BACK TO
TOP
Δρώμενα

Ζυθογνωσία 2018. Δίπλα στον πειραματισμό πρέπει να «χωρέσει» η γευστική οικειότητα

Η ισορροπία ανάμεσα στον πειραματισμό και τις καθιερωμένες προτιμήσεις του μέσου καταναλωτή είναι η νέα πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική και όχι μόνο μικροζυθοποιία σύμφωνα με τον δημοσιογράφο μπύρας από τη Γερμανία Βοris Georgiev, που βρέθηκε φέτος στην 5η Ζυθογνωσία στις 13 και 14 Οκτωβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο.

kanoules

Μαρίνα Σκοπελίτου

65
0

Στην ίδια εκδήλωση παρευρέθη και ο Roger Protz, πασίγνωστος συγγραφέας και δημοσιογράφος μπίρας, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος με τη δουλειά της ελληνικής μικροζυθοποιίας, την οποία κάλεσε να παραμείνει πιστή στις αρχές και τις δεσμεύσεις της αν θέλει να ξεπεράσει την «απειλή» των πολυεθνικών εταιρειών που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την επιτυχία της craft μπύρας.

«Εμείς ξεκινήσαμε με μια IPA, αλλά χρειαζόμασταν κάτι πιο ευκολόπιοτο. Έτσι, προέκυψε η πιπεράτη lager Lazy Ass», ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος


«Είναι σημαντικό να χτίσουμε γέφυρες»

Οι μικροζυθοποιίες δίπλα στον πειραματισμό θα πρέπει να βρουν χώρο και για πιο ευκολόπιστες επιλογές που δεν μοιάζουν τόσο «ξένες» στον μέσο καταναλωτή σύμφωνα με τον κ. Georgiev. «Αυτή τη στιγμή στη Γερμανία βλέπουμε αυτή τη στροφή. Όλες οι μικροζυθοποιίες κάνουν μια Lager ή μια Pils. Εξακολουθούν να πειραματίζονται ενώ παράλληλα προσπαθούν να βγάλουν χρήματα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους», ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να χτίζουμε γέφυρες. Έχεις έναν καταναλωτή που πίνει Lager και Pils. Αν του προτείνεις μία West Coast IPA μάλλον δεν θα ξαναπιεί craft μπύρα. Πρέπει λοιπόν να βρεις μία γέφυρα. Ας πούμε να φτιάξεις μια Pils, αλλά να βάλεις πολλούς λυκίσκους ή να κάνεις dry hopping ώστε να δώσεις στον καταναλωτή μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Έτσι, βοηθάς τους ανθρώπους να ανοίξουν το μυαλό τους και να αναζητήσουν τον πειραματισμό».

«Το κοινό ωριμάζει, όμως υπάρχουν προσπάθειες αυτή τη στροφή του κοινού στις ποιοτικές μπύρες να σταματήσει», σημείωσε στο Agronews o Αλέξανδρος Κουρής.


Η ελληνική στροφή στις βατές επιλογές

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραπάνω τάσης στην ελληνική μικροζυθοποιία είναι η νέα Lager πρόταση της Ζυθοποιίας Σαντορίνης, η Lazy Ass για την οποία μίλησε στο Agronews ο Γιάννης Παρασκευόπουλος. «Εμείς ξεκινήσαμε με μία IPA, απλά χρειαζόμασταν και ένα πιο ευκολόπιοτο προϊόν. Είναι μία διαφορετική προσέγγιση. Φτιάχνεται με λυκίσκο από τη Γερμανία που ταιριάζει σε μία Lager και νερό από τις αυστριακές Άλπεις. Εμείς έχουμε βάλει τη συνταγή και η ζυθοποίηση γίνεται από μία μικροζυθοποιία της Αυστρίας».

Μετά τη «Lola» της η Ζυθοποιία Πηνειού ετοιμάζει μία Belgian Ale και μία  IPA για τη συνέχεια.


Αν και μόλις 4 μήνες στην αγορά η Lazy Ass έχει ξεκινήσει την εξαγωγική της καριέρα στην Αμερική και την Ελβετία. Σε αυτό το σημείο έρχεται το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών για να δημιουργήσει μία ιστορία που μοιάζει με ανέκδοτο, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Παρασκευόπουλος: «Το Υπουργείο Οικονομικών μας είπε ότι η ετικέτα μας δεν μπορεί να γίνει δεκτή γιατί προσβάλλει το μέσο Έλληνα. Εμείς τους απαντήσαμε ότι αφενός έχουν κάνει δεκτές όλες τις ετικέτες μας με το γαϊδούρι, ενώ επιπλέον η αμερικάνικη FDA την έχει δεχτεί. Αν θεωρήσουμε ότι ο μέσος αμερικάνος, που μιλάει καλύτερα ελληνικά από τον μέσο έλληνα, δεν θεωρεί τον εαυτό του προσβεβλημένο, πού είναι το πρόβλημα. Δεν μας έχουν απαντήσει ακόμη».

Ο πασίγνωστος δημοσιογράφος Roger Protz δήλωσε εντυπωσιασμένος με τη δουλειά της ελληνικής μικροζυθοποιίας.

«Το κοινό ωριμάζει αν και του βάζουν εμπόδια»

Ενθαρρυντικό για τους ανθρώπους της μικροζυθοποιίας είναι το γεγονός ότι το καταναλωτικό κοινό ωριμάζει και αυτό αποτυπώθηκε και στον κόσμο που προσήλθε και αυτή τη χρονιά την Ζυθογνωσία. Βέβαια, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Κουρή της Νήσος αυτή η θετική εξέλιξη συναντά «μεγάλα» εμπόδια.

«Το κοινό μαθαίνει, όμως υπάρχουν προσπάθειες αυτή την ωρίμανση του κοινού και τη στροφή του στις ποιοτικές μπύρες να την σταματήσουν, παραπλανώντας το με προσπάθειες που παρουσιάζουν βιομηχανικές μπύρες ως κάτι άλλο…», ανέφερε ο ίδιος.

«Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για τάσεις γιατί αλλάζουν τόσο γρήγορα. Πριν από 2-3 χρόνια όλοι έφτιαχναν μία IPA, τώρα έρχονται οι ξινές μπύρες και οι μπύρες χωρίς αλκοόλ», ανέφερε ο Βοris Georgiev.


«Σημαντική στιγμή για την κουλτούρα της μπύρας»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ζυθοποιών, Σοφοκλής Παναγιώτου, μιλώντας στο Agronews αναφέρθηκε στην αξία των εκδηλώσεων, όπως η Ζυθογνωσία, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τα σημαντικά βήματα τα οποία έχει κάνει ο κλάδος του ζύθου το τελευταίο διάστημα.


«Η προσέλευση του κόσμου ήταν θετική. Βλέπουμε ότι ανταποκρίθηκε. Γενικά τέτοιου είδους εκδηλώσεις έχουν  θετικό αντίκτυπο για την κουλτούρα της μπύρας και τη μικροζυθοποίια. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μας απασχολούν. Αυτή τη στιγμή είναι κυρίως το κομμάτι της γραφειοκρατίας και των αγκυλώσεων σε νομοθετικό επίπεδο. Γίνονται προσπάθειες και πρόσφατα οριστικοποιήθηκε το θέμα με τα ποτά από ζύμωση που μπορούν να παραχθούν πλέον σε ζυθοποιεία. Είναι μια μεγάλη επιτυχία στην οποία φτάσαμε μέσα σε ένα χρόνο. Μία ακόμη θετική εξέλιξη ήταν η τροποποίηση των όρων των ζυθεστιατορίων. Το μέγεθος που απαιτείται πλέον είναι πολύ μικρότερο από ότι απαιτούσε παλαιότερα ο νόμος. Αυτό το μέγεθος είναι σίγουρα πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία