BACK TO
TOP
Ποιότητα Ζωής

Βιώσιμα λιπαρά οξέα για τρόφιμα και ζωοτροφές παραγόμενα από μικροοργανισμούς

To πανεπιστήμιο του Wageningen της Ολλανδίας σε συνεργασία με τρεις εταιρείες δημιούργησε μια εναλλακτική βιώσιμη λύση για να αντικατασταθούν τα λιπαρά οξέα που προέρχονται από πηγές όπως το φοινικέλαιο, στην βιομηχανία (τροφίμων-ζωοτροφών), χρησιμοποιώντας μικροοργανισμούς.

184db600f7a73aa3db90fee716999cd6_L

102
0

Από το φυστικοβούτυρο και την σοκολάτα έως τα σαμπουάν και τα απορρυπαντικό: πολλά προϊόντα περιέχουν λιπαρά οξέα και έλαια. Συνήθως αυτά παράγονται από μη βιώσιμες πηγές όπως ορυκτά καύσιμα ή φοινικέλαιο. Σε ένα νέο έργο δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, το Πανεπιστήμιο του Wageningen (τμήμα: Food & Biobased Research) εργάζεται σε πολλά υποσχόμενες, βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, θέτοντας σε λειτουργία τους μικροοργανισμούς. Στόχος: η ανάπτυξη λιπαρών οξέων και ελαίων για διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές.

«Ειδικά μικροβιακά έλαια και (υδροξυ) λιπαρά οξέα» (Tailor-made microbial oils and (hydroxy) fatty acids) είναι το όνομα του TKI έργου, στο οποίο οι ερευνητές του Wageningen συνεργάζονται με τρεις εταιρείες: Diversey (προϊόντα καθαρισμού και υγιεινής), Seppic (καλλυντικά και επιστρώσεις) και Duynie (επεξεργασία ροών αποβλήτων και συστατικά για ζωοτροφές). Αυτές οι εταιρείες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τα κοινά λιπαρά οξέα από ορυκτές πηγές ή φοινικέλαιο.

Αποτελεσματική και βιώσιμη

Τα τελικά προϊόντα παραγόμενα από εναλλακτικές πηγές ή τεχνικές πρέπει να έχουν ακριβώς τα σωστά χαρακτηριστικά. Αυτό πρέπει να διασφαλίσουν οι μικροοργανισμοί. Ένα επιλεγμένο είδος ζύμης μετατρέπει πολύ αποτελεσματικά τα οργανικά απόβλητα σε λάδι που μοιάζει με φοινικέλαιο ή ηλιέλαιο. Με τις βιολογικές τεχνολογίες, οι ερευνητές μπορούν να κάνουν συγκεκριμένες αλλαγές στη σύνθεση αυτών των λιπαρών οξέων. Σύμφωνα με τον Jeroen Hugenholtz, groupleader Fermentation στο Wageningen Food & Biobased Research, θα πρέπει να είναι δυνατή η ανάπτυξη λιπαρών οξέων για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. "Και αυτό χρειάζεται η βιομηχανία: ευπροσάρμοστα λιπαρά οξέα που έχουν παραχθεί βιώσιμα."

Πλατφόρμα για μικροβιακά λιπαρά οξέα

Στο έργο, οι ερευνητές θέλουν καταρχάς να δείξουν ότι η μεγάλης κλίμακας παραγωγή μικροβιακών λιπαρών οξέων είναι δυνατή και οικονομικά βιώσιμη. Επιπλέον, ο στόχος είναι να παρέχονται στις συμμετέχουσες εταιρείες ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις έναντι των λιπαρών οξέων από ορυκτές πηγές και φοινικέλαιο. Τελικά, το Wageningen Food & Biobased θέλει να κινηθεί προς τη δημιουργία μιας παγκόσμιας πλατφόρμας για προσαρμοσμένα μικροβιακά λιπαρά οξέα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία