BACK TO
TOP
Ποιότητα Ζωής

Σημείο αναφοράς για τη γεωργία η Πράσινη Εβδομάδα στο Βερολίνο

Ξεκίνησε στις 18 Ιανουαρίου η μεγαλύτερη έκθεση αγροτικών προϊόντων και διατροφής στον κόσμο που θα διαρκέσει μέχρι τις 27 του μήνα με τιμώμενη χώρα τη Φινλανδία.

gffa

56
0

στη φωτο εξωφύλλου οι συμμετέχοντες Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης στο 11ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία στο Βερολίνο

Στην φετινή 84η «Πράσινη Εβδομάδα», στα εγκαίνια της οποίας βρέθηκε και ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, συμμετέχουν τέσσερις ελληνικές εταιρείες (Armakadi, Bioargos S.A., Goji Spirit, Tsakalakis Cretan Products) στο ελληνικό ομαδικό περίπτερο (υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και με την υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου). Στο «καλάθι» των Ελλήνων εκθετών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ελαιόλαδο, ελιές, προϊόντα ελιάς, γιαούρτι, γάλα, κεφίρ, βιολογικά τρόφιμα, προϊόντα με γκότζι μπέρι, κρητικά προϊόντα όπως μέλι, βότανα και τυρί.

Η μεγαλύτερη έκθεση αγροτικών-κτηνοτροφικών προϊόντων και διατροφής στον κόσμο είναι βασικό σημείο αναφοράς και για εκείνους που θέλουν απλώς να συζητήσουν για νέες διατροφικές συνήθειες, τις επιπτώσεις της μαζικής παραγωγής στον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον. Ένα από τα κυρίαρχα ερωτήματα και φέτος είναι το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η τροφοδοσία του ραγδαία αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού, σημειώνει σε ρεπορτάζ της η dw.com.

Τα τελευταία χρόνια η Πράσινη Εβδομάδα έχει καταφέρει να προσελκύει όλο και περισσότερους ενδιαφερόμενους. Ο εκθεσιακός χώρος έχει μεγαλώσει αισθητά καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εκθετών που φέτος θα ξεπεράσει τους 1.700.

Τεράστιες ζημίες λόγω καύσωνα

Κατά τη διάρκεια της Πράσινης Εβδομάδας πραγματοποιούνται στη γερμανική πρωτεύουσα αρκετές διαδηλώσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της μαζικής εκτροφής ζώων και της αγροτικής βιομηχανίας και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος, μεταφέρει η dw.com.

«Είμαστε υπέρ της απόλυτης διαφάνειας, θέλουμε να δείξουμε πόσο βιώσιμη είναι η παραγωγή των τροφίμων», ανέφερε ενόψει της έκθεσης ο Πρόεδρος των Γερμανών Αγροτών Γιοάχιμ Ρούκβιντς. Για τους Γερμανούς παραγωγούς το 2018 ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά. Η πρωτοφανής παρατεταμένη ανομβρία και ξηρασία του περασμένου καλοκαιριού κατέστρεψε μεγάλο μέρος της σοδειάς, κυρίως στη βόρεια και την ανατολική Γερμανία. Το Yπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δέχθηκε περισσότερες από 8.500 αιτήσεις για παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Καθώς λαμβάνει χώρα κάθε Ιανουάριο, μήνα κατά τον οποίο αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν συγκριτικά λιγότερη δουλειά, η Πράσινη Εβδομάδα έχει καθιερωθεί πλέον ως το πρώτο κάθε χρόνο τετ-α-τετ των παραγωγών. Απ’ όλη τη Γερμανία αναμένονται πάνω από 2.000 λεωφορεία.

Οι παραγωγοί εκμεταλλεύονται τη μικρή ανάπαυλα για να ενημερωθούν, μεταξύ άλλων, για νέες δυνατότητες παραγωγής και επεξεργασίας των προϊόντων τους. Τα drones, για παράδειγμα, εξελίσσονται ήδη σε βασικό εργαλείο παρακολούθησης και ελέγχου μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων.

Άλλοι αξιοποιούν την έκθεση για να προωθήσουν νέα προϊόντα και ιδέες. Όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον προσελκύουν τα προϊόντα vegan, όπως φαίνεται και από τον αριθμό των εκθετών. Ενώ πριν από πέντε χρόνια εκπροσωπούνταν στην έκθεση μόλις τρεις παραγωγοί, φέτος η έκθεση μετρά 65 παραγωγούς προϊόντων της λεγόμενης ολικής χορτοφαγικής διατροφής.

