BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Οι επιστήμονες εξέδωσαν μια «τελική προειδοποίηση» για την Κλιματική κρίση που έρχεται

Η έκθεση της IPCC αναφέρει ότι μόνο η γρήγορη και δραστική δράση μπορεί να αποτρέψει την αμετάκλητη ζημιά στον πλανήτη.

Planting-Trees

132
0

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), που αποτελείται από τους κορυφαίους κλιματικούς επιστήμονες στον κόσμο, παρουσίασε το τελευταίο μέρος της έκτης έκθεσης αξιολόγησής της τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023. Η συνολική ανασκόπηση της ανθρώπινης γνώσης για την κλιματική κρίση χρειάστηκε οκτώ χρόνια και εκατοντάδες επιστήμονες για να συγκεντρωθεί και εκτείνεται σε χιλιάδες σελίδες, αλλά συνοψίστηκε σε ένα μήνυμα: δράσε τώρα, αλλιώς θα είναι πολύ αργά.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε: «Αυτή η έκθεση είναι μια σαφής έκκληση για μαζικές ταχύτερες προσπάθειες για το κλίμα από κάθε χώρα και κάθε τομέα και σε κάθε χρονοδιάγραμμα. Ο κόσμος μας χρειάζεται δράση για το κλίμα σε όλα τα μέτωπα».
Η IPCC παρουσίασε την καταστροφή που έχει ήδη προκληθεί σε περιοχές του κόσμου. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική κατάρρευση οδήγησαν σε αυξανόμενους θανάτους από τον εντεινόμενο καύσωνα σε όλες τις περιοχές, εκατομμύρια ζωές και σπίτια που καταστράφηκαν από ξηρασίες και πλημμύρες, εκατομμύρια ανθρώπους που αντιμετωπίζουν την πείνα και «ολοένα και μη αναστρέψιμες απώλειες» σε ζωτικά οικοσυστήματα.

Η Kaisa Kosonen, ειδικός για το κλίμα της Greenpeace International, δήλωσε: «Αυτή η αναφορά είναι σίγουρα μια τελική προειδοποίηση. Εάν οι κυβερνήσεις απλώς παραμείνουν στις τρέχουσες πολιτικές τους, το απόθεμα που υπάρχει σε άνθρακα θα εξαντληθεί πριν από την επόμενη έκθεση της IPCC [που αναμένεται το 2030]».

Όλες αυτές οι επιπτώσεις αναμένεται να αυξηθούν γρήγορα, καθώς δεν καταφέραμε να αντιστρέψουμε την 200ετή τάση αύξησης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, παρά τις προειδοποιήσεις για περισσότερα από 30 χρόνια από την IPCC, η οποία δημοσίευσε την πρώτη της έκθεση το 1990.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ελπίδα να παραμείνει στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την έκθεση. Ο Hoesung Lee, πρόεδρος της IPCC, δήλωσε: «Αυτή η έκθεση  υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη λήψης πιο φιλόδοξων μέτρων και δείχνει ότι, αν ενεργήσουμε τώρα, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους».

Οι θερμοκρασίες είναι τώρα περίπου 1,1 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, διαπίστωσε η IPCC. Εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μπορέσουν να κορυφωθούν το συντομότερο δυνατό και μειωθούν γρήγορα τα επόμενα χρόνια, ίσως είναι ακόμα δυνατό να αποφευχθούν οι χειρότερες καταστροφές που θα ακολουθούσαν σε μια άνοδο κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Ο Ρίτσαρντ Άλαν, καθηγητής κλιματικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, δήλωσε: «Κάθε ποσότητα θέρμανσης που αποφεύγεται λόγω των συλλογικών ενεργειών που προέρχονται από την αυξανόμενη, όλο και πιο αποτελεσματική εργαλειοθήκη επιλογών μας είναι λιγότερο χειρότερα νέα για τις κοινωνίες και τα οικοσυστήματα στα οποία όλοι μας εξαρτώνται."

Ο Γκουτέρες κάλεσε τις κυβερνήσεις να λάβουν δραστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών, επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών. Στο τέλος είπε: «Η κλιματική ωρολογιακή βόμβα χτυπάει. Αλλά η σημερινή έκθεση είναι ένας οδηγός για την εξουδετέρωση της κλιματικής ωρολογιακής βόμβας. Είναι ένας οδηγός επιβίωσης για την ανθρωπότητα. Όπως φαίνεται, το όριο των 1,5 C είναι εφικτό».

Ο Τζον Κέρι, ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα, δήλωσε: «Το σημερινό μήνυμα από την IPCC είναι απολύτως σαφές: σημειώνουμε πρόοδο, αλλά όχι αρκετή. Έχουμε τα εργαλεία για να αποτρέψουμε και να μειώσουμε τους κινδύνους των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, αλλά πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή τη στιγμή για να δράσουμε τώρα».

Η «συνθετική έκθεση» της Δευτέρας είναι το τελευταίο μέρος της έκτης έκθεσης αξιολόγησης (AR6) από την IPCC, η οποία δημιουργήθηκε το 1988 για να διερευνήσει το κλίμα και να παράσχει επιστημονική βάση στη διεθνή πολιτική για την κρίση.

Οι τρεις πρώτες ενότητες του AR6, που δημοσιεύθηκαν μεταξύ Αυγούστου 2021 και Απριλίου 2022, κάλυψαν τη φυσική επιστήμη πίσω από την κλιματική κρίση και προειδοποίησαν ότι οι μη αναστρέψιμες αλλαγές ήταν πλέον σχεδόν αναπόφευκτες. Η δεύτερη ενότητα κάλυψε τις επιπτώσεις, όπως η απώλεια της γεωργίας, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η καταστροφή του φυσικού κόσμου. Το τρίτο κάλυψε τα μέσα με τα οποία μπορούμε να μειώσουμε τα αέρια του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένης της ανανεώσιμης ενέργειας, την αποκατάσταση της φύσης και τις τεχνολογίες που δεσμεύουν και αποθηκεύουν διοξείδιο του άνθρακα.

Η τελευταία ενότητα του AR6 ήταν η «σύνοψη για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής», που γράφτηκε από επιστήμονες της IPCC αλλά εξετάστηκε εξονυχιστικά από εκπροσώπους κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι μπορούν - και έκαναν - να πιέσουν για αλλαγές.

Πηγή : euractiv.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία