Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Δρώμενα

Ιστορίες αυτοκινήτου - Θεματική βραδιά στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, ώρα 18:30, θεματική βραδιά για την ελληνική καινοτομία στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, στο Ιστορικό Αρχείο του στον Ταύρο.

aistories_aytokinitou2

120
0

Η Ευφροσύνη Ρούπα, ιστορικός εφαρμοσμένων τεχνών και σχεδίασης, θα δώσει το περίγραμμα της κατανάλωσης και παραγωγής αυτοκινήτου στην Ελλάδα. Η ομιλία συνοδεύεται από την προβολή Επικαίρων από το Αρχείο της ΕΡΤ, που αφορούν τις προσπάθειες λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων παραγωγής αυτοκινήτου στην Ελλάδα τις δεκαετίες ’60 και ’70, όπως της Ελληνικής Εταιρείας Παραγωγής Αυτοκινήτων ΑΕ στον Βόλο, της Στάγιερ-Ελλάς στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, της Πιρέλλι Ελλάς στην Πάτρα και της παραγωγής ελαστικών από τη Goodyear Ελλάς στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.


Θα ακολουθήσει προβολή του ντοκιμαντέρ του Μιχάλη Σταυρόπουλου «Ανάμεσα σε δύο νησιά» (2014, διάρκειας 80 λεπτών), στο οποίο καταγράφεται, με βάση αρχειακό υλικό και μαρτυρίες των πρωταγωνιστών του εγχειρήματος, η ιστορία του Enfield 8000, του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα τη δεκαετία του '70. Η κατασκευή ενός οχήματος καθαρής ενέργειας έμοιαζε ιδανικό σενάριο την περίοδο της πρώτης ενεργειακής κρίσης και των έντονων φαινομένων ρύπανσης στις μεγαλουπόλεις. Λίγο πριν ξεκινήσει η παραγωγή, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που θα το κατασκεύαζε, ο Γιάννης Γουλανδρής αποφάσισε να μεταφέρει το εργοστάσιο στα ναυπηγεία του στη Σύρο. Η προοπτική ενθουσιάζει όλους, γρήγορα όμως αναστέλλεται κάτω από το βάρος προβλημάτων που γεννά η γραφειοκρατία.

 
Η συμμετοχή είναι δωρεάν αλλά θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

(τηλ. 210 34 18 011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00)

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 17778, Ταύρος

τηλ: 210 34 18 051 | www.piop.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία