BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Τοπική σύμπραξη τουριστικών επαγγελματιών και παραγωγών στη Χαλκιδική

Σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό στη Βόρεια Ελλάδα, με διεθνώς αναγνωρίσιμη ταυτότητα στοχεύει να καταστήσει την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Χαλκιδικής ο Δήμος Αριστοτέλη, αξιοποιώντας μοναδικά τοπικά παραγόμενα προϊόντα, με τον τουριστικό τομέα.

fagito2

Λεωνίδας Λιάμης

7
0

«Τα μύδια της Ολυμπιάδας, το ορκύνι της Ιερισσού, το μέλι, αλλά και η μουντοβίνα της Αρναίας, ο μαύρος χοίρος της Βαρβάρας, αγιορείτικες συνταγές, τοπικά κρασιά, η εξαιρετική τοπική φέτα, είναι ορισμένα από τα προϊόντα που μπορούν να αποτελέσουν ξεχωριστά brands, αλλά και στοιχεία της ταυτότητας, που θα αξιοποιήσουμε για να συνθέσουμε τους δικούς μας γαστρονομικούς μύθους», ανέφερε στην Agrenda, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, συμπληρώνοντας πως καίριο ρόλο στην όλη προσπάθεια θα παίξει και ο θεσμός Kouzina Festival, ο οποίος προάγει, με σειρά δράσεων, την τοπική κουζίνα στο εξωτερικό.

Με «όχημα» ένα Cluster

«Όχημα» για την επίτευξη του φιλόδοξου εγχειρήματος, θα αποτελέσει ένα συνεργατικό σχήμα, με τη μορφή τοπικής σύμπραξης (σ. σ. Cluster), στο οποίο μετέχουν διακεκριμένοι εκπρόσωποι του πρωτογενούς και του τριτογενούς τομέα της περιοχής, με «ομπρέλα» τον ίδιο το Δήμο.

Η ιδρυτική διακήρυξη και το καταστατικό του Cluster υπογράφηκε στις 26 Ιουνίου, σε ειδική εκδήλωση στα Νέα Ρόδα Χαλκιδικής, στη διάρκεια της οποίας έγινε η παρουσίαση των στόχων του συνεργατικού σχήματος  και μια περιγραφή, από τους παραγωγούς, προς τους επιχειρηματίες της εστίασης και του ξενοδοχειακού τομέα, του τρόπου καλλιέργειας, παραγωγής, εκτροφής ή και αλίευσης των τοπικών προϊόντων.

«Σε πρώτη φάση, ως ιδρυτικά μέλη, συμπράττουν τα έξι μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Ανατολικής Χαλκιδικής, το Eagle Palace, το Αλέξανδρος, το Άκραθος, το Αριστοτέλης, η Αγία Μαρίνα και το Mount Athos, με το τυροκομείο Καραγιάννης και τα οινοποιεία Τσάνταλης και Agrovisio», εξηγεί ο κ. Βαλιάνος και διευκρινίζει ότι μόλις ολοκληρωθούν τα τυπικά της κατοχύρωσης του Cluster στο πρωτοδικείο και της ανάδειξης του πρώτου διοικητικού συμβουλίου, η σύμπραξη θα «ανοίξει» και σε άλλους ενδιαφερόμενους.

Ήδη μέσω του προ-Αθωνικού Οργανισμού Τουριστικής Προβολής, έχει εντοπιστεί μια «δεξαμενή» με τουλάχιστον 22 παραγωγούς τοπικών προϊόντων κι άλλων πάνω από 100 επαγγελματιών της εστίασης, στους οποίους θα απευθυνθεί η σύμπραξη, προκειμένου να συμμετάσχουν και να συνεργαστούν. «Κάποιες συμφωνίες υπογράφηκαν ήδη μεταξύ των ιδρυτικών μελών, για την τροφοδοσία των ξενοδοχειακών μονάδων τους με τοπικά προϊόντα και ευελπιστούμε πως η συνέχεια θα είναι πιο παραγωγική», αναφέρει η Μαρία Πάππα, ειδική σύμβουλος σε θέματα τουρισμού και γαστρονομίας του Δημάρχου Αριστοτέλη.

Προτεραιότητα η πιστοποίηση κατά ΠΟΠ των μυδιών Ολυμπιάδας

Στις βασικές επιδιώξεις της νεοσύστατης τοπικής σύμπραξης, είναι να συμβάλλει στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας σειράς αυθεντικών τοπικών προϊόντων, στην ευρύτητα της χρήσης τους στον τομέα της εστίασης, στη δημιουργία επικοινωνιακών «μύθων» γύρω από αυτά, αλλά και στη σύνδεσή τους με τουριστικούς άξονες και εναλλακτικούς πυλώνες τουρισμού.

Στις πρώτες προτεραιότητες του στρατηγικού προωθητικού της πλάνου, μάλιστα, όπως εξηγεί ο κ. Βαλιάνος είναι η δρομολόγηση των ενεργειών για την πιστοποίηση κατά ΠΟΠ των Μυδιών Ολυμπιάδας, τα οποία έχουν ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Για να καταλάβετε, ενώ στις άλλες περιοχές που γίνεται εκτροφή, το μύδι φτάνει στο εμπόριο σε ένα χρόνο, στην Ολυμπιάδα, λόγω των νερών, απαιτούν δύο χρόνια», εξηγεί ο κ. Βαλιάνος και σημειώνει πως αρχίζει να ετοιμάζεται ο φάκελος, που θα κατατεθεί στο ΥπΑΑΤ και κατόπιν και στις Βρυξέλλες.

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, επίσης, θα υπάρξουν προωθητικές δράσεις για την τοπική Φέτα σε επιλεγμένα restaurants του Παρισιού, στην περιοχή της Μονμάρτης και θα ακολουθήσει παρουσίαση του οινικού περιπάτου της Χαλκιδικής, που αριθμεί 16 Οινοποιεία και συνδέεται με εκείνον της αρχικά στην περιοχή του Κάτω Ρήνου στο Φράιμπουργκ της Γερμανία και κατόπιν και στο Βέλγιο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία