BACK TO
TOP
Κοινωνία

Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Αντρέα Καμιλέρι

Ο Αντρέα Καμιλέρι, ένας από τους πιο διάσημους Ιταλούς συγγραφείς, πέθανε σήμερα σε ηλικία 93 ετών

kamileri

8
0

Ο Καμιλέρι εργάστηκε για το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του ως θεατρικός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και δάσκαλος και μόλις στην έκτη δεκαετία του ξεκίνησε να γράφει και να αναγνωρίζεται για τα βιβλία του. Δημιούργησε έναν από τους γνωστούς μυθιστορηματικούς ντετέκτιβ, τον επιθεωρητή Σάλβο Μονταλμπάνο και έγραψε συνολικά περισσότερα από 100 βιβλία συνολικά.   

Τα αστυνομικά του μυθιστορήματα φιγουράριζαν στις λίστες των πλέον πολυδιαβασμένων βιβλίων στην Ιταλία και μεταφράστηκαν σε 32 γλώσσες, αποτελώντας την βάση και για την ομώνυμη δημοφιλή σειρά του Rai.   

O Αντρέα Καμιλέρι γεννήθηκε στο Πόρτο Εμπέντοκλε το 1925. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου φοίτησε για μικρό χρονικό διάστημα σε επισκοπικό κολέγιο απ' όπου αποβλήθηκε επειδή πέταξε ένα αυγό σε έναν σταυρό. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο κλασικό λύκειο Empedocle στο Αγκριτζέντο, από όπου πήρε απολυτήριο το 1943 χωρίς να δώσει εξετάσεις, λόγω της επέμβασης των συμμάχων στη Σικελία. Το 1944 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Λογοτεχνίας, αλλά δεν πήρε ποτέ πτυχίο. Την ίδια περίοδο έγινε μέλος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και άρχισε να δημοσιεύει διηγήματα και ποιήματα.  

Από το 1948 μέχρι το 1950 σπούδασε σκηνοθεσία στην Ακαδημία Δραματικής τέχνης Silvio d'Amico και ξεκίνησε να εργάζεται ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Το 1954 συμμετείχε σε ένα διαγωνισμό για την πρόσληψη υπαλλήλων στη RAI αλλά δεν προσελήφθη λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων. Το 1957 παντρεύτηκε την Ροζέτα Ντέλο Σιέστο και απέκτησε τρία παιδιά. Ο Καμιλέρι ήταν ο πρώτος που έφερε στην Ιταλία το θέατρο του παραλόγου του Σάμουελ Μπέκετ, ανεβάζοντας, το 1958, το έργο Το τέλος του παιχνιδιού στο Θέατρο dei Satiri στην Ρώμη και μετά (1970) στην τηλεόραση με τους Αντόλφο Τσέλι και Ρενάτο Ράσελ.

 Πηγή: lifo.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία