BACK TO
TOP
Δρώμενα

Πώς τα drones αλλάζουν και τη δημοσιογραφία

Ημερίδα με θέμα «Η τεχνολογία drone μετασχηματίζει τη δημοσιογραφία (Drone Technology is Transforming Journalism)» διοργανώνει την Παρασκευή 7 Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (European Communication Institute - http://www.qjnt.gr), με συνδιοργανωτές το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, την ΕΡΤ και το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

adronejournalismhmeridajune

25
0

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Studio Ε της ΕΡΤ, ώρα 9:30πμ. Απευθύνεται σε δημοσιογράφους, επαγγελματίες επικοινωνίας αλλά και σε όσους θέλουν να ενημερωθούν για τις δυνατότητες, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρέχει η αξιοποίηση των drones στην ενημέρωση, αλλά και τους τρόπους που αλλάζει η καθημερινότητά μας από τις σχετικές τεχνολογίες. Στο πλαίσιο της ημερίδας θα ανακοινωθεί και η λειτουργία του νεοσύστατου Εργαστήριο Δημοσιογραφίας με χρήση drones (Drone Journalism Lab - DJL), ως μέρος των συνεχιζόμενων πρωτοβουλιών του ΕCI. Το DJL παρακολουθεί και μελετά τις εξελίξεις στην τεχνολογία των drones και την πληθώρα των εφαρμογών, προκλήσεων αλλά και ευκαιριών που ανοίγονται για την σύγχρονη δημοσιογραφία και την επικοινωνία.

Η συζήτηση θα αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τη χρήση τους, τα θέματα δεοντολογίας, τις ανησυχίες περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής αλλά και τους κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε κατοικημένες περιοχές.

Τα τελευταία χρόνια ο όρος «drone» χρησιμοποιείται ευρέως για να περιγράψει τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ή συστήματα (Unmanned Aerial Vehicles or Systems - UAV / UAS). Στην ελληνική γλώσσα χρησιμοποιείται ο όρος Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) για να περιγράψει τα πτητικά μέσα που ελέγχονται από απόσταση, μέσω χειριστή ή λογισμικού. Τα ΣμηΕΑ, όπως και άλλες τεχνολογίες, αποτελούν απότοκο στρατιωτικών εφαρμογών και έρευνας.

Σε αντιστοιχία με άλλα «ιπτάμενα μέσα», τα drones κατηγοριοποιούνται σε σχέση με την Άντωση (τη δυναμική άνωση ενός σώματος που κινείται μέσα σε ένα ρευστό, δύναμη που το διατηρεί στον αέρα). Έτσι διακρίνονται σε αεροσκάφη σταθερών πτερύγων (fixed-wing) και αεροσκάφη «περιστροφής» (single-rotor ή multi-rotor). Ανάλογα με τη χρήση τους, κατατάσσονται σε προσωπικά/αναψυχής και σε επαγγελματικά/εμπορικά ενώ με βάση τον τρόπο κατασκευής τους διακρίνονται στα «έτοιμα» συστήματα και τις ιδιοκατασκευές.

Η χρήση των drones για μη-στρατιωτικές εφαρμογές αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία δεκαετία ειδικά σε εφαρμογές όπως στη γεωργία ακριβείας, στην έρευνα και διάσωση, σε εφαρμογές ελέγχου και επιτήρησης, στην αντιμετώπιση καταστροφών, στην προστασία περιουσιακών στοιχείων, αλλά και στη δημοσιογραφική έρευνα και κάλυψη μεγάλων γεγονότων.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία