BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Στο Νταβός έβαλαν στο μάτι τα 300 δις των επιδοτήσεων

Το εισοδηµατικό σκέλος των επιδοτήσεων της ΚΑΠ δείχνει να ξεθωριάζει στη νέα προγραµµατική περίοδο µετά το 2020, προωθώντας στη θέση τους στηρίγµατα για ανάπτυξη της αγοράς και µέτρα για την κλιµατική αλλαγή.

1_Ntavos

Μαρία Γιουρουκέλη

8
2

Η πρόσφατη σύνοδος της οικονοµικής ελίτ στο Νταβός (22-25 Ιανουαρίου), έδωσε τον τόνο µε την διευθύνουσα σύµβουλο της Παγκόσµιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκιέβα να επισηµαίνει ότι «οι παγκόσµιοι ηγέτες µπορούν να βοηθήσουν στον περιορισµό των επιπτώσεων από την κλιµατική αλλαγή µέσω της περικοπής των αγροτικών ενισχύσεων και εκείνων της ενέργειας». Μάλιστα, η ίδια παρατήρησε ότι έχει σηµειωθεί πρόοδος, αφού οι εισοδηµατικές ενισχύσεις στη γεωργία περιορίστηκαν από τα 600 δις δολάρια στα 300 δις δολάρια, εντούτοις παρατήρησε ότι «αποµένουν 300 δις ακόµα». Επικαλέστηκε, εν τω µεταξύ, το παράδειγµα της Αιγύπτου όπου οι επιδοτήσεις περιορίστηκαν στο 3% του ΑΕΠ από το 7%.

Την ίδια ώρα, ο Dave MacLennan, πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος του αµερικανικού γίγαντα αγροτικών προϊόντων Cargill, σηµείωσε από το ελβετικό θέρετρο, ότι «δεν είναι καλή στιγµή για την αγροτική οικονοµία, δεδοµένου ότι οι διενέξεις Τραµπ µε εµπορικούς εταίρους κλυδωνίζουν το επενδυτικό κλίµα».

Επικέντρωση στις ευκαιρίες της αγοράς, όχι σε ενισχύσεις

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κινήθηκε και η πρώτη επί ρουµανικής προεδρίας σύνοδος υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες στις 28 Ιανουαρίου, µε τον επικεφαλής του συµβουλίου Πέτρε Ντέα να δηλώνει ότι στο εξάµηνο των καθηκόντων του θα επιδιώξει να καθορίσει το µερίδιο της ΚΑΠ στον επόµενο προϋπολογισµό της ΕΕ και τον αρµόδιο για τη γεωργία Επίτροπο Φιλ Χόγκαν, να συνιστά στα κράτη µέλη να επικεντρωθούν περισσότερο στις ευκαιρίες για ανάπτυξη της αγοράς και όχι να στηρίζονται σε οικονοµική ενίσχυση της παραγωγής. Όσο για τα εµπόδια που φέρνουν τα νέα στρατηγικά σχέδια, βασικό προαπαιτούµενο για τη χρηµατοδοτική ροή ΚΑΠ, τις ανησυχίες του εξέφρασε εν γένει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, τονίζοντας ότι η προθεσµία της 15ης Φεβρουαρίου εντός της οποίας πρέπει να υποβληθεί η ετήσια έκθεση επιδόσεων, δεδοµένων των νέων πολλαπλών διοικητικών απαιτήσεων κάνει «εξαιρετικά δύσκολη την άσκηση αυτή για τα κράτη µέλη».


Αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί στα περίπτερα το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου μαζί με το περιοδικό Profi

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

04-02-2019 12:32ΝΙΚΟΣ

κυριολεκτικά ζουν σε άλλο κόσμο , οι μεγαλύτερες σε έκταση καλλιέργειες στην ελλάδα τουλάχιστον βαμβάκι σιτάρι καλαμπόκι , δεν έχουν κέρδος δυστυχώς χωρίς επιδότησης , μάλλον θα φυτέψουμε φωτοβολταϊκά για τους γερμανούς !

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία