικών και νησιωτικών περιοχών. Αυτή την ώρα είναι το ελάχιστο που µπορούµε να κάνουµε, προκειµένου οι άνθρωποι αφενός να µπορέσουν να διατηρήσουν τις εκµεταλλεύσεις τους και αφετέρου να µπορέσουν να αποδώσουν τα υπόλοιπα µέτρα, τα οποία σχεδιάζουµε έτσι ώστε να φέρουµε πραγµατικά αποτελέσµατα για το εισόδηµά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, χωρίς ωστόσο να δώσει επιπερισσότερες λεπτοµέρειες.

Παρόλα αυτά, σύµφωνα µε όσα εξηγούν στελέχη του υπουργείου στην Agrenda, το ποσό της έκτακτης εθνικής ενίσχυσης (de minimis) θα είναι το ίδιο για κάθε δικαιούχο, χορηγείται κατ’ αποκοπή και είναι ανάλογο του αριθµού των ζώων που έχει στην κατοχή του κατά την υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.

Να σηµειωθεί ότι η αρχική σκέψη ήταν η έκτακτη αυτή ενίσχυση να καταβληθεί στο σύνολο των αιγοπροβατοτρόφων, γεγονός που θα «έριχνε» το ποσό ανά ζώο στα 2 ευρώ, σύµφωνα µε τους πρώτους υπολογισµούς. Ωστόσο, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε, µε απόφαση Μαξίµου και στόχο να ενισχυθούν οι ορεινές και µειονεκτικές περιοχές, κάτι που τελικά βρίσκει δυσαρεστηµένους τους κτηνοτρόφους των πεδινών περιοχών, δεδοµένου ότι και αυτοί έχουν αντίστοιχα προβλήµατα µε τις χαµηλές τιµές στο γάλα. 

Όπως έχει γίνει και σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σηµασίας που θα χορηγηθεί στον ίδιο δικαιούχο, δεν θα υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ σε περίοδο τριών οικονοµικών ετών υπολογιζόµενη σε κυλιόµενη βάση (σε περίπτωση που και στο παρελθόν έχει λάβει de minimis).

Την ίδια στιγµή όσον αφορά την Κρήτη, µε απόφαση που δηµοσιεύθηκε στο ΦΕΚ θα καταβληθεί επιπλέον ενίσχυση ήσσονος σηµασίας (de minimis) σε κτηνοτρόφους αιγοπροβάτων στους ∆ήµους Ανωγείων και Σφακίων, που εµφάνισαν πρόβληµα νεογνικής θνησιµότητας αιγοπροβάτων. Το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται στα 30 ευρώ ανά κεφάλι και χορηγείται ανάλογα µε τις µονάδες ζώων που έχει στην κατοχή του ο δικαιούχος.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί την Παρασκευή 26 Οκτώβρη μαζί με το περιοδικό Αγρόκτημα 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

29-10-2018 22:04Maria

Να δώσουν σε όλους.Γιατι να το πάνε βάση γάλακτος????και που ξέρουμε αν τα τιμολόγια είναι αληθινά???η πλαστά???!Το καλύτερο είναι να τα πάρουν όλοι ανεξαιρέτως και πεδινοι ορεινοι κ μειονεκτικοι......

Απάντηση

26-10-2018 12:15Antonios Emmanouil

Με ασπιρίνες.δεν λινεται το πρόβλημα......και γιατί να παει κατα κεφαλι και οχι.Στην παραγωγη ,,,,τι παραγει η κάθε μονάδα σε γαλα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία