Τόσο ο Ritter Friedrich von Zentner και άλλοι Γερµανοί συγγραφείς - περιηγητές, όσο και ο Γ.Α. Αναστασόπουλος δεν αναφέρονται στο όνοµα του Βαυαρού ζυθοποιού, που το 1840 ίδρυσε το πρώτο χειροκίνητο ζυθοποιείο στην Ελλάδα
Το ρόλο αυτό διεκδικεί ένας εκ των Βαυαρών που παρήγαγαν ζύθο επαγγελµατικά στην Αθήνα, στα χειροκίνητα ζυθοποιεία - ζυθοπωλεία που δηµιούργησαν κατά την περίοδο 1840-1850, όπως ο Melcher, ο Fischer, ο Waweck και ο Seel. Και αυτό διότι δεν είναι σαφές το πότε ακριβώς κάθε ένας από αυτούς ξεκίνησε την επαγγελµατική του δραστηριότητα. Για τον µοναδικό που υπάρχουν στοιχεία είναι ο Ιωάννης Γεωργ. Φούξ (Fuchs) και µετέπειτα Φίξ ο οποίος ασχολήθηκε µε τη ζυθοποιία αρκετά αργότερα. Γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου 1832 και ήρθε στην Ελλάδα το 1850
Την ηµέρα της άφιξής του στην Αθήνα δολοφονήθηκε ο πατέρας του. Καταρχήν προσελήφθη και εργάσθηκε ως οικονόµος του οίκου συντηρήσεως των ανακτόρων του βασιλιά Όθωνα (υπάλληλος στον ανακτορικό κήπο του βασιλέως), µέχρι την εκθρόνισή του το 1862. Στη συνέχεια, εργάστηκε στο ζυθοποιείο του Μέλχερ όπου έµαθε την τέχνη και το 1866, µετά τον θάνατο του Mέλχερ, αγόρασε το ζυθοποιείο
Στα Πατήσια και στο Κολωνάκι δημιουργήθηκαν εργοστάσια πριν το 190
Κατά την εποχή της εκθρόνισης του Όθωνα, εκτός του ζυθοποιείου του Melcher υπήρχαν και άλλα γερµανικά ζυθοποιεία στην Αθήνα, όπως του Fischer στα Πατήσια, του Oskar Klein στη στάση Λεβείδου κοντά στον Άγιο Λουκά, του Waweck και του Seel
Αυτούς αργότερα µιµήθηκαν διάφοροι Έλληνες όπως ο Ζακύνθιος Λορέντζος Μάµος, ο οποίος ίδρυσε το πρώτο ελληνικής ιδιοκτησίας ζυθοποιείο - ζυθοπωλείο στην Ελλάδα και συγκεκριµένα την Πάτρα το 1876. Στη συνέχεια ακολούθησαν τα ζυθοποιεία - ζυθοπωλεία των Κωστή και ∆αµιανού. Και τα δύο βρισκόταν α) κοντά στην πλατεία του Κολωνακίου εκείνο του ∆αµιανού, ο οποίος ως ζυθοποιό έφερε από την Αυστρία τον Μπάχαουερ, β) το δε ζυθοποιείο - ζυθοπωλείο του Κωστή ευρίσκετο επίσης στο Κολωνάκι απέναντι από το ζυθοποιείο - ζυθοπωλείο του Ιωάννη Γεωργ. Φίξ. Στο Νέο Φάληρο/ Πειραιά είχε το ζυθοποιείο - ζυθοπωλείο του ο Στυλιανός Τσοκαρόπουλος.
Αργότερα το ζυθοποιείο - ζυθοπωλείο ∆αµιανού - Μπάχαουερ συνέχισε την λειτουργία του µε την επωνυµία Ρουφογάλη - Μπάχαουερ, ενώ το 1901 ο εξοπλισµός του ζυθοποιείου αυτού εξαγοράσθηκε από τον Λορέντζο Μάµο και χρησιµοποιήθηκε από αυτόν µαζί µε άλλο εξοπλισµό που εισήγαγε από την Γερµανία, στο ζυθοποιείο που δηµιούργησε το 1901 στους Αµπελόκηπους
Η Μάµος Ζυθοποιία ήταν η πρώτη που εξήγαγε ζύθο στο εξωτερικό και συγκεκριµένα στη Σµύρνη. Στην Εφηµερίδα Σκρίπ (22.4.1904) διαβάζουµε: «Την πρώτην εξαγωγήν εκ του εγχωρίου µας ζύθου εις το εξωτερικόν επεχείρησε κατ’ αυτάς το εν Αµπελοκήποις εργοστάσιον ζυθοποιίας του κ. Μάµου φορτώσαν ικανόν αριθµόν βαρελίων δια Σµύρνην»
Έλληνας ζυθοποιός με χρυσές περγαμηνές Ο Λορέντζος Μάµος (1843 Ζάκυνθος - 1932 Αθήνα) ίδρυσε στην Πάτρα το 1876 το πρώτο ελληνικής ιδιοκτησίας ζυθοποιείο στην Ελλάδα
Επρόκειτο για το Ζυθοεργοστάσιο των Λ. Μάµου - Γ. Λίβερτ, στο οποίο το 1898 απονεµήθηκε «χρυσούν βραβείον δια την αγνότητα και γευστικότητα του ζύθου αυτού», στη ∆ιεθνή έκθεση της Πράγας. Επίσης το ίδιο έτος στο εν λόγω Ζυθοεργοστάσιο απονεµήθηκε το χρυσούν βραβείο στη ∆ιεθνή Έκθεση της Τεργέστης (πηγή: Εφηµερίδα Σκριπ 8.11.1898)
Ο πρώτος Έλληνας διπλωµατούχος ζυθοποιός ήταν ο Πέτρος Μάµος (1880 Αθήνα - 1957 Πάτρα), ο οποίος σπούδασε στη Ζυθοποιητική Ακαδηµία του Μονάχου
Για την απόκτηση πέραν της θεωρητικής γνώσης και πρακτικής εµπειρίας εργάστηκε σε διάφορα βυνοποιεία και ζυθοποιεία, τόσο πριν την έναρξη των σπουδών του, όσο και µετά την ολοκλήρωσή τους. Την περίοδο 16.11.1898 – 15.10.1900 εργάστηκε στο Ζυθοποιείο του Μοναστηριού των Βενεδικτίνων στο Άντεχς (περίχωρο του Μονάχου), και από 09.04.1901 έως 30.06.1901 στην Loewenbrauerei – Luis Sinner A.G. στο Freiburg
Τον Οκτώβριο του 1901 ανέλαβε προσωρινά τη διεύθυνση του µικρού ζυθοποιείου που είχε ιδρύσει ο πατέρας του στην Αθήνα, ενώ το 1903 βραβεύτηκε από την διεθνή έκθεση των Αθηνών µε το χρυσό µετάλλιο για τη δηµιουργία της µπύρας «Μελαχρινή Μάµος»
Το 1905 αναχώρησε πάλι για τη Γερµανία και στις 16.09.1906 προσελήφθη στη φηµισµένη ∆ηµοτική Ζυθοποιία του Πίλσεν/Τσεχία ως Βυνοποιός.
ΘεσσαλονίκηΤο 1892 στην υπό οθωµανική κυριαρχία Θεσσαλονίκη οι επιχειρηµατίες Solomon Fernadez και Josef Misrachi ίδρυσαν το πρώτο ζυθοποιείο στη Θεσσαλονίκη µε την επωνυµία: Fernadez - Misrachi & Cie. Το έτος 1911 η ζυθοποιία αλλάζει τον τίτλο - επωνυµία της σε Societe Anonyme Brasserie Olympos (Ζυθοποιία Όλυµπος Α.Ε.)
Το 1912, µετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε η «Ζυθοποιία Νάουσα, Βιοµηχανία Πάγου, Ψυγείων Γεωργιάδης & Σια» µετά από πρωτοβουλία του Ιορδάνη Γεωργιάδη από την Νεάπολη (Νέβσεχιρ) Καππαδοκίας και συνεργάτες - συµµετόχους τους Ναουσαίους Γρ. Λόγγο, Νικ. Πλατσιούκα, Γρ. Τσίτση, Κύρτση κ.λπ.
Όλα τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα για τη «∆ηµιουργία και ιστορική διαδροµή του κλάδου της Ελληνικής Ζυθοποιίας» του Παναγή Μάµου.