«Το οφείλουμε ως χώρα στις επόμενες γενιές», σχολίασε ο υπουργός Ενέργειας, Μάικλ Σανκς.
Η Βρετανία θεωρείται η «γενέτειρα» της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα. Από αύριο θα είναι η πρώτη μεγάλη οικονομία που θα την έχει εγκαταλείψει οριστικά.
«Είναι πραγματικά μία αξιοσημείωτη μέρα, γιατί η Βρετανία έχτισε όλη της τη δύναμη πάνω στον άνθρακα. Σε αυτόν στηρίχθηκε η βιομηχανική επανάσταση», δήλωσε στο BBC ο Τζον Γκάμερ, ο οποίος είχε διατελέσει επί χρόνια πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής στη Βρετανία, ενώ υπήρξε ο μακροβιότερος υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας.
Ο πρώτος σταθμός του 1882
Ο πρώτος σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας, στηριζόμενος στον άνθρακα, ανεγέρθηκε το 1882 στο Λονδίνο από τον Τόμας Έντισον, φωτίζοντας τους δρόμους της πρωτεύουσας. Έκτοτε και έως τα μέσα του 20ου αιώνα ο άνθρακας παρήγαγε το σύνολο σχεδόν της ηλεκτρικής ενέργειας για τη Βρετανία, προσφέροντας ρεύμα σε σπίτια και επιχειρήσεις.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 άρχισε να περιορίζεται η χρήση του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Θα παρέμενε ωστόσο βασικό συστατικό για ακόμη δύο δεκαετίες.
Το 2012 εξακολουθούσε να καλύπτει το 39% της βρετανικής παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών
Η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές
Με τα καμπανάκια για την κλιματική αλλαγή να πληθαίνουν, το 2015 η τότε υπουργός Ενέργειας, Άμπερ Ραντ, ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα τερματίσει τη χρήση άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας μέσα στην επόμενη δεκαετία. Έτσι άρχισε μία στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η συμβολή των τελευταίων στο ενεργειακό μείγμα της χώρας έχει αυξηθεί από μόλις 7% το 2010 σε πάνω από 50% το πρώτο εξάμηνο του 2024. Από το 2017 υπήρξαν αρκετές μεμονωμένες ημέρες ή σύντομες περίοδοι στις οποίες δεν χρειάστηκε να μπει καθόλου ο άνθρακας στο ενεργειακό μείγμα.
Η πλήρης εγκατάλειψή του πάντως συνιστά μία μεγάλη πρόκληση. Αν και «βρώμικο» ήταν ένα άκρως αξιόπιστο καύσιμο, που σε αντίθεση με την αιολική και ηλιακή ενέργεια, δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.
πηγή: naftemporiki.gr