στη φωτο: ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος  Αραχωβίτης, οι συνεργάτες του Yπουργού κ. Γεωργία Αναγνωστοπούλου και κ. Γιώργος Χαλκιαδάκης και τα στελέχη της ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο κ. Χρήστος Ντοκομές και κ. Μανώλης Σουλτανόπουλος

Στο Βερολίνο βρέθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης στις 18 και 19 Ιανουαρίου 2019 για την εκπροσώπηση της χώρας στο 11ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία και τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο Φόρουμ συμμετείχαν Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και εκπρόσωποι απ’ όλο τον κόσμο, συγκεκριμένα από 70 κράτη. Το θέμα του Φόρουμ ήταν «Η Γεωργία Ψηφιοποιείται - Έξυπνες Λύσεις για το Μέλλον / Agriculture Goes Digital -  Smart Solutions for Future Farming».

Στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης ο Υπουργός τόνισε ότι τα προβλήματα της πείνας και του υποσιτισμού δεν οφείλονται στο γεγονός ότι η παγκόσμια αγροτική παραγωγή δεν επαρκεί για τον πληθυσμό, αλλά στην άνιση κατανομή του πλούτου και του χρήματος στον κόσμο ενώ έθιξε και το ζήτημα της απόρριψης μεγάλης ποσότητας τροφίμων. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών και στρατηγικών ώστε να καταπολεμηθεί η ανισότητα στην κατανομή του πλούτου και να διασφαλιστεί ότι η πρόσβαση σε τροφή και νερό θα είναι ίση.

Ο Υπουργός συμμετείχε επίσης σε στρογγυλό τραπέζι συζήτησης, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν δύο μείζονες στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν: 1. Να καταπολεμηθεί η πείνα, η φτώχεια και η ανισότητα στον κόσμο και 2. Να μην εγκαταλείψουν οι άνθρωποι τις καλλιέργειες, τις εστίες και τη γη τους. Στην υπηρεσία αυτών των στόχων οφείλουν να τεθούν όλα τα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένης της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας.»

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, συντάχθηκε κείμενο στη διαμόρφωση του οποίου συμμετείχε ενεργά η ελληνική αντιπροσωπεία και υιοθετήθηκε ομόφωνα, όπου αναφέρονται τα εξής:

«Τα τελευταία πενήντα χρόνια, ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει διπλασιαστεί. Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, χάρη σε τεχνολογικές και οργανωτικές καινοτομίες καθώς και λόγω ευνοϊκών πολιτικών για τη γεωργία και τα τρόφιμα η παγκόσμια αγροτική παραγωγή έχει τριπλασιαστεί. Παρόλα αυτά, περισσότεροι από 821 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από πείνα και πάνω από 2.5 εκατομμύρια δεν τρέφονται σωστά. Ο παγκόσμιος πληθυσμός προβλέπεται να κυμανθεί γύρω στα δέκα δις μέχρι το 2050. Την ίδια ώρα, οι φυσικοί πόροι που θρέφουν τον αυξανόμενο πληθυσμό είναι περιορισμένοι και η γεωργία έρχεται αντιμέτωπη με περαιτέρω προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η λειψυδρία, η υποβάθμιση της ποιότητας του εδάφους, η απώλεια της βιοποικιλότητας.

Η αγροτική παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά ενώ την ίδια ώρα θα πρέπει να αυξάνεται η βιωσιμότητά της, η ποιότητα ζωής των ζώων, να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα στις τοπικές συνθήκες και να διασφαλίζονται καλύτερες δουλειές και έσοδα σε όλη την αλυσίδα. Η γεωργία χρειάζεται ακόμη να χρησιμοποιεί πόρους πιο αποτελεσματικά ελαχιστοποιώντας τη διατροφική σπατάλη. Οι έξυπνες λύσεις κρίνονται απαραίτητες για τον συγκερασμό αντικρουόμενων στόχων και την ανταπόκριση στην παρούσα και μελλοντική ανάγκη για ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα και ζωοτροφές. Η ψηφιοποίηση στη γεωργία θα παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση των συγκεκριμένων στόχων, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις αγροτικές περιοχές μέσα από την υποστήριξη των αγροτών στη δουλειά τους και τον ουσιαστικό μετασχηματισμό της ζωής στην ύπαιθρο.»

Παράλληλα, ο Έλληνας Υπουργός επισκέφθηκε την έκθεση και τις ελληνικές συμμετοχές από Πελοπόννησο, Κρήτη και Μακεδονία και συζήτησε εκτενώς με τους εκπροσώπους αυτών θέματα σχετικά με τη συμμετοχή τους και το κόστος της.


Μπορείτε να δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για την Πράσινη Εβδομάδα στο Βερολίνο

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία