BACK TO
TOP
Κοινωνία

Συστάσεις λοιμωξιολόγων για τις χριστουγεννιάτικες οικογενειακές συγκεντρώσεις

Νέα προειδοποίηση για τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, ενόψει της εορταστικής περιόδου, απευθύνουν οι ειδικοί, κάνοντας λόγο πως η μη τήρηση των μέτρων μπορεί να φέρει πιο κοντά ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα.

silver-table-decorations_2

11
0

O καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι τα Χριστούγεννα πρέπει να τα περάσουν μαζί μόνο τα άτομα μιας οικογένειας που μένουν στο ίδιο σπίτι.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι αριθμός 9 δεν παίζει κανέναν ρόλο καθώς θα μπορούσαν για παράδειγμα να βρεθούν μαζί τέσσερα ζευγάρια μέσα σε ένα σπίτι. «Στη φάση αυτή χρειάζεται ο μέγιστος βαθμός ασφάλειας τόνισε ο καθηγητής» και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει καν να χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν καθώς έχει την έννοια της γιορτής, της ολονύκτιας διασκέδασης και δεν υπάρχει ρεβεγιόν με μια οικογένεια.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Επιτροπή έχει θέσει το θέμα και όλα τα μέλη της συμφωνούν με τη θέση για γιορτές μόνο με την οικογένεια που ζούμε στο ίδιο σπίτι. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι δημιουργείται μια μικρή σύγχυση με τον αριθμό 9.

«Από εκεί και πέρα, αν είναι τόσο μείζον το θέμα, φαντάζομαι θα το φέρουν και στην επιτροπή για να υπάρξει μια οριστική θέση», σημείωσε ο καθηγητής σημειώνοντας ωστόσο ότι η Επιτροπή δεν είναι όργανο που αποφασίζει αλλά είναι όργανο που γνωμοδοτεί.

Αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα ο καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος χαρακτήρισε κρίσιμο το διάστημα των εορτών μέχρι να έρθουν τα εμβόλια, σημειώνοντας πως οι συγκεντρώσεις στα σπίτια ενέχουν κίνδυνο ακόμη και με εννέα άτομα, καθώς μπορεί πολύ εύκολα να μεταδοθεί ο ιός από κάποιον ασυμπτωματικό. «Όσοι περισσότεροι μολυνθούν, τόσα περισσότερα άτομα στη συνέχεια όταν επιστρέψουν στα σπίτια τους θα μεταφέρουν τον ιό. Για αυτό η Επιτροπή ανέφερε δύο νοικοκυριά, γιατί όσο περισσότερα άτομα υπάρχουν τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος διασποράς».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε και για τους περιορισμούς στο άνοιγμα των εκκλησιών, σημειώνοντας ότι υπήρξε επίσημη τοποθέτηση από την ειδική επιτροπή και το υπουργείο Υγείας και από εκεί και πέρα αναμένονται οι θέσεις της Ιεράς Συνόδου.

«Είναι σχεδόν σίγουρο ότι είναι η τελευταία φορά που θα κάνουμε γιορτές κάτω από αυτά τα περιοριστικά μέτρα», είπε ο κ. Δημόπουλος. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην έναρξη του εμβολιασμού και τη διάχυση της ιδέας του εμβολιασμού και να ξεπεράσουμε το θέμα του αριθμού των πιστών που θα επιτρέπονται στις εκκλησίες σε μια κρίσιμη περίοδο που αρχίζουμε να βλέπουμε περισσότερο αισθητή πτώση κρουσμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες.

Θα πρέπει να αποφευχθεί έξαρση του ιού στις γιορτές για να ανοίξουμε τον Ιανουάριο και να μην χρειαστεί να οδηγηθούμε σε παράταση μέτρων μετά την 7η Ιανουαρίου, επεσήμανε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Χρειάζεται υπομονή λίγες ημέρες μέχρι να αρχίσει ο εμβολιασμός, υπογράμμισε. Όταν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί θα έχουμε «οδικό χάρτη» για το πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια, πάντως τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν για ένα διάστημα και θα αρθούν σταδιακά.

«Στο χέρι μας είναι να τηρούμε τα μέτρα και να αποφευχθεί τρίτο κύμα πανδημίας», κατέληξε ο κ. Δημόπουλος.

Πηγή:kathimerini.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία