BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Η «διπλωματία» των σεισμών βρίσκει έκφραση μέσα από το ελληνικό βαμβάκι

Η «διπλωματία» των σεισμών, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μετά τους διασώστες και τις αποστολές ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληγέντες της γειτονικής χώρας, βρήκε έκφραση και μέσα από το ελληνικό βαμβάκι, που ενώνει, εδώ και δεκαετίες, με ένα ισχυρό «νήμα φιλίας» τους λαούς των  δύο χωρών.

2023-5-25_ολοι

Λεωνίδας Λιάμης

367
0

Με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος, συγκεντρώθηκαν 91.500 ευρώ, για τη στήριξη εργαζόμενων σε τουρκικές κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις σε πληγείσες περιοχές που ισοπεδώθηκαν από τον ισχυρό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου και το ποσό αυτό δόθηκε στον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.

«Είναι μια συμβολική πράξη, αλλά ταυτόχρονα και ουσιαστική, που έχει ως απώτερο σκοπό να ενθαρρύνει τους πληγέντες συνεργάτες μας από τον καταστροφικό σεισμό, αλλά και να συνδράμουμε με ένα μικρό ποσό στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που βιώνουν σε αυτή τη φάση», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΕΕΒ, Αντώνης Σιάρκως, σε ειδική εκδήλωση που οργανώθηκε στο γενικό προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, για να παραδοθεί η τραπεζική επιταγή στον Πρόξενο Serkan Gedik.

Η ανταπόκριση των εκκοκκιστών, εμπόρων και μεσιτών βάμβακος, στο κάλεσμα της Ένωσης, όπως δήλωσε ο κ. Σιάρκος ήταν άμεση και κυρίως συγκινητική, για τη συγκέντρωση του ποσού, το οποίο θα κατευθυνθεί σε πληγέντες στις περιοχές Γκαζιαντέμπ, Καραμάν Μαχράς και Άδανα όπου λειτουργούν τα 2/3 των κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων της Τουρκίας, με τις οποίες συνεργάζονται οι Έλληνες εκκοκκιστές.

Οι φίλοι στις δύσκολες στιγμές φαίνονται

«Είναι πολύ σημαντική δωρεά για τους ανθρώπους στις σεισμόπληκτες περιοχές μας και αποδεικνύει στην πράξη πως οι φίλοι στις δύσκολες στιγμές φαίνονται», υπογράμμισε ο γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, παραλαμβάνοντας την επιταγή και πρόσθεσε πως «είναι μεγάλη τιμή να δέχομαι αυτή την βοήθεια από εσάς και αυτό δείχνει την διάθεση για καλές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Εδώ θεωρείται σπίτι όλων μας των φίλων οπότε συνεχώς η πόρτα μας είναι ανοιχτή και είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε σε οτιδήποτε μπορούμε. Είμαστε γείτονες λαοί που έχουν τις ίδιες ρίζες. Βρεθήκαμε σε μια ας πούμε λυπηρή θέση αλλά να ξέρετε ότι είμαστε πάντα δίπλα σας στα θέματα που έχουν σχέση με τις εμπορικές σχέσεις» είπε χαρακτηριστικά. Δεν παρέλειψε μάλιστα να εκθειάσει γενικότερα τη στάση των Ελλήνων, μετά από τον καταστροφικό σεισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο ελληνικός λαός, ήταν μεταξύ εκείνων που πρώτοι έσπευσαν να μας απλώσουν χέρι βοηθείας και για το λόγο αυτό είμαστε ευγνώμονες και τους ευχαριστούμε».

«Γέφυρα» φιλίας και συνεργασίας το βαμβάκι

Κοινή διαπίστωση τόσου του κ. Σιάρκου, όσο και του κ. Gedik ήταν ότι το ελληνικό βαμβάκι, ως προϊόν αποτελεί μια ακόμη γέφυρα φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς.  «Στις εισαγωγές μας από το εξωτερικό, το ελληνικό βαμβάκι είναι στη δεύτερη θέση και ως εκ τούτου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό προϊόν για την κλωστοϋφαντουργία μας. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος να δημιουργήσουν πάρα πολύ καλές σχέσεις φιλίας με τους συνεργάτες τους στην Τουρκία», επισήμανε ο κ. Gedik.

Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο μπροστά ο πρόεδρος της ΠΕΕΕΒ σημείωσε πως «το βαμβάκι είναι ένα προϊόν που μας ενώνει και δημιουργεί πολύ στενούς εμπορικούς δεσμούς. Είναι το 2ο σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν από την Ελλάδα στην Τουρκία, με τις ετήσιες εμπορικές ροές να ανέρχονται σε αξία στα 300 εκατ. ευρώ, καθώς η γειτονική χώρα τιμά δεόντως το πολύ ποιοτικό ελληνικό βαμβάκι και απορροφάει το 40% των συνολικών πωλήσεών μας στο εξωτερικό».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη, κ. Κατερίνα Τσαπικίδου η οποία κατά την ομιλία της αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της Ελλάδας να βοηθήσει τη γείτονα χώρα αμέσως μετά τον σεισμό του περασμένου Φεβρουαρίου, ενώ χαιρέτισε και την πρωτοβουλία της ΠΕΕΕΒ.

Χαιρετισμό στην τελετή απηύθυνε και ο Λεβέντ Σαντίκ πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα οι μακροχρόνιες εμπορικές σχέσεις και οι ουσιαστικές φιλίες που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών να συνεχιστούν και τα περίπου 5,5 δισ. δολάρια των ετήσιων διμερών εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας να πολλαπλασιαστούν στα χρόνια που έρχονται.





Η σχετική ανακοίνωση της ΔΟΒ αναφέρει: 

Την Πέμπτη, 25/5/2023, η ΠΕΕΕΒ-Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών & Εξαγωγέων Βάμβακος παρέδωσε επιταγή οικονομικής ενίσχυσης των σεισμοπλήκτων (6/2/2023, Τουρκίας) στον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη.
Ο κ Αντώνης Σιάρκος, πρόεδρος της ΠΕΕΕΒ, εκ μέρους των πλέον των 40 μελών της ΠΕΕΕΒ, παρέδωσε την επιταγή των 91.500€ στον κ Serkan Gedik, Πρόξενο της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη, στο Προξενείο (Αγ. Δημητρίου 151) παρουσία της κας Κατερίνας Τσαπικίδου, Διευθύντριας Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών (έδρα Θεσσαλονίκη) και του κ Αλέξανδρου Αντωνιάδη, από την Δ/νση Οικονομικών Υποθέσεων του Υπ. Εξωτερικών Ελλάδος, καθώς και με την συμμετοχή του κ Levent Sadik Ahmet, από το ΕλληνοΤουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Τα μέλη της ΠΕΕΕΒ εξάγουν εκκοκκισμένο βαμβάκι αξίας 300.000.000€ ετησίως στην Τουρκία και μάλιστα στις περιοχές Gaziantep, Karamanmahras & Άδανα όπου τυγχάνει να εδρεύουν οι περισσότερες (τα 2/3) από τις επιχειρήσεις αποδέκτες των ποσοτήτων που εξάγουν οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας στην γείτονα χώρα, και όπου καταγράφηκαν πάνω από 50.000 νεκροί.

Τα περίπου 20 παρόντα μέλη της ΠΕΕΒ στην λιτή, αλλά τιμητική και ισχυρά συμβολική χειρονομία επιβεβαίωσαν την σημαντική πρόθεση όλων για μετασχηματισμό των σημαντικών οικονομικών-επιχειρηματικών σχέσεων της τελευταίας 20ετίας, σε φιλικές εκφράσεις των λαών και γειτονικών κρατών. Τονίστηκε ότι η Τουρκία είναι ο δεύτερος σημαντικός εισαγωγικός εταίρος στο ελληνικό βαμβάκι. Στην Τουρκία το Ελληνικό βαμβάκι είναι η δεύτερη σημαντική εισαγωγή βάμβακος. Οι Μεσογειακοί Δρόμοι Βαμβακιού είναι μια σημαντική πρωτοβουλία (τελευταίο συνέδριο Νοε 2022, Θεσσαλονίκη) και θα συνεχισθεί. Από τα περίπου 618 δις€ εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας, η Ελλάδα πραγματοποιεί συναλλαγές 5,5 δις€ και εκφράσθηκε από όλους η πρόθεση για μεγάλωμα του ποσοστού συναλλαγών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία