BACK TO
TOP
Κοινωνία

Στον απόηχο του θανάσιμου τραυματισμού εικονολήπτη στον σαϊτοπόλεμο Καλαμάτας

Ενώπιον της δικαιοσύνης οδηγούνται την Τρίτη 30 Απριλίου οι επτά συλληφθέντες για την υπόθεση του θανάσιμου τραυματισμού 53χρονου εικονολήπτη το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα (28/04) κατά τη διάρκεια της αναβίωσης του εθίμου του σαϊτοπόλεμου, στον χώρο στάθμευσης του Νέδοντα, στην Καλαμάτα. Φορτισμένη απάντηση του γιου του εικονολήπτη προκάλεσε η δήλωση του δημάρχου ότι ο σαϊτοπόλεμος είναι στο DNA των Μεσσήνιων.

athanasimostraumatismoseikonolhpth

10
0

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 53χρονος χτυπήθηκε από σαΐτα τη στιγμή που βιντεοσκοπούσε για τοπικό μέσο ενημέρωσης το έθιμο και μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Μπέζος, ο 53χρονος διακομίστηκε σε πολύ σοβαρή κατάσταση, φέροντας τραύμα στο κεφάλι, και παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στην ζωή, εξέπνευσε.

Ειδικότερα, οι επτά συλληφθέντες, δηλαδή τα έξι μέλη του «μπουλουκιού» και δημοτικός σύμβουλος, οδηγήθηκαν τη Δευτέρα του Πάσχα στην Εισαγγελία Καλαμάτας, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Όπως μετέδωσε το protothema.gr στον καπετάνιο του μπουλουκιού ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων. Στους υπόλοιπους συλληφθέντες ασκήθηκε δίωξη για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων. Στον εντεταλμένο για τον σαϊτοπόλεμο δημοτικό σύμβουλο ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Οι αναφερόμενες κατηγορίες διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος. Οι επτά άντρες παρέμεναν κρατούμενοι στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας μέχρι τη δίκη με τη διαδικασία του αυτόφωρου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας στις 13:00 το μεσημέρι της Τρίτης του Πάσχα.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε ότι «ο σαϊτοπόλεμος είναι καταγεγραμμένος στο DNA των Μεσσήνιων, οπότε δύσκολα μπορεί να απαγορευτεί γιατί θα υπάρξουν αντιδράσεις». Φορτισμένη ήταν η απάντηση του γιου του εκλιπόντος, ο οποίος με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Λίγη ανθρωπιά δε βλάπτει. Στο DNA των Μεσσήνιων είναι και η ανθρωπιά, όχι μόνο αυτά τα έθιμα. Εύχομαι να μη σας συμβεί τίποτε ανάλογο διότι δεν έχετε ιδέα τι πόνο και τι θλίψη προκαλούν. Θα μπορούσαν κάλλιστα να αποφευχθούν τέτοιου είδους περιστατικά αν είχατε σχεδιασμό και πρόγραμμα, παρόλα αυτά επιλέξατε να περιοδεύετε και να μην ενδιαφερθείτε ούτε στο ελάχιστο για την ΥΓΕΙΑ και την ΑΣΦΑΛΕΙΑ του κόσμου που παρακολουθεί αυτά τα δρώμενα. Ο πατέρας μου φεύγει χαρούμενος, έχοντας αποτρέψει δύο γυναίκες να πλησιάσουν σε αυτόν και έχοντας αποτρέψει επί της ουσίας δύο ακόμη δυστυχήματα.»

Ακολούθησε ανακοίνωση το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα, από τον δήμο Καλαμάτας σε ηπιότερους τόνους, που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, αναφέροντας πως «η συνέχιση ή μη του εθίμου πρέπει να αντιμετωπισθεί σε συνεργασία με την πολιτεία και με εξέταση όλων των παραμέτρων, ιδιαιτέρως αυτών που συνδέονται με την ασφάλεια».

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Καλαμάτας:

«Εκφράζουμε τον πόνο και τη θλίψη μας για τον θάνατο του συμπολίτη μας αείμνηστου Κώστα Θεοδωρακάκη, που προήλθε από ανεξέλεγκτη σαΐτα, το βράδυ του Πάσχα, στην ετήσια εκδήλωση της Σαϊτομαχίας.

Ο αείμνηστος Κώστας Θεοδωρακάκης υπήρξε ακάματος, προσεκτικός και αντικειμενικός παράγων των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με μεγάλη προσφορά στην ενημέρωση και την προβολή των τοπικών εκδηλώσεων και εθίμων μας.

Ο Δήμαρχος και ο Δήμος Καλαμάτας εκφράζουν τα ολόθερμα συλλυπητήρια και την ειλικρινή συμπαράστασή τους προς την οικογένεια του αδικοχαμένου Κώστα, η οποία και θα αποδειχθεί έμπρακτα.

Όσον αφορά το πασχαλινό έθιμο της Σαϊτομαχίας, το οποίο μετρά ζωή πολλών δεκαετιών, σχεδόν από την Απελευθέρωση, με κέντρο του την Καλαμάτα αλλά κι άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, η σημερινή Δημοτική Αρχή συνέχισε την παράδοση όλων των προηγούμενων, στηρίζοντας το έθιμο στο μέτρο των δυνατοτήτων του Δήμου και με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επομένως, είναι προφανές, πως ύστερα από το συγκλονιστικό γεγονός της απώλειας ανθρώπινης ζωής, η συνέχιση ή μη του εθίμου πρέπει να αντιμετωπισθεί σε συνεργασία με την πολιτεία και με εξέταση όλων των παραμέτρων, ιδιαιτέρως αυτών που συνδέονται με την ασφάλεια.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου Κώστα.»

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ert.gr, protothema.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία