BACK TO
TOP
Κοινωνία

Διαρκής και απαιτητικός ο αγώνας για τη δημοκρατία

Οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 49η Επέτειο Εξέγερσης του Πολυτεχνείου κορυφώνονται σήμερα, με πλήθος πολιτών να αποτίει φόρο τιμής στους εξεγερθέντες του 1973.

polytexneio_louloudia-1068x712

94
0

Οι πύλες του Πολυτεχνείου θα ανοίξουν στις 8:30 και θα κλείσουν στις 13:00, με την καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης κεκλεισμένων των θυρών. Θα ακολουθήσει η πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε ισχύ παραμένουν βεβαίως οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας, έως τις 6 το πρωί της Παρασκευής 18 Νοεμβρίου.

Ακόμη, τα δρομολόγια και οι στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ έχουν τροποποιηθεί.

Όσον αφορά τις σταθερές συγκοινωνίες, έχει ανακοινωθεί ότι ο σταθμός «Μέγαρο Μουσικής» του μετρό θα κλείσει στις 15:00 και οι σταθμοί «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός» θα κλείσουν στις 16:30. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς στάση, ενώ οι σταθμοί αναμένεται να ανοίξουν μετά την ολοκλήρωση της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία αργά το απόγευμα.

Μέτρα ασφαλείας

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί από την ΕΛ.ΑΣ. στη φύλαξη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, πρεσβειών και κυβερνητικών κτηρίων. Παράλληλα, αστυνομικοί με πολιτικά θα βρίσκονται σε καίρια σημεία της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας, ενώ θα πραγματοποιούνται προληπτικοί έλεγχοι.

Από αέρος, drones και ελικόπτερο θα δίνουν συνεχώς εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., ενώ θα παρακολουθούνται και ταράτσες πολυκατοικιών, ειδικά στην περιοχή των Εξαρχείων, από όπου προηγούμενες φορές ορισμένα άτομα πετούσαν διάφορα αντικείμενα με στόχο τις αστυνομικές δυνάμεις. Εξονυχιστικοί έλεγχοι θα γίνονται και σε σημεία όπου θα υπάρχουν ενδείξεις ή πληροφορίες ότι κάποιοι μπορεί να έχουν κρύψει «πολεμοφόδια».

Τέλος, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα εκτόξευσης νερού της ΕΛ.ΑΣ, οι «αύρες», θα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, έτοιμες να επέμβουν σε κάθε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.

Κατέθεσε στεφάνι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στο Πολυτεχνείο βρέθηκαν το πρωί της 17ης Νοεμβρίου η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο των πεσόντων.

Μετά την κατάθεση στεφάνου, από το προεδρικό μέγαρο εκδόθηκε η εξής δήλωση:

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε η αρχή του τέλους για την επτάχρονη δικτατορία και θεμέλιο της Μεταπολίτευσης.

Συμβολίζει την πολιτική ελευθερία και μας υπενθυμίζει ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι διαρκής και απαιτητικός.

Τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων, τους φοιτητές και τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, αναγνωρίζουμε το χρέος μας να διαφυλάξουμε την ποιότητα των
θεσμών και την ανοικτή προοπτική της κοινωνίας μας».

Κ. Τασούλας: Η Βουλή τιμά το Πολυτεχνείο

Από τη μεριά του, μετά την κατάθεση στεφάνου, ο κ. Τασούλας δήλωσε σε δημοσιογράφους έξω από το Πολυτεχνείο ότι «ο λαός, η νεολαία εκδήλωσαν την αντίθεσή τους με τρόπο που σήμερα μας κάνει υποχρεωμένους να τιμήσουμε σήμερα το σύνθημα “ψωμί-παιδεία-ελευθερία”. Να τιμήσουμε δηλαδή ως πολιτικό κόσμος και κοινοβουλευτισμός την ανάγκη του λαού για πολιτισμό, προκοπή και δημοκρατία».

«Τιμούμε λοιπόν σήμερα εμείς εκ μέρους της Βουλής το Πολυτεχνείο», ανέφερε ο κ. Τασούλας, θυμίζοντας την εικόνα της Βουλής περικυκλωμένη από τανκς στις 21 Απριλίου 1967, εν αντιδιαστολή με τον ενθουσιώδη λαό να πανηγυρίζει γύρω από το κοινοβούλιο την αποκατάσταση της δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου 1974».


 
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία