Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά θα αναζητήσουν τα μοναδικά υπόγεια και πανάκριβα μανιτάρια, τις τρούφες. Αφού τις εντοπίσουν, παραδίδονται σε έμπειρους σεφ που τις χρησιμοποιούν στην παρασκευή τρουφομακαρονάδας, την οποία απολαμβάνουν μέσα στο δάσος οι συμμετέχοντες. Γι' αυτό και έχει δημιουργηθεί ένα ειδικό μαγειρικό σκεύος, για 60 μερίδες.
Οι επισκέπτες στη συνέχεια οδηγούνται στο Μουσείο για να γνωρίσουν τα 350 είδη ζώων και τα 250 είδη μανιταριών, που φιλοξενούνται σε αυτό, συμμετέχουν σε γευσιγνωσία 4-5 ειδών μανιταριών, ενώ μπορούν να διαλέξουν για να προμηθευτούν ανάμεσα σε 60 διαφορετικά προϊόντα μανιταριών και τρούφας, που έχει δημιουργήσει το Μουσείο.
Ο Διευθυντής του Μουσείου, Νίκος Πάλλας είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη και πρωτότυπη στην Ελλάδα δράση, η οποία ξεχωρίζει και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο πως όσοι έχουν συμμετάσχει, δηλώνουν ενθουσιασμένοι από την εμπειρία που τους προσφέραμε».
Στην ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων και της Καλαμπάκας υπάρχουν σε πολλά σημεία άγριες τρούφες. Το είδος των δασών, η ποιότητα των εδαφών, το υψόμετρο και οι γενικότερες κλιματολογικές συνθήκες, φαίνεται ότι ευνοούν την καρποφορία του μοναδικού αυτού υπόγειου μύκητα. Ήδη έχουν εντοπιστεί σε αξιοσημείωτες ποσότητες η Tuber aestivum, η Tuber uncinatum, και σε μικρότερες η Tuber brumale, η borchii κ.α
Πηγή: kathimerini.gr, ΑΠΕ - ΜΠΕ, trufflehunting.net