BACK TO
TOP
Δρώμενα

Ομιλία για τον Χατζηδάκι και το ρεμπέτικο στην Κέρκυρα

Εκδήλωση με θέμα: "Ρεμπέτικο ή η στοιβαγμένη ζωική δύναμη που ασφυκτιά. Ο Χατζηδάκις στην Hangover Square" διοργανώνει η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019 στις 20:00 μμ, στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού, Μουράγια).

atsitsanhsxatzhdakhsaspromaurh

12
0

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου, κ. Πάνος Βλαγκόπουλος.

Λίγα λόγια για την ομιλία

Γιατί το 1949 ένας νεαρός Έλληνας συνθέτης κλασικής παιδείας αποφασίζει να γυρίσει την πλάτη του στο δημοτικό τραγούδι και να στραφεί στο ρεμπέτικο ως πηγή έμπνευσης; Η στροφή του Χατζιδάκι υπαγορεύτηκε, όπως αυτή του πρωταγωνιστή της ταινίας «Hangover Square» (1945), από τη διάγνωση μιας πολιτισμικής ασθένειας, από λόγους που θα μπορούσαμε να περιγράψουμε ως νιτσεϊκούς-θεραπευτικούς. O κ. Πάνος Βλαγκόπουλος θα επιχειρήσει τη σκιαγράφηση μιας εθνικής γενεαλογίας για τη στροφή του Χατζιδάκι, η οποία από τη μια φτάνει μέχρι το ενδιαφέρον για το δημοτικό τραγούδι και το αυτονόητο της πρακτικής της εναρμόνισης, από την άλλη τη συνδέει με τη λογοτεχνική Γενιά του Τριάντα και την έννοια της διπλής συνέχειας (αρχαία-σύγχρονη Ελλάδα / λαϊκό-λόγιο) που αυτή εισηγήθηκε.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

 

Πηγή: ert.gr

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία