Αν και μπορεί να ξενίσει κάποιους ουρανίσκους, στους Σάμι στη Λαπωνία, αλλά και σ' άλλες περιοχές στη βόρεια Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, ακόμη και Ρωσία, το κέρασμα kaffeost είναι μια ευπρόσδεκτη τελετουργία. Και ένα ζεστό καλωσόρισμα.
Η πλήρης ονομασία του εν λόγω τυριού μεταφράζεται «τυρόψωμο», καθώς το juusto, πέραν της ξερής υφής του χρησιμεύει ως υποδοχέας μαρμελάδας ή σιροπιού ή αφού έχει «βουτήξει» σε μια κούπα με ζεστό καφέ.
Κάποτε το έφτιαχναν με γάλα τάρανδου, τώρα χρησιμοποιούν συχνά κατσικίσιο ή αγελαδινό. Η προετοιμασία του τού επιτρέπει να διατηρείται έως και για έναν ολόκληρο χρόνο αλλά απαιτείται συγκεκριμένη διαδικασία για να καταναλωθεί. Ένα παραδοσιακό φλιτζάνι kaffeost ξεκινά με ένα κύβο juusto τοποθετημένο στον πάτο μιας ξύλινης κούπας που έχει λαξευτεί με ξύλο από κόμπο σημύδας. Οι καφεπότες χύνουν τον καυτό καφέ στην κούπα και αλιεύουν με το κουτάλι τα μαλακωμένα κομμάτια καθώς απολαμβάνουν το ρόφημα. Ή, τρώγοντας τα μικρά υπολείμματα τυριού που μένουν στον πάτο, όταν αδειάσουν την κούπα.
Πηγή (κείμενο-φωτο): ΑΠΕ-ΜΠΕ