BACK TO
TOP
Δρώμενα

Επιστήμη για όλους στη Βραδιά του Ερευνητή στη Θεσσαλονίκη

Χιλιάδες επισκέπτες κάθε ηλικίας υποδέχτηκε και φέτος το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Βραδιά του Ερευνητή, που άνοιξε τις πύλες της το απόγευμα της Παρασκευής 27.9.2019 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτίριο M2). Η προσέλευση του κόσμου για μία ακόμη χρονιά υπήρξε από τις πρώτες κιόλας ώρες εντυπωσιακή. 

323

12
0

 Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με τους ερευνητές και να ενημερωθούν για την τεχνολογική έρευνα που διεξάγεται μέσα στα εργαστήρια λαμβάνοντας μέρος οι ίδιοι σε διαδραστικά επιστημονικά πειράματα.

Μέσα από την περιήγηση τους στην τεχνολογική έκθεση του ΕΚΕΤΑ, η οποία κάλυπτε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών περιοχών, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν μεταξύ άλλων για τη στήριξη της δραστηριοποίησης και της παρακολούθησης της υγείας των ηλικιωμένων μέσω της εγκατάστασης ειδικού εξοπλισμού στο σπίτι, για καινοτόμες τεχνολογίες πρόβλεψης και διαχείρισης φυσικών καταστροφών μέσω προσομοιώσεων αλλά και για τον τρόπο, με τον οποίο οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις μετακινήσεις στην πόλη αλλά και σε θέματα αστικών μεταφορών. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών προσέλκυσε εξίσου το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία, το οποίο πρόκειται να αναβαθμίσει τη διάγνωση, την πρόβλεψη της έκβασης και τη στοχευμένη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο. Επιπλέον ιδιαίτερη προσοχή έδειξε ο κόσμος  στα έξυπνα ρομποτικά συστήματα και τη συνεισφορά τους στον αγροτικό κλάδο και πιο συγκεκριμένα στην κατάσταση του αγρού, την υγεία και τις ανάγκες της καλλιέργειας.

Ιδιαίτερα ενεργή ήταν η συμμετοχή του κόσμου σε πλήθος πειραμάτων Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας ενώ η γνωριμία των μικρής ηλικίας επισκεπτών με τα βασικά εργαλεία των σύγχρονων ερευνητών και την εκπαιδευτική ρομποτική μέσω πλήθους ερευνητικών διαδραστικών παιχνιδιών και εργαστηρίων προκάλεσε τον ενθουσιασμό τους και διάθεση για περεταίρω ενημέρωση. Τη Βραδιά πλαισίωσε για ακόμη μία χρονιά το μουσικοεπιστημονικό ταξίδι «The Street Value of Science», όπου ο Θανάσης Κωνσταντόπουλος από το ΕΚΕΤΑ, παρουσίασε με απλό και ενδιαφέρον τρόπο επίκαιρα ερευνητικά θέματα και αναφέρθηκε  στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, οι οποίες δίνουν κίνητρο στους ερευνητές να παρουσιάσεις νέες μεθόδους και προτάσεις λύσεων σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων που επηρεάζουν τη ζωή του ανθρώπου. To Street Value of Science, συμμετείχε στο κεντρικό πρόγραμμα της εκδήλωσης της Αθήνας μέσω της ζωντανής αναμετάδοσής του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία