Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινωνία

Ακύρωση απόφασης Αραχωβίτη ζητούν οι Διεπαγγελματικές

Αναστολή της απόφασης Αραχωβίτη, για το νέο πλαίσιο αναγνώρισης των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, ζητούν από την νέα πολιτική ηγεσία οι υφιστάμενες Διεπαγγελματικές Οργανώσεις της χώρας, καθώς θεωρούν πως οι νέες προϋποθέσεις - που ορίστηκαν αιφνιδιαστικά πριν τις εκλογές - θα λειτουργήσουν ανασταλτικά στη λειτουργία τους.

Αντιγραφο_απο_Vogiatzis-Giannis

Μαρία Γιουρουκέλη

595
0

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς σε σύσκεψη της 11-7-2019, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 7 Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, στην διάρκεια της οποίας τονίστηκε ότι η απόφαση (Αριθμ. 1493/142299/2019 (ΦΕΚ 2424/Β/20-6-2019)  που εκδόθηκε για τον «καθορισμό των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων …. σχετικά με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις σε εθνικό επίπεδο…», ελήφθησε αιφνιδιαστικά λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, χωρίς καμία διαβούλευση ούτε καν απλή ενημέρωση των ενδιαφερόμενων φορέων. Από τα επιχειρήματα που παρουσιάστηκαν από τον καθένα ξεχωριστά, φάνηκε καθαρά ότι η απόφαση αυτή είναι ανεφάρμοστη και θα επιδράσει ανασταλτικά στη λειτουργία των διεπαγγελματικών οργανώσεων στη χώρα μας. 

Έτσι αποφασίστηκε ομόφωνα να σταλεί κοινό  υπόμνημα στον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, με το οποίο θα ζητείται αναστολή εφαρμογής της απόφασης και διαβούλευση για την κατάρτιση νέας Υπουργικής Απόφασης στο πλαίσιο αναγνώρισης του θεσμικού ρόλου και της αναγκαιότητας ύπαρξης και λειτουργίας των Εθνικών Διεπαγγελματικών φορέων.

Yπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ΥΑ, Διεπαγγελματικές που έχουν αναγνωριστεί πριν την έναρξη ισχύος της απόφασης, οφείλουν να προσαρμοστούν στις διατάξεις της εντός προθεσμίας έξι μηνών, υποβάλλοντας στην αρμόδια αρχή, αίτηση αναγνώρισης σύμφωνα με την ανωτέρω διαδικασία, ειδάλλως ανακαλείται η αναγνώρισή τους.

 

Θέμα: Συνάντηση των Εθνικών Διεπαγγελματικών οργανώσεων

Την περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου τους, με την αναγνώρισή τους ως θεσμικών συνομιλητών της Πολιτείας στην προοπτική διαμόρφωσης σύγχρονων αναπτυξιακών κλαδικών πολιτικών, διεκδικούν οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις της χώρας.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς σε σύσκεψη της 11-7-2019, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 7 Διεπαγγελματικές Οργανώσεις.

Ο θεσμικός ρόλος των διεπαγγελματικών και η συντεταγμένη λειτουργία με τον κρατικό φορέα στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης πολιτικής ανά προϊόν, όπως  τονίστηκε ιδιαίτερα από τους συμμετέχοντες, προβλέπεται στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία ενώ παράλληλα είναι συνυφασμένος με την ίδια τη φύση της αποστολής τους.

Για το ζήτημα καθώς και για τις επιμέρους πτυχές που έχουν να κάνουν με τη αναγνώριση και λειτουργία των Εθνικών Διεπαγγελματικών, έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων από την οποία προέκυψε η άμεση αναγκαιότητα για  αναστολή της πρόσφατης εκδοθείσας υπουργικής απόφασης Αριθμ. 1493/142299/2019 (ΦΕΚ 2424/Β/20-6-2019) για τον «καθορισμό των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων …. σχετικά με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις σε εθνικό επίπεδο…».

Η απόφαση αυτή εκδόθηκε αιφνιδιαστικά λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, χωρίς καμία διαβούλευση ούτε καν απλή ενημέρωση των ενδιαφερόμενων φορέων. Από τα επιχειρήματα που παρουσιάστηκαν από τον καθένα ξεχωριστά, φάνηκε καθαρά ότι η απόφαση αυτή είναι ανεφάρμοστη και θα επιδράσει ανασταλτικά στη λειτουργία των διεπαγγελματικών οργανώσεων στη χώρα μας. 

Έτσι αποφασίστηκε ομόφωνα να σταλεί κοινό  υπόμνημα στον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, με το οποίο θα ζητείται αναστολή εφαρμογής της απόφασης και διαβούλευση για την κατάρτιση νέας Υπουργικής Απόφασης στο πλαίσιο αναγνώρισης του θεσμικού ρόλου και της αναγκαιότητας ύπαρξης και λειτουργίας των Εθνικών Διεπαγγελματικών φορέων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ.

Γιάννης Βογιατζής- Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, Γιαννούλης Μανώλης- Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Πίττας Γεώργιος - Αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και προιόντων κυψέλης, Γίτσας Ελευθέριος- Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Γιαννακάκης Χρήστος- Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων, Νταούκας Στέφανος- Εκπρόσωπος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Ντούτσιας Γεώργιος- Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς, Οικονόμου Γιώργος - Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ, Τριανταφυλλοπούλου Μαίρη - Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Κορδοπάτης Παρασκευάς- Διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία