BACK TO
TOP
Κοινωνία

Νέα δοκιμασία αγροτικών περιοχών από το πέρασμα της καταιγίδας

Ένα πολύ δύσκολο τριήμερο αναμένεται να φέρει στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας η νέα καταιγίδα «Αντίνοος» που επηρεάζει τη χώρα μας από την Δευτέρα 15 Ιουλίου, με το μεγαλύτερο χτύπημα να προσδιορίζεται κυρίως την Τρίτη και μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, δοκιμάζοντας εκ νέου περιφέρειες και αγροτικές περιοχές.

abouliazounkhpeutikarodoph

Μαρία Γιουρουκέλη

30
0

Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», καθώς από την περασμένη Τετάρτη μετά το μπουρίνι στη Χαλκιδική, και τις τεράστιες απώλειες σε 12 περιφερειακές ενότητες της χώρας καθημερινά αναμετράται με ακραία καιρικά φαινόμενα που «ξεριζώνουν» δένδρα και εγκαταστάσεις και καταστρέφουν παραγωγές στο στάδιο της συγκομιδής. Ενδεικτική η καταστροφή, σε Ναυπακτία και Καρδίτσα, που έπληξε οπωροφόρα δένδρα, ελιές και βαμβακοχώραφα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των εκτιμητών του ΕΛΓΑ (12/7/2019) πληγείσες περιοχές υπάρχουν στις περιφερειακές ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Καβάλας, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Φλώρινας, Καστοριάς, Λάρισας, Μαγνησίας, Καρδίτσας, Βοιωτίας, Πέλλας και Ημαθίας. Η έκταση σε στρέμματα των πληγεισών περιοχών ανέρχεται, μέχρι στιγμής, στα 378.500, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να δεσμεύεται για άμεση διαδικασία εκτίμησης και αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών.


Βροχές και καταιγίδες έφερε ο «Αντίνοος» στο Ιόνιο και μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας την Τρίτη 16/07. Τα ισχυρότερα φαινόμενα και τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στο Νότιο Ιόνιο, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Κεντροδυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο, όπως φαίνεται στον πίνακα που παρουσιάζει τους οχτώ σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 20:00μμ την Τρίτη.



Ισχυρή κεραυνική δραστηριότητα σημειώθηκε στο Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα. Έως τις 20:00μμ το σύστημα εντοπισμού κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μέτρησε περισσότερους από 14.000 κεραυνούς στο Ιόνιο, και πάνω από 1.500 στη Δυτική Ελλάδα, όπως αποτυπώνεται στον παρακάτω χάρτη.

Δελτίο καιρού του meteo.gr για την Τετάρτη 17/7

Την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019 αναμένονται βροχές και καταιγίδες έως το πρωί, κατά κύριο λόγο στο Νότιο Ιόνιο, τα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, τη Χαλκιδική, τις Σποράδες και την Εύβοια. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά κυρίως στα ορεινά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια και το Ιόνιο, και σε κάποιες περιπτώσεις, θα συνοδεύονται από χαλάζι. Από το μεσημέρι κι έπειτα ο καιρός θα βελτιωθεί και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα νότια ηπειρωτικά, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 12 έως 26 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από 17 έως 31, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 16 έως 29, στα νότια ηπειρωτικά από 19 έως 30, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 28, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 19 έως 30, στα νησιά του υπόλοιπου Αιγαίου από 22 έως 28 και στην Κρήτη από 16 έως 28 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το πρωί. Στο Κεντρικό και Νοτιοδυτικό Αιγαίο οι άνεμοι θα φυσούν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο θα είναι από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως από το απόγευμα θα γίνουν βορειοδυτικοί 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, από το μεσημέρι όμως θα στραφούν σε βορειοανατολικούς ίδιας έντασης.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις έως το μεσημέρι με μικρή πιθανότητα για τοπικές βροχές στα βόρεια του Νομού. Οι άνεμοι θα φυσούν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κινηθεί μεταξύ 21 και 26 βαθμών.

Για τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών έως το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 18 έως 28 βαθμούς.

Νωρίτερα το agronews.gr έγραφε:

Σύμφωνα με το meteo.gr, του Αστεροσκοπείου της Αθήνας οι καταιγίδες θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ανέμους.

Η νέα μεταβολή του καιρού προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (16-07-2019) και από τα δυτικά, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, θα επηρεαστούν:

Α. Αύριο Τρίτη (16-07-2019) από τις απογευματινές ώρες το Ιόνιο, η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία, η Δυτική Στερεά, η Πελοπόννησος και πιθανώς πρόσκαιρα η Κεντρική Μακεδονία. Από τις βραδινές ώρες η Θεσσαλία, η Ανατολική Στερεά και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τετάρτη (17-07-2019) οι Σποράδες και η κεντρική και βόρεια Εύβοια.

Β. Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (17-07-2019) τα έντονα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν και μέχρι το μεσημέρι θα περιοριστούν στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά και πιθανώς την Εύβοια. Εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες.

Γ. Η Αττική (κυρίως η δυτική και βόρεια), πιθανώς πρόσκαιρα τη νύχτα της Τρίτης (16-07-2019) προς την Τετάρτη (17-07-2019).

 

Αναμενόμενη κεραυνική δραστηριότητα το απόγευμα της Τρίτης 16/07. Με κόκκινο σημειώνονται οι περιοχές με την ισχυρότερη κεραυνική δραστηριότητα.



Πρόγνωση ολικού υετού (βροχή/χαλάζι) έως το μεσημέρι της Τετάρτης 17/07. Με σκούρο πράσινο και μπλε σημειώνονται οι περιοχές με τα μεγαλύτερα αναμενόμενα ύψη ολικού υετού.

Μάλιστα, στα πλαίσια προστασίας και ενημέρωσης των πολιτών, οι περιοχές που είναι επίφοβες, σύμφωνα και με τα παραπάνω δεδομένα, να χτυπηθούν από την κακοκαιρία, έχουν σπεύσει σε έκδοση προειδοποιήσεων. Μια εξ’ αυτών είναι από την περιφέρεια Πελοποννήσου και έχει ως εξής:

"Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που προβλέπονται από την Ε.Μ.Υ. να εκδηλωθούν και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και ιδίως στην Π.Ε. Κορινθίας εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να λάβουν όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας".


Δείτε ακόμη:

Αναλυτική δημοσίευση του agronews.gr για την κακοκαιρία που έπληξε τη Ροδόπη εδώ, τους Δήμους Καρδίτσας, Σοφάδων εδώ, τη φασολοκαλλιέργεια στις Πρέσπες εδώ, τη Χαλκιδική εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία