BACK TO
TOP
Ποιότητα Ζωής

Η νέα τάση στις ετικέτες οίνου

«Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πόση επιρροή θα ασκήσουν» είπε σε δημοσιογράφο του Observer η Stephanie Tscheppe-Eselböck της γνωστής αυστριακής οινοποιίας Gut Oggau, σχετικά με τις ανορθόδοξες ετικέτες που η ίδια και ο σύζυγός της Eduard Tscheppe δημιούργησαν για τις φιάλες τους ήδη από το 2007. «Στην αρχή, μας ρωτούσαν: "Είστε τρελοί; Πώς μπορείτε να βάζετε πρόσωπα στις ετικέτες; Ούτε που χαμογελούν. Δεν είναι λίγο τρομακτικό;"»

afisaoinousmpoykalianeatash2

464
0

Αλλά, όπως παρατηρεί ο Κillian Fox στον Observer, η ιδέα να συνοδεύσουν τα κρασιά τους που έχουν χαρακτήρα με αυτές τις ετικέτες βρήκε ανταπόκριση και τώρα τραβούν την προσοχή στα ράφια όλο του κόσμου. «Πολλοί μας αντέγραψαν», διαπιστώνει ο Eduard.

Παραδοσιακά οι ετικέτες είναι μέσο για να επικοινωνούνται πληροφορίες σχετικά με τον παραγωγό, το μέρος και τη χρονιά παρασκευής, την ποικιλία ενώ οι εικόνες των πύργων και των αμπελώνων έρχονται σε δεύτερο πλάνο.


Cape Rock

Σήμερα, παράλληλα με τη διάδοση της χειροποίητης (artisanal) και χαμηλής παρέμβασης (low-intervention) οινοποίηση, οι ετικέτες γίνονται πιο ευρηματικές και ζωηρές, στηριζόμενες περισσότερο στην εικόνα και λιγότερο στις λέξεις για να μεταφέρουν τα χαρακτηριστικά του ποτού που βρίσκεται στο μπουκάλι. Κάποιες είναι μαξιμαλιστικές, καταλαμβάνοντας τον χώρο με κολάζ τύπου πανκ και σλόγκαν ενώ άλλες περιορίζουν την αναγνωρισιμότητά τους στην αγορά μέσω μιας βασικής υπογραφής, ενός αφηρημένου σχεδίου ή μιας ομάδας προσώπων.

«Τα πράγματα ανοίγουν σε ό,τι αφορά τα είδη κρασιού, τις φιλοσοφίες, την ετικέτα. Και γιατί όχι; Από τη μια, πρόκειται για καλή εξέλιξη. Από την άλλη, θεωρώ ότι ίσως ορισμένα από τα κρασιά και οι ετικέτες τους παραείναι παιχνιδιάρικα, μόνο και μόνο για να τραβήξουν την προσοχή και να προκαλέσουν. Για μας, δεν έχει να κάνει με το να δείχνει κανείς διαφορετικός. Στο τέλος της ημέρας, η ποιότητα του κρασιού χρειάζεται να είναι άψογη. Η ετικέτα αποτελεί θέμα δευτερεύουσας σημασίας» καταλήγει ο Eduard.  

 

Πηγή: Observer, theguardian.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία