BACK TO
TOP
Δρώμενα

Ψηφιακό ταξίδι στις παραστατικές τέχνες στο Κακογιάννης

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης ‘Αθήνα 2018: Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου’ το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης καλεί το κοινό σε ένα ψηφιακό ταξίδι στις παραστατικές τέχνες.

idrumakakogiannh2

5
0

Ο Μιχάλης Κακογιάννης μέσα από ένα tablet

Εικόνες, κείμενα, μακέτες,  αφίσες,  ψηφιακά παιχνίδια βασισμένα στο έργο του και τη ζωή του. Για να ζωγραφίσει ο επισκέπτης τα κουστούμια του με χρώματα που του αρέσουν, να βρει τι λείπει από την αφίσα που αγαπά.

Το προσωπικό αρχείο του Μιχάλη Κακογιάννη, με υλικό από τις ταινίες και τα θεατρικά έργα που ο ίδιος σκηνοθέτησε, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, σε ψηφιακή μορφή, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Εγκατεστημένα tablets στo foyer του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος, είναι διαθέσιμα για πρόσβαση σε μια πλούσια βάση δεδομένων με όλη την παρακαταθήκη του εμβληματικού Έλληνα σκηνοθέτη που ταξίδεψε την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο..

Ζωγραφική: Ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει μία από τις μακέτες κοστουμιών και να ζωγραφίσει με χρώματα της δικής του επιλογής.

Σενάριο: Ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ένα απόσπασμα από τα σενάρια έργων του Μιχάλη Κακογιάννη και να γράψει τη δική του ιστορία.

Αφίσες: Από τις αφίσες λείπουν κάποια βασικά στοιχεία. Ο επισκέπτης μπορεί να σύρει τα στοιχεία αυτά μέσα στο σωστό πλαίσιο των αφισών.

Κρυπτόλεξο: Παρατίθενται φωτογραφίες από θεατρικά έργα του Μιχάλη Κακογιάννη. Ο επισκέπτης καλείται να βρει τον τίτλο του έργου και να δει τη φωτογραφία ολόκληρη.

Αρχείο Θεατρικών Προγραμμάτων του 20ου αιώνα

 Ο Μιχάλης Κακογιάννης έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο με τις ταινίες του. Όμως, δεν είναι μόνο ένας διεθνώς καταξιωμένος σκηνοθέτης του κινηματογράφου, αφού μεγάλο κομμάτι του έργου του είναι οι σκηνοθεσίες του τόσο για το θέατρο όσο και την όπερα.

Γι’ αυτό τον λόγο, κατά τη διάρκεια της δράσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν ψηφιακά στον θεατρικό κόσμο του 20ού αιώνα μέσα από το «Αρχείο θεατρικών προγραμμάτων του 20ου αιώνα Γ. & Ε. Γιολάση» (1949 -1999).

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης διαθέτει ένα ιδιαίτερα πολύτιμο αρχείο Θεατρικών Προγραμμάτων του 20ου αιώνα, στο οποίο περιλαμβάνονται περισσότερα από 610 πρωτότυπα θεατρικά προγράμματα που έχουν εκδοθεί από το 1949 μέχρι και το 1999.

Το αρχείο αυτό προέρχεται από τον συνιδρυτή του Θεάτρου Τέχνης και μετέπειτα θεατρικό επιχειρηματία Γιώργο Γιολάση, έναν από τους πλέον αξιόλογους θεατράνθρωπους του 20ου αιώνα και το έχουν επιμεληθεί η σύζυγός του Ελένη και οι γιοι του Ανδρέας και Δημήτρης Γιολάσης.

Η συλλογή περιέχει σπάνιες εκδόσεις προγραμμάτων του ελεύθερου θεάτρου, των ελληνικών κρατικών σκηνών και επίσης προγράμματα θιάσων του εξωτερικού στην Ελλάδα, αλλά και ελληνικών θιάσων στο εξωτερικό.

Μέσα από τα θεατρικά προγράμματα αποτυπώνεται με τον πλέον εναργή τρόπο, όχι μόνο η εξέλιξη του θεάτρου στην Ελλάδα τον 20ο αιώνα, αλλά ταυτόχρονα και τμήμα της εξέλιξης της εικαστικής τέχνης, δεδομένου ότι στα εξώφυλλα και τις εσωτερικές σελίδες των προγραμμάτων αυτών, αποτυπώνονται έργα κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων, που δημιουργήθηκαν ειδικά για τις αντίστοιχες παραστάσεις, όπως ενδεικτικά: του Τσαρούχη, του Βασιλείου, του Εγγονόπουλου, του Μαλάμου, του Φωτόπουλου και πολλών άλλων.

Παράλληλα όμως, μια άλλη «κρυφή» αλλά και ιδιαίτερα σημαντική αξία του αρχείου αυτού αφορά την πλήρη αποτύπωση όψεων της διαχρονικής εξέλιξης της έντυπης ελληνικής διαφήμισης. Μια συλλογή που αποτελεί μία πολύμορφη παρουσίαση της εξέλιξης του ελεύθερου θεάτρου του 20ού αιώνα, με ιδιαίτερη σημασία και ενδιαφέρον, όχι μόνο στο επίπεδο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και σε ερευνητικό - εμπορικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της συλλογής παρέχεται η δυνατότητα περιήγησης στα περιεχόμενα των θεατρικών προγραμμάτων με τη μορφή Flipbook.

Η ψηφιοποίηση του αρχείου χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική του ΕΣΠΑ 2007-2013. 

Διάρκεια: έως Πέμπτη 08 Νοεμβρίου 2018, ώρα 18:00

Εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο

Πειραιώς 206, Ταύρος

Τηλ: 210 34 18 550

Email: info@mcf.gr 206, Ταύρος

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία