BACK TO
TOP
Ποιότητα Ζωής

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων η 4η Οκτωβρίου

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα.

aworldanimalday2

22
0

Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου, θυμίζει το sansimera.gr. Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι αφορμή για την αφύπνιση του σεβασμού και της αγάπης στα ζώα. Θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μία στιγμή στη διαρκή προσπάθεια ευαισθητοποίησης του ανθρώπου για τη φροντίδα των ζώων, μία στιγμή σε μία διαρκή συμπεριφορά που καταδεικνύει την ομαλή συνύπαρξή μας.

Η φροντίδα, η προσοχή και η ευζωία των ζώων, ειδικά σε δύσκολες περιόδους όπως η σημερινή, οφείλουν να είναι βασικές προτεραιότητες της πολιτείας και των κατά τόπους αυτοδιοικητικών αρχών και φορέων. Ταυτόχρονα, είναι δείγμα πολιτισμού και υγείας μίας κοινωνίας η ορθή αντίληψη που έχουν οι πολίτες της για τα ζώα, είτε αυτά είναι κατοικίδια είτε παραγωγικά.

Οι Έλληνες κτηνίατροι είναι εκείνοι οι επιστήμονες που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την αντιμετώπιση των ζωοανθρωπονόσων, την αξία της συμβολής τους στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με συνέπεια την αύξηση της διατροφικής επάρκειας της χώρας, τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στην προάσπιση της δημόσιας υγείας μέσω του ελέγχου τροφίμων ζωικής προέλευσης, τη σημασία της ορθής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, πρεσβεύοντας το δόγμα «Υγιή Ζώα – Υγιείς Άνθρωποι» εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση με καμπάνιες (τηλεοπτικά βίντεο, μπροσούρες, εκδηλώσεις κλπ) που απευθύνονται στους πολίτες, αλλά και με πρωτοβουλίες επιστημονικού χαρακτήρα (ημερίδες, συνέδρια) για τα μέλη του, ενώ το Δίκτυο Ελλήνων Εθελοντών Κτηνιάτρων στέκεται αρωγός κάθε πρωτοβουλίας που αποβλέπει στην προστασία των ζώων.

Η προσπάθεια και η προσφορά μας, καταλήγει στο μήνυμά του για την ημέρα ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, είναι διαρκής ακόμα και όταν οι εορτασμοί κοπάζουν και τα φώτα των προβολέων σβήνουν.

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου έκανε την ακόλουθη δήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων:

«Σήμερα τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Η 4η Οκτωβρίου είναι μια μέρα ενσυναίσθησης και ευθύνης. Κάθε άλλη μορφή ύπαρξης έχει δικαίωμα στη ζωή, στην αξιοπρέπεια, στην ευζωία.

Το ανθρώπινο είδος έχει χρέος και καθήκον να υπερασπιστεί όλα τα πλάσματα με τα οποία συμβιώνει στον πλανήτη. Ζώα συντροφιάς, ζώα παραγωγικά, ζώα άγρια δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με αδιαφορία ή βαρβαρότητα. Χωρίς την ύπαρξη των ζώων ο πλανήτης μας θα ήταν μοναχικός για τον άνθρωπο.

Οφείλουμε να αποδεικνύουμε κάθε μέρα την αγάπη και τον σεβασμό μας σε όλα τα πλάσματα της γης, γιατί είναι αγάπη και σεβασμός στον ίδιο μας τον πλανήτη, στην ίδια μας τη ζωή.»


φωτο: sansimera.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία