BACK TO
TOP
Κοινωνία

Αρχίζουν στις 16 Ιούνη οι εμβολιασμοί για 18 -24 ετών, όχι AstraZeneca για τους κάτω των 60

Συνεχίζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα προκειμένου να χτιστεί το τείχος ανοσίας, καθώς από αύριο θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια και για τους 18 -24 ετών, αν και η νέα σύσταση για τη χορήγηση του AstraZeneca έχει προκαλέσει μικρό αλαλούμ.

εμβολιαστικο_κεντρο_2

28
0

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για όλα τα εμβόλια στις ηλικίες 18 -24 ετών, που μπορούν πλέον να εμβολιάζονται με τα τρία σκευάσματα: της Johnson & Johnson που είχε ήδη ανοίξει και και με εκείνα των Pfizer/BioNTech και Moderna.

 

Τι ισχύει για τη δεύτερη δόση με AstraZeneca


Από Δευτέρα 21 Ιουνίου, όσοι εμβολιάστηκαν με AstraZeneca και θέλουν να αλλάξουν σκεύασμα στη δεύτερη δόση, θα μπορούν να κάνουν σχετική αίτηση.

Η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, ανακοίνωσε χθες ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο θα λαμβάνουν πλέον – 1η δόση- οι πολίτες άνω των 60 ετών καθώς κρίθηκε ότι το όφελος από τη θωράκιση που τούς προσφέρει από τη λοίμωξη covid-19 είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τον κίνδυνο που διατρέχουν να εμφανίσουν θρόμβωση με θρομβοπενία.

Σε ό,τι αφορά τα άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών, ήτοι τα άτομα ηλικίας 30-59 χρόνων, καθώς η ηλικιακή ομάδα 18-29 δεν έχει πρόσβαση σε αυτό το εμβόλιο, που είχαν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση με AstraZeneca, αποκτούν πλέον δυνατότητα επιλογής/ αλλαγής εμβολίου.

Η Επιτροπή συστήνει επιλογή διαφορετικού εμβολίου, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει μικρή καθυστέρηση στον ήδη προγραμματισμένο εμβολιασμό, στηριζόμενη στην καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας και το χαμηλό ιικό φορτίο.

Σημειώνεται ότι η σύσταση αφορά περίπου 1.300 άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών που έχουν προγραμματίσει ραντεβού εμβολιασμού για πρώτη δόση με AstraZeneca.

 

Ενημέρωση μέσω SMS- Πώς θα γίνεται η αλλαγή

 

«Όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης AstraΖeneca ηλικίας κάτω των 60 ετών θα λάβουν ένα ενημερωτικό SMS για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο. Πρόκειται για σύσταση και όχι απαγόρευση. Δηλαδή αν κάποιος πολίτης επιθυμεί να κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca, αυτό επιτρέπεται», εξήγησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους εξηγώντας πως όλες οι διευκρινίσεις αναμένεται να αναρτηθούν στο emvolio.gov.gr.

Επιπλέον επεσήμανε πως στις 270.000 δεύτερες δόσεις εμβολίου AstraZeneca, που έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας, δεν έχει καταγραφεί κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια.

Εκτιμήσεις για τείχος ανοσίας στα τέλη καλοκαιριού

Το τείχος ανοσίας θα έχει αγγίξει το επιθυμητό 60% στα τέλη καλοκαιριού με αρχές Σεπτεμβρίου, εκτίμησε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας ότι πάνω από 40,5% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και περισσότερο από 27% και με τις δυο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία για κάθε εταιρεία:

 

  • Με το εμβόλιο της Pfizer έχουν πραγματοποιηθεί 4.943.682 εμβολιασμοί (αναμένονται για το τρέχον θερινό τρίμηνο άλλες 4.880.070 δόσεις -2.212.000 τον Ιούνιο, 1.555.000 τον Ιούλιο και περίπου 1.113.070 τον Αύγουστο)
  • Με το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν γίνει 1.067.533 εμβολιασμοί
  • Με το εμβόλιο της Moderna 685.416 εμβολιασμοί
  • Με το εμβόλιο της Johnson&Johnson 162.276 εμβολιασμοί και αναμένονται από την εταιρεία 152.000 δόσεις μέσα στον Ιούνιο.
Πηγή: lifo
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία