BACK TO
TOP
Πιστοληπτικά

Με κατασχέσεις για οφειλές ΟΓΑ μπαίνει το 2017

Απόφαση – σοκ που αίρει οριστικά και αμετάκλητα από 1ης 1ου 2017 την προστασία από κατασχέσεις για χρέη κάτω των 5.000 ευρώ πήραν ΙΚΑ και ΟΓΑ για περισσότερους από 500.000 μικροοφειλέτες που χρωστούν ποσά της τάξης των 1.000 ως 3.500 ευρώ.

Ως το 2018 προστασία από μεταβίβαση κόκκινων δανείων αγροτών σε τρίτους

1
0

Το σοκ έχει και συνέχεια γιατί το ΙΚΑ με εγκύκλιο – βόμβα τινάζει στον αέρα τις όποιες μεταβιβάσεις γίνονται στη χειμαζόμενη αγορά ακινήτων, καθώς στο εξής θα μπορεί να «κατάσχει» τα οφειλόμενα ποσά που του οφείλουν οι πωλητές κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου, ακόμη και αν οι οφειλέτες του είναι συνεπέστατοι σε ρύθμιση χρεών.

Για τα χρέη κάτω των 5.000 ευρώ, οι διοικήσεις των δύο Ταμείων, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Ελεύθερος Τύπος, αποφάσισαν να άρουν την προστασία που παρείχε ο νόμος και να μεταφέρουν όλα τα χρέη φυσικών ή και νομικών προσώπων κάτω των 5.000 ευρώ στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Το ΚΕΑΟ από 1ης/1/2017, βάσει μνημονιακής δέσμευσης, θα είναι αρμόδιο και για την είσπραξη χρεών κάτω των 5.000 ευρώ με κύριο μέσο τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών. Στους οφειλέτες των Ταμείων με χρέη ως 5.000 ευρώ, μέχρι σήμερα, δεν λαμβάνονταν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Το σύνολο των «φρέσκων» χρεών που μεταφέρονται στο ΚΕΑΟ ξεπερνά τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 2,2 δισ. ευρώ από το ΙΚΑ και άλλα 300 εκατ. ευρώ από χρέη αγροτών στον ΟΓΑ. Η πλειοψηφία αυτών των οφειλετών χρωστούν ποσά από 500 ως 3.000 ευρώ.

Διαψεύδουν από το Εργασίας

Απολύτως ανακριβή χαρακτηρίζει το υπουργείο Εργασίας δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «κατασχέσεις για μικροοφειλέτες ΙΚΑ ΟΓΑ» και σε «κυνήγι 500.000 μικροφειλετών» με «ειδοποιητήρια από τη νέα χρονιά». 

Σύμφωνα με το Εργασίας, «καμία κατάσχεση δεν έχει γίνει και δεν πρόκειται να γίνει για τέτοιου ύψους οφειλές. Αυτό είναι μία ξεκάθαρη πολιτική απόφαση».

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο, «κατασχέσεις επιδιώκονται μόνο όπου υπάρχουν περιουσίες και μεγάλες οφειλές με αποδεδειγμένη δυνατότητα καταβολής εισφορών που δεν γίνεται».

«Η διαβίβαση των ασφαλιστικών οφειλών κάτω των 5.000 ευρώ στο ΚΕΑΟ δεν συνδέεται με τη διαδικασία των κατασχέσεων και ούτε αλλάζει κάτι σχετικά με αυτή.

Αντίθετα, η διαβίβαση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΚΕΑΟ κρίθηκε αναγκαία, γιατί οι οφειλέτες αδυνατούσαν να προσκομίσουν στα δικαστήρια τις απαιτούμενες βεβαιώσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στα ταμεία και δεν μπορούσαν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών» ξεκαθαρίζει το υπουργείο Εργασίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία