BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Έκθεση αφιερωμένη στον Λίνκολν Κιρστάιν στο MoMA

Ένας από τους «Men Monuments» ήταν ο Λίνκολν Κιρστάιν (Lincoln Kirstein) γνωστός ως ο συνιδρυτής του Μπαλέτου της Νέας Υόρκης, γόνος εύπορης οικογένειας της Βοστόνης (1907-1996), επιμελητής εκθέσεων, συλλέκτης έργων τέχνης, συγγραφέας, χορογράφος και ιμπρεσάριος.

momma

8
0

Το 1943, οι Σύμμαχοι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ίδρυσαν το Πρόγραμμα Μνημείων, Καλών Τεχνών και Αρχείων (Monuments, Fine Arts, and Archives Program) – μια οργάνωση με αποστολή την ανάκτηση, αποκατάσταση και επιστροφή κλεμμένων ή χαμένων έργων τέχνης. Τα μέλη του MFAA, γνωστά ως «Men Monuments» (Μνημείων Άνδρες) η ιστορία των οποίων μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Τζορτζ Κλούνεϊ), ήταν περισσότεροι από 300 καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, εκπαιδευτικοί, σκηνοθέτες και διανοητές. Μαζί, πραγματοποίησαν πρωτοφανή προσπάθεια για πολιτιστική διατήρηση. Όλοι μαζί κατέβαλαν μία πρωτοφανή προσπάθεια για τη διαφύλαξη αριστουργημάτων.

Ένας από τους «Men Monuments» ήταν ο Λίνκολν Κιρστάιν (Lincoln Kirstein) γνωστός ως ο συνιδρυτής του Μπαλέτου της Νέας Υόρκης, γόνος εύπορης οικογένειας της Βοστόνης (1907-1996), επιμελητής εκθέσεων, συλλέκτης έργων τέχνης, συγγραφέας, χορογράφος και ιμπρεσάριος.

Ήταν μία από τις κεντρικές φιγούρες της καλλιτεχνικής σκηνής της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1930 – 1940.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον ερχόμενο Μάρτιο για πρώτη φορά 200 έργα τέχνης από τα αρχεία του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA) παρουσιάζονται μαζί και προβάλλουν την επιρροή του Λίνκολν Κιρστάιν στη συλλεκτική, εκθεσιακή και εκδοτική ιστορία του ιδρύματος στην έκθεση «Lincoln Kirstein’s Modern».

Αν και εγκατέλειψε νωρίς την καριέρα του ως ζωγράφου, ο Κιρστάιν διοχέτευσε τη σημαντική ενέργειά του στη διαμόρφωση της ζωής καλλιτεχνών και του κόσμου της τέχνης. Διοργάνωνε εκθέσεις, έγραφε για τέχνη και συνέδεε δημιουργούς με συλλέκτες, μουσεία και ιδιωτικές γκαλερί.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα του στενού του φίλου, φωτογράφου Γουόκερ Έβανς, πίνακες ζωγραφικής του Ρώσου ζωγράφου, Πάβελ Τσελίτσεβ, κοστούμια από παραστάσεις μπαλέτου του Πολ Κάντμους και έργα καλλιτεχνών της Λατινικής Αμερικής, όπως οι Αντόνιο Μπέρνι και Ρακέλ Φορνέρ, που ο Κιρστάιν απέκτησε για το MoMA.

Ο Κιρστάιν όσο σπούδαζε στο Χάρβαρντ δημιούργησε το πρωτοποριακό λογοτεχνικό περιοδικό Hound & Horn και ίδρυσε μία γκαλερί για πρωτοποριακούς πίνακες και γλυπτά που έθεσε τις βάσεις για το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Είναι γνωστός επειδή έφερε στην Αμερική το 1933 τον Ρώσο χορογράφο Τζορτζ Μπαλανσίν, με τον οποίο ίδρυσε και διεύθυνε το Μπαλέτο της Νέας Υόρκης και τη Σχολή του Αμερικανικού Μπαλέτου.

Με την προφητική πίστη του στον ρόλο του χορού εντός του μουσείου και τη θέση του στο κέντρο ενός δικτύου φίλων, συνεργατών και καλλιτεχνών, η επίδρασή του παραμένει βαθιά σημαντική σήμερα, αναφέρεται στη σύνοψη της έκθεσης .

Η έκθεση «Lincoln Kirstein’s Modern», την οποία έχουν επιμεληθεί οι Τζόντι Χάουπτμαν και Σαμάνθα Φρίντμαν, εγκαινιάζεται στο MoMA στις 17 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως 30 Ιουνίου 2019.

Πηγή: in.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία