BACK TO
TOP
Κοινωνία

Η αγροτική Αμερική και το χρίσμα των Δημοκρατικών

Στις αρχές Μαΐου ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το Νοέμβριο του 2020, Bernie Sanders βρέθηκε στην Iowa για να περιγράψει το πρόγραμμά του για τη στήριξη των αγροτών, έμπνευσης Ρούζβελτ, που περιλαμβάνει νομοθεσία απέναντι στα τραστ (trust-busting laws), αντιμετωπίζοντας τα μονοπώλια στην αγορά και παίρνοντας πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της κατάτμησης των σημερινών μεγάλων επιχειρήσεων στον χώρο της γεωργίας, μετέδωσε ο Tom Philpott στο motherjones.com.

aberniesanderstoixogravermont

Αλίκη Χουλιάρα

34
0

Κάποιες εβδομάδες νωρίτερα, η Elizabeth Warren, επίσης υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών, στο δικό της ταξίδι στην Iowa είχε θέσει θέμα περιορισμού των εταιρειών που κυριαρχούν στον κλάδο.

Ένας ακόμη υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών τον Φεβρουάριο του 2020, ο Cory Booker, ως γερουσιαστής εισηγήθηκε νομοθεσία για επιβολή μορατόριουμ σε όλες τις συγχωνεύσεις, ενώ αναζητούνται τρόποι να ενισχυθεί η εποπτεία των τραστ στη γεωργία και τη διατροφή και να εισαχθούν βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τις συνενώσεις εταιρειών.

Όπως σημειώνει ο συντάκτης του motherjones.com, οι δεσμεύσεις Sanders μοιάζουν με εκείνες των Warren και Booker στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ισχυροποίησης μεγάλων παικτών αλλά πηγαίνουν και ένα βήμα παραπέρα, με μια πρόταση που παραπέμπει στην εποχή του New Deal. Έχει να κάνει με τη συνδρομή όσων παράγουν σημαντικά αγροτικά προϊόντα όπως το καλαμπόκι και η σόγια ώστε να συντονίζονται οι αποφάσεις καλλιέργειας, προκειμένου να αποφεύγεται σε βάθος χρόνου η υπερπαραγωγή, πολιτική που είναι γνωστή ως διαχείριση προσφοράς (supply management).

Ο Sanders εισηγείται τη δημιουργία εθνικού αποθέματος στα σιτηρά (national grain reserve), που την περίοδο του New Deal συγκέντρωνε την πλεονασματική σοδειά, ώστε να συγκρατείται η πτώση των τιμών και τη διέθετε στην αγορά τις χρονιές που η συγκομιδή δεν ήταν ικανοποιητική, προκειμένου να αποφεύγονται οι ελλείψεις. Σύμφωνα με τον George Naylor, παραγωγό καλαμποκιού, σόγιας και ακτιβιστή, από την εποχή του Jesse Jackson εν μέσω σοβαρής κρίσης για τη γεωργία τη δεκαετία του 1980, έχει υποψήφιος να προτείνει διαχείριση προσφοράς.

Όσο για τον Joe Biden, που θεωρείται ότι έχει το προβάδισμα έναντι των προαναφερόμενων συνυποψηφίων του, θα αποτελούσε έκπληξη αν η ατζέντα του για τα αγροτικά ακολουθούσε τα βήματα Sanders και αυτό γιατί – σχολιάζει το δημοσίευμα του motherjones.com – η διακυβέρνηση Obama – Biden αν και φλέρταρε με το να αναμετρηθεί με την υπερσυγκέντρωση στους κλάδους του κρέατος και των σπόρων, στο τέλος έκανε πίσω. Ο Tom Vilsack, υπουργός Γεωργίας στις δύο θητείες Obama και Διευθύνων Σύμβουλος σήμερα του Αμερικανικού Συμβουλίου Εξαγωγών Γάλακτος (US Dairy Export Council) διατύπωσε σχετικά την άποψη ότι από τη στιγμή που οι κοινοπραξίες για τις οποίες γίνεται λόγος δίνουν δουλειά σε σημαντικό αριθμό ανθρώπων στην Iowa, μέτρα όπως αυτά που προτείνονται παραπάνω είναι σα να σημαίνουν ότι μπορεί να μείνουν άνεργοι.

Ωστόσο τον Μάιο, και το Κέντρο Αμερικανικής Προόδου (Center for American Progress), ένα think-tank με διασυνδέσεις στην κεντρώα πτέρυγα των Δημοκρατικών έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι η διευρυμένη δύναμη εταιρειών έχει καταστήσει τις σχετικά μικρές οικογενειακές φάρμες και τα ράντσα που συναλλάσσονται μαζί τους ευάλωτα στην εκμετάλλευση. Στην έκθεση υπογραμμίζεται για παράδειγμα ότι την ώρα που οι αγρότες είχαν μικρές απολαβές για κάθε επιπλέον έικρ που καλλιεργούσαν (όπου ένα έικρ ισούται με περίπου τέσσερα στρέμματα), το κόστος φύτευσης είναι σε ανοδική τροχιά. Συγκεκριμένα, μεταξύ 1995 και 2011 φαίνεται ότι η αγορά σπόρων σόγιας και καλαμποκιού για ένα έικρ ήταν κατά 325% και 259% ακριβότερη, ενώ η αποδοτικότητα ανά έικρ αυξήθηκε κατά 18.9% και 29.7% αντίστοιχα.

Γίνεται, επιπλέον, σύσταση μέσω της έκθεσης για δημιουργία ενός Ανεξάρτητου Γραφείου για την Προστασία των Αγροτών (Independent Farmer Protection Bureau) το οποίο να ερευνά και να αποτρέπει κατάχρηση θέσεως στην αγορά, να προστατεύει τα δικαιώματα των αγροτών που δουλεύουν με συμβόλαια και να έχει τη δυνατότητα να επανεξετάζει και να σταματά συγχωνεύσεις που τους επηρεάζουν αρνητικά.

"Μοιάζει σαν οι Δημοκρατικοί να αναζητούν πραγματικά μια πλατφόρμα για την αγροτική Αμερική. Μαζί με άλλους έχουμε δουλέψει σκληρά για να φέρουμε αυτή τη συζήτηση στη δημόσια σφαίρα. Και τώρα φαίνεται να έχει αποκτήσει τη δική της δυναμική." παρατήρησε ο Joe Maxwell, που εκτρέφει γουρούνια στο Missouri, είναι εκτελεστικός διευθυντής στον Οργανισμό για Ανταγωνιστικές Αγορές (Organization for Competitive Markets) και ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ μαζί με τους συγγραφείς της έρευνας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίασή της πριν λίγες εβδομάδες.

O σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε κερδίσει στην Iowa με 10% διαφορά το 2016.



Πηγή: Tom Philpott, motherjones.com και reuters.com / στo εξώφυλλο: πολιτεία Vermont, τοιχογραφία με τον Bernie Sanders της Jules Muck, φωτο: Elijah Solomon Hurwitz, politico.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία