Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Δρώμενα

Επιστροφή στη νομιμότητα ζητάει η Μανωλάδα

Επί θύραις βρίσκονται τα λογιστικά βιβλία και για τους αγρότες, σύμφωνα με το νέο πιο απαιτητικό καθεστώς. Τίτλους ιδιοκτησίας ή μισθωτήρια συμβόλαια, βεβαίωση του αγροτικού συλλόγου και δήλωση μετάβασης στο νέο καθεστώς επιβάλλει η φορολογία των αγροτών. Αναλυτικό ρεπορτάζ σε ειδικό δισέλιδο αφιέρωμα της εφημερίδας.

Επιστροφή στη νομιμότητα ζητάει η Μανωλάδα

9
0

Βαθιές αλλαγές στη φιλοσοφία των αναπτυξιακών προγραμμάτων του αγροτικού χώρου επιχειρούν αυτή τη φορά οι επιτελείς της πλατείας Βάθη, σε μια προσπάθεια να διευκολύνουν την προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής γεωργίας. Ολόκληρο το νέο πενταετές πρόγραμμα θα κινείται στο πνεύμα των Σχεδίων Βελτίωσης, δίνοντας την ευκαιρία στους αγρότες να επενδύουν σε εξωγεωργικές δραστηριότητες.

Την ίδια ώρα, διαβάστε στη σαββατιάτικη εφημερίδα όλες τις τελευταίες εξελίξεις για την αγορά των εμπορευμάτων. Βαμβάκι και ελαιόλαδο βελτίωσαν τη θέση τους στη διεθνή αγορά, ενώ λίγες πράξεις γίνονται στα σιτηρά, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στο καλαμπόκι.  

Σε ειδικό δισέλιδο ρεπορτάζ,  διαβάστε για την αγορά του βαμβακιού, που εύκολα φέτος θα πιάσει τα 50 λεπτά το κιλό. Πληθαίνουν οι λόγοι που θέλουν το σύσπορο βαμβάκι να πιάνει εύκολα τα 50 λεπτά το κιλό. Η εικόνα της διεθνούς αγοράς δείχνει άνοδο, οι εγχώριες αποδόσεις σε ίνα είναι υψηλές και η επιστροφή παλιών εκκοκκιστών στο παιχνίδι γέρνει την πλάστιγγα υπέρ των παραγωγών. Απόδειξη οι κλειστές τιμές.

Την ίδια ώρα, σε άλλο δισέλιδο που φιλοξενεί η εφημερίδα Agrenda, ενημερωθείτε για το πώς «πονάει» φέτος το καλαμπόκι και οι καλλιεργητές του. Σπίτια φέτος το καλαμπόκι με τις οργανώσεις των αγροτών απούσες και το ιδιωτικό εμπόριο να μη δείχνει έλεος στη διαμόρφωση της τιμής.

Ακόμα, διαβάστε σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας Agrenda, για το θέμα της εργασίας των αλλοδαπών εργατών. Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, τρόπους νομιμοποίησης των ξένων εργατών που απασχολούνται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις αναζητούν οι καλλιεργητές σε Μανωλάδα και Πρέβεζα.

Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda έχουν ως εξής: 

Ανάπτυξη

■ Στη γαλλική Vogue οι χειροποίητες κάπες ενός Μετσοβίτη κτηνοτρόφου σελ. 33

■ Πράσινο φως της Κομισιόν για προκαταβολή του τσεκ στις 16 Οκτωβρίου σελ. 4

■ Εκτός συνδεδεμένων θερμοκήπια, χοιροτρόφοι και καπνοπαραγωγοί σελ. 7

■ Σαν μάνα εξ’ ουρανού το «ψαλίδισμα» των επιτοκίων από τις τράπεζες σελ. 18

■ Νέες δράσεις από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 σελ. 27-30

 

Οικονομία

■ Στο μικροσκόπιο η αγροτική περιουσία με το νέο φορολογικό κώδικα σελ. 24-25

■ Ελαιόλαδο Σητείας με «προσωπική» σφραγίδα ταξιδεύει στη Σαγκάη σελ. 40

■ Πλήγμα στο ελληνικό γάλα και την κτηνοτροφία με απόφαση Σκορδά σελ. 6

■ Έρχονται το 2014 οι νέες θεριζοαλωνιστικές της SAME Deutz - Fahr σελ. 52-53

■ Θέλουν τη «Λάρισα» οι βορειοελλαδίτες ανταγωνιστές από τη Μασούτης σελ. 39

 

Πολιτισμός

■ Ξεπέρασε κάθε προσδοκία φέτος η ποιότητα των ελληνικών κρασιών σελ. 42-43

■ Ένας συνεταιριστής ενάντια στα μονοπώλια γάλακτος στη Λιθουανία σελ. 50

■ Επιστροφή Ραϊκόνεν μετά από 6 έτη στην παλιά αγαπημένη του Ferrari σελ. 55

■ Η επιτυχία της νέας ΚΑΠ εξαρτάται από την οικογενειακή γεωργία στην ΕΕ σελ. 11

■ Επιμόρφωση στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες από τη Σχολή Μεσαράς σελ. 36

 

Editorial

Καλή η καινοτομία, απαραίτητες και οι συμπράξεις, κάποιος όμως θα πρέπει να ενδιαφερθεί και για την επιβίωση της ελληνικής γεωργίας. Κι αυτό εξασφαλίζεται με τη σωστή διασπορά και τις κατάλληλες επιλογές στις πολυετείς καλλιέργειες και με τη στοιχειώδη λειτουργία των κανόνων της αγοράς στη διάθεση των αγροτικών προϊόντων.

Σήμερα δεν συμβαίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών συνεχίζει να κινείται με γνώμονα… τι είχε τιμή πέρυσι και η αγορά έχει εγκαταλειφτεί στις διαθέσεις των επιτήδειων, που αναζητούν τις εύκολες και μεγάλες ευκαιρίες.

Έτσι, με την απειλή και μόνο ότι «μπορώ να φέρω από τη Ρουμανία φθηνό», το καλαμπόκι φεύγει από τα χέρια των καλλιεργητών με 13 και 14 λεπτά το κιλό, όταν και οι πέτρες ξέρουν πως το κόστος παραγωγής στη συγκεκριμένη καλλιέργεια κινείται γύρω από τα 17 με 18 ευρώ το κιλό. Με 50 ευρώ το στρέμμα ζημιά, σε τι μπορούν να ελπίζουν για τη νέα χρονιά οι 120.000 αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο προϊόν; Σε χρηματοδότηση από τις εμπορικές τράπεζες, σε πίστωση από τα καταστήματα αγροτικών εφοδίων ή σε στήριξη από τον «οικογενειακό» προϋπολογισμό που έχει ήδη στεγνώσει; Αρκεί να αναφερθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις μόνο οι λογαριασμοί της ΔΕΗ για την άρδευση φθάνουν στα 80 ευρώ το στρέμμα! Το κακό είναι ότι χωρίς καθοδήγηση θα «πέσουν» όλοι στο σιτάρι, που κι αυτό προς το παρόν μένει απούλητο!

Agrenda    

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία