BACK TO
TOP
Ποιότητα Ζωής

Οι καστανιές επιστρέφουν στις ΗΠΑ αφού 4 δις καταστράφηκαν

Περίπου πριν ένα αιώνα η καστανιά εξαφανίστηκε από τα απέραντα ανατολικά δάση των ΗΠΑ. Πλατύφυλλη και μεγάλου μεγέθους, είδε τέσσερα δις δέντρα της να δέχονται θανατηφόρο πλήγμα από την απρόσεχτη εισαγωγή μιας ασιατικής προέλευσης ασθένειας, της Cryphonectria parasitica.

acastaniesepistrefounhpa1

Αλίκη Χουλιάρα

247
0

Ήταν 1904, όταν διακοσμητικές καστανιές από την Ιαπωνία έφτασαν στη Νέα Υόρκη για την επέκταση του ζωολογικού κήπου του Μπρoνξ. Η μόλυνση εξαπλώθηκε σε βορρά και νότο και μέχρι τη δεκαετία του 1950 το υπέροχο «δέντρο με τον κόκκινο κορμό της Ανατολής», που τους καρπούς του προτιμούσαν φυτοφάγα ζώα όπως η άγρια γαλοπούλα, η γαλάζια κίσσα και ο κόκκινος σκίουρος εξέλειψε σχεδόν εντελώς, σε μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές που έπληξε δάση στον κόσμο.


άρρωστη καστανιά στο Tennessee τη δεκαετία του '20 / βιβλιοθήκη Εθνικού Πάρκου Great Smoky Mountains, theguardian.com

Η ιστορία ευτυχώς δεν τελειώνει εκεί, γράφει ο Matt Collins στον Guardian: σε συνέχεια μιας μεγάλης προσπάθειας διατήρησης και προστασίας, η καστανιά βρίσκεται στα πρόθυρα της επιστροφής στη χώρα.


υβρίδια καστανιάς, Περιβαλλοντικό Κέντρο Hashawa, Carroll County, MD / φωτο: Melissa Boyle, americanforests.org


Αγροτικό Ερευνητικό Κέντρο Beltsville 

Από τις αρχές του 1980, το Αμερικανικό Ίδρυμα για την Καστανιά (TACF) με συντονιστή τον Eric Jenkins έχει προχωρήσει σε εκτεταμένη έρευνα. Χάρη σε δωρεές αναπτύχθηκε πρόγραμμα αναπαραγωγής στο Meadowview της νοτιοδυτικής Βιρτζίνια, με περισσότερα από 70.000 υβρίδια καστανιάς από αμερικανικές και κινεζικές ποικιλίες, που αναδιασταυρώνει (backcrossing) τις μεταγενέστερες εκδοχές ώστε να ατονίσουν τα άλλα κινεζικά χαρακτηριστικά ενώ διατηρείται η ανθεκτικότητα στον μαρασμό.





Είκοσι αμερικανικές πολιτείες από το Μέιν (Maine) μέχρι την Αλαμπάμα με γηγενείς ποικιλίες καστανιάς ένωσαν δυνάμεις για να πετύχει η προσπάθεια. Έχουν χωριστεί γεωγραφικά σε 16 ενότητες (Chapters), με την καθεμιά να διοργανώνει φυτεύσεις, συγκομιδή καρπών, καμπάνιες και εκπαιδευτικά σεμινάρια. Μια φορά τον χρόνο δίνουν ραντεβού στα κεντρικά γραφεία του TACF, στο Asheville της Βόρειας Καρολίνας για να μοιραστούν εμπειρίες, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο γιόρτασαν 35 χρόνια.


Ohio


φωτο: Kelsey Bonifay


Πηγή: Matt Collins, theguardian.com / φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες: www.acf.org / στο εξώφυλλο: η φωτο στο Radford, της Caroline Leggett

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία