BACK TO
TOP
Ποιότητα Ζωής

Ερευνητές του CERN για μια μέρα στην Αμερικανική Γεωργική

Γνώσεις τόσο για την ατομική και την πυρηνική φυσική, όσο και για τα πειράματα και τις διατάξεις του CERN απέκτησαν 85 μαθητές από 15 λύκεια που συμμετείχαν στα «Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων (International Masterclasses 2019)».

amegewcern1

20
0

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή την Τρίτη 19 Μαρτίου και σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών, Κέντρου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, την Ευρωπαϊκή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων και την υποστήριξη του Εργαστηρίου Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και το CERN.

Οι μαθητές Β’ και Γ’ τάξης του Γενικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και πενταμελείς ομάδες μαθητών από 14 ΓΕΛ, κυρίως της ανατολικής Θεσσαλονίκης, έγιναν για μία μέρα επιστήμονες – ερευνητές και ήρθαν σε άμεση επαφή με την έρευνα που γίνεται στο CERN και με τους επιστήμονες που τη διεξάγουν.



Τους συμμετέχοντες μαθητές καλωσόρισε στην αίθουσα Seth Frank (παρουσία επιπλέον 85 μαθητών από ακόμη τρία σχολεία) ο πρόεδρος της Σχολής και του Perrotis College, Δρ. Πάνος Κανέλλης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο αν. καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Δρ. Δημήτριος Σαμψωνίδης και η ερευνήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Ιταλίας και το CERN, Δρ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου (επιστημονική υπεύθυνη της ημερίδας) βοήθησαν τους μαθητές να αποκτήσουν τις αναγκαίες θεωρητικές γνώσεις.

Ακολούθησε εργαστήριο σε υπολογιστές όπου οι 85 μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες ταυτοποίησαν στοιχειώδη σωματίδια από δεδομένα πραγματικών συγκρούσεων που έχουν γίνει στους επιταχυντές του CERN. Το απόγευμα έγινε συζήτηση μέσω Vidyoconference των αποτελεσμάτων με ερευνητές στο CERN και με μαθητές από πανεπιστήμια της Λυόν, του Κάλιαρι και του Μεξικό που συμμετείχαν την ίδια ώρα σε αντίστοιχη εκδήλωση.



Κατά τη διάρκεια του masterclass, οι μαθητές ασχολήθηκαν ενεργά με το πείραμα ALICE (A Large Ion Collider Experiment) - ένα από τα τέσσερα μεγάλα πειράματα που διεξάγονται στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων (LHC) στο CERN και έχει στόχο να μελετήσει συγκρούσεις βαριών ιόντων, όπως πυρήνων Μολύβδου (Pb) που έχουν επιταχυνθεί σε πολύ μεγάλες ταχύτητες και πλησιάζουν την ταχύτητα του φωτός. Το πείραμα ALICE έχει σχεδιαστεί για να καταγράψει τα χιλιάδες σωμάτια που παράγονται σε αυτές τις συγκρούσεις.

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι ο μοναδικός μη κρατικός ελληνικός εκπαιδευτικός φορέας που συμμετέχει στη διοργάνωση των International Masterclasses. Οι υπόλοιποι είναι τα Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κρήτης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και το Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου - ΔΔΕ ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία