BACK TO
TOP
Δρώμενα

Δημοπρασία Sotheby's με απεικονίσεις αγροτικής ζωής

Πάνω από 200 έργα που αντικατοπτρίζουν τη δημιουργικότητα των καλλιτεχνών της εποχής του 19ου αιώνα θα εκθέσει την 1η Φεβρουαρίου 2019 η δημοπρασία του Οίκου Sotheby's, που είναι αφιερωμένη στην ευρωπαϊκή τέχνη.

ajulesbretonlematindhmoprasiaNEW2

43
0

στο εξώφυλλο το έργο του Jules Breton Le Matin

Όπως αναφέρει ο οίκος σε σχετική ανακοίνωση, οι ζωγραφιές της Rosa Bonheur, της Virginie Demont-Breton και της Elizabeth Gardner Bouguereau, είναι από τις σημαντικότερες στιγμές της σειράς ‘The Female Triumphant’ - μια σειρά αριστουργημάτων που δημιουργήθηκαν από καλλιτέχνες που έζησαν από τον 16ο έως και τον 19ο αιώνα, οι οποίες προσφέρονται σε όλες τις πωλήσεις της Masters Week τον Ιανουάριο.

Η εν λόγω πώληση αυξάνει περαιτέρω το ενδιαφέρον μιας και παρουσιάζονται τα πορτραίτα της αγροτικής ζωής των William Bouguereau και Jules Breton, τα οράματα για τον Aρχαίο Kόσμο των Sir Lawrence Alma-Tadema και John William Godward και τις απόψεις του Pascal Adolphe Jean Dagnan-Bouveret και Jean Béraud για τη ζωή την περίοδο της ‘Belle Époque’. Πολλά από τα έργα προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές και επανεμφανίζονται σε δημοπρασία για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα. Η πώληση θα τρέξει παράλληλα με τις εκθέσεις του Sotheby's Masters Week.

The Female Triumphant: Γυναίκες καλλιτέχνιδες της προ-μοντέρας εποχής

Στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, το Παρίσι ασπάστηκε την καινοτομία, τον πειραματισμό και την κατάρριψη των επιτρεπτών καλλιτεχνικών ορίων, αλλά η πρόοδος που εμφανίστηκε από γυναίκες καλλιτέχνες αντιμετωπίστηκε με προκλήσεις στον δημόσιο βίο.

Έχοντας επιδείξει το ταλέντο από νεαρή ηλικία, η Rosa Bonheur εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Salon το 1841. Τέσσερα χρόνια αργότερα, παρουσίασε το Le labourage και κέρδισε το μετάλλιο τρίτης θέσης για τη σχολαστικότητα και τον φωτογραφικό ρεαλισμό της (εκτίμηση πώλησης: 80 - 120.000 δολάρια). Η επιτυχία της την οδήγησε στη δημιουργία της Γαλλικής Légion d’ honneur, η οποία παρουσιάστηκε το 1865 και σηματοδότησε την πρώτη φορά που μια γυναίκα έλαβε την συγκεκριμένη διάκριση.
 
Στα μέσα του 19ου αιώνα, η Elizabeth Gardner Bouguereau αποτελούσε μια από τις πιο επιτυχημένες καλλιτέχνες Salon στο Παρίσι. Το 1887 διακρίθηκε ως η μόνη Αμερικανίδα που έλαβε μετάλλιο Salon. Επιπλέον, η προσωπική και επαγγελματική προσκόλληση της Gardner στον σύζυγό της William Bouguereau συνέβαλε στην καθιέρωση του στυλ και στην προώθηση του έργου της όπως το La captive, που παρουσιάστηκε στο Salon το 1883 (εκτίμηση πώλησης: 250 - 350.000 δολάρια) και το Les trois amis (εκτίμηση πώλησης: 250 - 350.000 δολάρια).

Η Virginie Demont-Breton καλλιέργησε το ταλέντο της από νεαρή ηλικία, έχοντας εκπαιδευτεί υπό την σκέπη του πατέρα της, Jules Breton, ο οποίος εκπροσωπείται επίσης στη εν λόγω δημοπρασία. Κερδίζοντας το πρώτο μετάλλιο του Demont-Breton στο Salon του 1881, το Femme de pêcheur venant de baigner ses enfants είναι το αρχαιότερο αριστούργημα της, που συνέβαλε στη φήμη της ως ζωγράφου και ως υποστηρίκτρια των γυναικών καλλιτεχνών (εκτίμηση πώλησης 100 - 150.000 ευρώ). Το 1894, η Demont-Breton ήταν η δεύτερη γυναίκα στη Γαλλία που της απονεμήθηκε το Légion d' honneur και από το 1895-1901 υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Union des Femmes Peintres et Sculpteurs (Σύνδεσμος των Γυναικών Καλλιτεχνών), παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη λήξη του αποκλεισμού  των γυναικών  από την École des Beaux Arts στο Παρίσι.

William Bouguereau: Ένας master της γαλλικής ακαδημαϊκής ζωγραφικής

Μεταξύ των 10 έργων του William Bouguereau που θα παρουσιαστούν στη δημοπρασία, πρωτοστατεί το Le livre de prix, ένα από τα ωραιότερα σχέδια του καλλιτέχνη (εκτίμηση πώλησης 1 - 1,5 εκατομμύριο δολάρια). Η νεαρή κοπέλα στο εν λόγω έργο είναι η Yvonne, από τα αγαπημένα μοντέλα του καλλιτέχνη, η οποία εμφανίζεται σε πολλές από τις συνθέσεις του Bouguereau από το 1893. Αποτελώντας μέρος της συλλογής του Henry May, Αντιπροέδρου και Γενικού Διευθυντή της Pierce-Arrow της Motor Company, έχει παραμείνει στα χέρια της οικογένειας για πάνω από 100 χρόνια.
 
Στην παρουσίαση του Ιανουαρίου περιλαμβάνεται και ο πίνακας Bacchante του 1894 (εκτίμηση πώλησης 600 - 800.000 δολάρια). Ο πίνακας ήταν πιθανά εμπνευσμένος από τα μυθολογικά θέματα που ενστερνίζονται πολλοί καλλιτέχνες του 19ου αιώνα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι σύγχρονοι Bouguereau Sir Lawrence Alma-Tadema και John William Godward. Η γυναίκα που εμφανίζεται στο έργο, λάτρης του διονυσιακού τρόπου ζωής, ανήκει σε μια σειρά που ο καλλιτέχνης ονομάζει ‘ζωγραφική της φαντασίας’, αντικατοπτρίζοντας έτσι έργα που απεικονίζουν  κλασσικές αφηγήσεις.

Jules Breton: Ο ζωγράφος των χωρικών

Η σειρά του Ιανουαρίου παρουσιάζει τέσσερα εξαιρετικά έργα που καλύπτουν τις τρεις δεκαετίες της σταδιοδρομίας του Jules Breton. Το La Glaneuse είναι μια πρόσφατη  ανακάλυψη,  που  αναδύει  μια  ανανεωμένη άποψη  για  το  κεντρικό  έργο  του  αυτοανακηρυχθέντος ‘ζωγράφου των χωρικών’ (εκτίμηση πώλησης: 150 - 200.000).

Γνωστός για τον ρεαλισμό του, ο Jules Breton αποτυπώνει τους ανθρώπους που κατοικούσαν στα αγροτικά τοπία - τους βοσκούς, τις μηχανές και τους συλλέκτες - στην ατμοσφαιρική tοur-de-force, το Le Matin (εκτίμηση πώλησης από 400 – 600.000 ευρώ) που απέσπασε θαυμασμό στην έκθεση του στο Salon το 1883,  ενώ το αινιγματικό θέμα του La Falaise, μιας φτωχής κοπέλας που αγναντεύει την θάλασσα αιχμαλώτισε το κοινό από τα τέλη της δεκαετίας του 1870 (εκτίμηση πώλησης 200 - 300.000 ευρώ).

Βικτωριανά και βρετανικά έργα τέχνης

Στο εξώφυλλο του καταλόγου πώλησης δεσπόζει το Yseult του Sir Frank Dicksee, που ο καλλιτέχνης παρουσίασε στη Βασιλική Ακαδημία το 1901 (εκτίμηση πώλησης  1/2 εκατομμύριο δολάρια). Εμπνευσμένος από τον Le Morte d' Arthur του Sir Thomas Malory, η ζωγραφική απεικονίζει την πριγκίπισσα Yseult των Λευκών Χεριών, τη σύζυγο του Sir Tristram, που ατενίζει έξω από το παράθυρό της ένα πλοίο στον ορίζοντα. Η γυναικεία ομορφιά  ήταν πάντα ένα σημαντικό στοιχείο των έργων του Dicksee και τα υπέροχα διακοσμητικά αντικείμενα του, όπως το συγκεκριμένο έργο, συγκαταλέγονται στα πιο διάσημα έργα του.

Έχοντας ολοκληρωθεί το 1922, το A Dilettante από τον John William Godward σηματοδοτεί μια σημαντική ανασύσταση για τον καλλιτέχνη, μιας και αποκαλύπτεται στο κοινό για πρώτη φορά μετά από σχεδόν έναν αιώνα (εκτίμηση πώλησης  400 - 600.000 ευρώ). Ως ένας από τους τελευταίους του πίνακες, το Α Dilettante επιδεικνύει την προσοχή του Godward στη λεπτομέρεια και απεικονίζει το όραμα του καλλιτέχνη για την ειδυλλιακή αρχαιότητα.

Ζωγραφισμένο το 1894, το Past and Present Generations του Sir Lawrence Alma-Tadema ενσαρκώνει τη σύνδεση του καλλιτέχνη με τα παλαιά αντικείμενα που αγαπούσε (εκτίμηση πώλησης  300 - 500.000 δολάρια). Εκτός από τη ζωγραφική με τις λεπτές αφηγήσεις και το συναισθηματικό βάθος, ο Alma- Tadema ήταν γνωστός για την επιμελή παράθεση ιστορικών αναφορών, όπως για παράδειγμα τις μαρμάρινες ρωμαϊκές ταφικές προτομές του κιγκλιδώματος που βασίζονται σε ακριβή σχέδια Alma-Tadema που φτιάχτηκαν στο Uffizi της Φλωρεντίας και στο Μουσείο του Καπιτωλίου στη Ρώμη.

Η δημοπρασία προσφέρει επίσης μια εξαιρετική ελαιογραφία του καλλιτέχνη John Victor Atkinson Grimshaw. Εξαιρετικό παράδειγμα των σκηνικών του εμπορικού σήματος του καλλιτέχνη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1880, το A November Morning παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ώριμου στυλ του Grimshaw, με την ατμοσφαιρική απεικόνιση της νύχτας και το πρώτο φως το πρωί (εκτίμηση πώλησης 200 - 300.000 δολάρια).

Ανάμεσα στα έργα ζωγραφικής με θαλάσσια τοπία που θα δημοπρατηθούν είναι το Fresh Winds, High Seas, του Βρετανού καλλιτέχνη Montague Dawson (εκτίμηση πώλησης 200 - 300.000 δολάρια). 'Ένα ιστιοφόρο στον λευκό ωκεανό, με ανοιγμένα πανιά απλωμένα, το σπρέι της θάλασσας και το φως του ήλιου, παρουσιάζονται πάνω στον μνημειώδη καμβά που απεικονίζει το αγωνιστικό σκάφος και προσφέρεται από το Μουσείο Τέχνης Saint Louis για να επωφεληθούν οι μελλοντικές επεκτάσεις του Μουσείου.


Πηγή: euro2day.gr

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία