Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Εγκαίνια για την 16η Διεθνή Έκθεση Βίβλιου Θεσσαλονίκης

Με την τελετή εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Διδώ Σωτηρίου» (Περίπτερο 13, ΔΕΘ-HELEXPO) άνοιξε χθες επίσημα τις πύλες της η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που για ένα τετραήμερο γίνεται το σημείο συνάντησης ανθρώπων του βιβλίου από όλο τον κόσμο.

3213246546

232
0

Τη διοργάνωση εγκαινίασε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά που χαρακτήρισε τη 16η ΔΕΒΘ δομημένη, αποφασιστικά ανοιχτή και γεμάτη προοπτικές για το μέλλον, με καλή οργάνωση και άποψη. «Η Θεσσαλονίκη διεκδίκησε και κέρδισε την έκθεση και αυτό είναι το σημαντικό. Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι η ιστορία της έκθεσης ξεπέρασε προβλήματα και αντιθέσεις. Αυτό μας κάνει όλους περήφανους και ικανοποιημένους», είπε ενώ αναφέρθηκε στο κεντρικό θέμα της διοργάνωσης που είναι «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και την Ιστορία» τονίζοντας: «η απάντηση στο πλήθος είναι, κατά τη γνώμη μου, οι αναγνώστες, που βρίσκονται στον πυρήνα των κοινωνικών διακυβευμάτων και νοηματοδοτήσεων».

 

Αναφερόμενη στον «Οργανισμό Βιβλίου και Πολιτισμού», που έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία διαβούλευσης και κατατίθεται στη Βουλή προς ψήφιση, για να καλύψει το κενό που υπάρχει στον χώρο του βιβλίου μετά τη βίαιη διακοπή λειτουργίας του ΕΚΕΒΙ, η υπουργός σημείωσε ότι «Ο Οργανισμός Βιβλίου και Πολιτισμού ανοίγει μια νέα σελίδα για τον κόσμο του βιβλίου και θα επιτρέψει τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας πολιτικής για την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Ο νέος Οργανισμός θα επαναφέρει όχι μόνο τις δομές, τις έρευνες και τα προγράμματα που διακόπηκαν αλλά θα προσθέσει τα πιο σύγχρονα εργαλεία για τους επαγγελματίες, τα μέσα και τις καλύτερες πρακτικές για τους αναγνώστες, καθώς και τους χώρους βιβλίου πολιτισμού που θα είναι οι κοινωνικοί χώροι ζωής του βιβλίου και των τεχνών».

 

Την ανάγκη να έχει η ΔΕΒΘ εντονότερη παρουσία στη Θεσσαλονίκη υπογράμμισε ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για μεταφορά της διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη.

 

«Τα βιβλία αντιστέκονται στον κόσμο των data. Το βιβλίο αντιστέκεται και επιμένει. Το ίδιο επιμένει και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια να στηρίζει τον θεσμό της ΔΕΒΘ», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος.

 

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO Τάσος Τζήκας έδωσε έμφαση στον διεθνή χαρακτήρα της έκθεσης που φέτος είναι ενισχυμένος όπως υποστήριξε. «Ήταν η καλύτερη πρώτη μέρα της κι αυτό είναι πολύ σημαντικό», είπε

 

Το μήνυμα της υφυπουργού Εσωτερικών Ελευθερίας Χατζηγεωργίου για το έμπρακτο και ενεργό ενδιαφέρον του ΥΜΑΘ για τη διοργάνωση μετέφερε ο διευθυντής του γραφείου της Κωνσταντίνος Αμπατζάς.

 

Στη μεγάλη παρουσία του κόσμου στη 16η ΔΕΒΘ αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, του κύριου διοργανωτή της, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, σημειώνοντας πως αυτή οφείλεται στο ότι το βιβλίο εξακολουθεί να είναι ένα από τα μείζονα, αν όχι το μείζον, πολιτιστικά διακυβεύματα στον κόσμο. «Αυτό που κάνετε σήμερα είναι μια αντίσταση στην εργαλειοποίηση του κόσμου και μια νοσταλγική αναφορά σε έναν κόσμο που δεν μπορεί να υπάρξει πια, αλλά θα θέλαμε να υπάρξει», τόνισε.

 

Η εκπρόσωπος των Ελλήνων εκδοτών Πόλα Καπόλα αναφέρθηκε στην επαναφορά της ενιαίας τιμής του βιβλίου εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα άρει κάποιες από τις ανωμαλίες που δημιούργησε η κατάργησή της για εκδόσεις και βιβλιοπωλεία, ενώ χαιρέτισε και τη δημιουργία του νέου Οργανισμού Βιβλίου.

 

Τέλος, ο διευθυντής της 16ης ΔΕΒΘ Μανώλης Πιμπλής μίλησε για τις περιπέτειες που πέρασε η ΔΕΒΘ με το κλείσιμο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου πριν μερικά χρόνια, ενώ τόνισε ότι η διοργάνωση ανέκτησε τώρα τη φήμη της και αποτελεί μια από τις δύο – τρεις κορυφαίες της γεωγραφικής μας ζώνης. «Σήμερα πια, αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ο οργανωτικός φορέας, το Υπουργείο Πολιτισμού, οι εκδότες, χωρίς τους οποίους ούτε έκθεση υπάρχει ούτε βιβλίο, επίσης όμως και όλες οι αρχές της πόλης –Δήμος, Περιφέρεια, άλλοι τοπικοί πολιτιστικοί θεσμοί-, να συζητήσουμε ανοιχτά, με ειλικρίνεια και με εποικοδομητική διάθεση να βρούμε τις καλύτερες λύσεις, ώστε να κάνουμε περαιτέρω βελτιωτικές κινήσεις, να χαράξουμε την πορεία της έκθεσης στο μέλλον και να της εξασφαλίσουμε σταθερότητα και τα αναγκαία υλικά μέσα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στο ελληνικό κοινοβούλιο τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του Κώστας Αθανασίου. Την τελετή πλαισίωσε δρώμενο των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ.

Πηγή:protothema.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία