BACK TO
TOP
Προγράμματα

Του χρόνου η προκήρυξη, πρώτα να… μορφωθούν οι αγροσύμβουλοι

Από αναβολή σε αναβολή πάει το Μέτρο των Συµβούλων, καθώς αυτό τον καιρό η παρασκηνιακή συζήτηση µεταξύ ΕΛΓΟ, ∆ιαχειριστικών Αρχών και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναλώνεται στο περιεχόµενο της διδακτέας ύλης για την πιστοποίηση των Γεωργικών Συµβούλων, η οποία µάλιστα θα γίνεται... εξ αποστάσεως (e-learning).

agrosimvouloi_prokirixi

Γιώργος Κοντονής

24
0

Η συγκεκριµένη εκκρεµότητα, εφόσον διευθετηθεί, λένε πηγές από τον ΕΛΓΟ «∆ήµητρα» που αποτελεί το φορέα επιµόρφωσης θα επιτρέψει στον µηχανισµό του «Συστήµατος Παροχής Συµβουλών» να λειτουργήσει έστω στοιχειωδώς, έως τις αρχές του 2019.

Όλο το στόρι µέχρι σήµερα

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ οι εξελίξεις µέχρι σήµερα έχουν διαµορφωθεί όπως περιγράφεται παρακάτω:

Το ΦΕΚ (267/Β΄/2018) «Καθορισµός λεπτοµερειών εφαρµογής του Συστήµατος Παροχής Συµβουλών σε γεωργικές εκµεταλλεύσεις» εκδόθηκε τον περασµένο Φλεβάρη. Ο ΕΛΓΟ ξεκίνησε τότε την προετοιµασία για υλοποίηση του έργου διαµορφώνοντας ένα σχέδιο πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος το οποία θα απευθύνονταν σε φυσικά και νοµικά πρόσωπα που έχουν τη δυνατότητα να πιστοποιηθούν ως Πάροχοι Γεωργικών Συµβούλων.

Πριν το καλοκαίρι η προκήρυξη έλαβε έγκριση, ωστόσο µετά έµενε το κοµµάτι της επιµόρφωσης, το οποίο όπως υποστηρίζει ο ΕΛΓΟ, καθόσον δεν γνώριζε τον αριθµό των ενδιαφεροµένων (µπορεί να έφταναν και τους 10.000), γιατί µπορούσαν να επιµορφωθούν και δηµόσιοι υπάλληλοι όπως π.χ οι εργαζόµενοι στις ∆ΑΟΚ, κρίθηκε δύσκολο να προετοιµαστούν εκπαιδεύσεις σεµιναριακού τύπου οι οποίες θα έπρεπε να κατανεµηθούν γεωγραφικά.

Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε να πραγµατοποιηθούν τα µαθήµατα εξ αποστάσεως (e-learning) µε την πλατφόρµα του Πανεπιστηµίου Αθηνών, µε το υλικό εκπαίδευσης πλέον να έχει οριστικοποιηθεί τουλάχιστον από πλευράς ΕΛΓΟ. Εντός των ηµερών θα συνταχθεί επιτροπή αξιολόγησης για την έγκριση του περιεχοµένου του εκπαιδευτικού υλικού από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου είχε αναφέρει πως από το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών είχαν υποβληθεί ενστάσεις ως προς τη διδακτέα ύλη. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν εκφραστεί και απόψεις του τύπου «δεν χρειάζονται οι γεωπόνοι εκπαίδευση».

Ουσιαστικά δηλαδή αυτό που µένει είναι να αξιολογηθεί το υλικό και να ανοίξει ηλεκτρονικά η προκήρυξη ώστε να ξεκινήσει η επιµόρφωση των συµβούλων. Μετά την πιστοποίησή τους, οι σύµβουλοι θα εντάσσονται στο Μητρώο Παρόχων Συµβουλευτικών Υπηρεσιών, δηλαδή τη δεξαµενή µέσω του οποίου οι αγρότες θα επιλέγουν σύµβουλο, µε τις υπηρεσίες αυτές να χρηµατοδοτούνται από το Μέτρο 2.1 µέχρι το ποσό των 1.500 ευρώ ανά συµβουλή.

Έχει χρήμα η δια βίου μάθηση των γεωτεχνικών

Θυµίζουµε πως ο µηχανισµός των Γεωργικών Συµβούλων που είχε παρουσιαστεί σε πανηγυρικό κλίµα από την τέως ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τον περασµένο Νοέµβριο, αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχτεί το Μέτρο 2.1« Χρήση συµβουλευτικών υπηρεσιών στο γεωργικό τοµέα» που χρηµατοδοτεί συµβουλευτικές υπηρεσίες προς όφελος αγροτών και κτηνοτρόφων σε διάφορα θεµατικά πεδία όπως διαχείριση εκµεταλλεύσεων, οικονοµοτεχνικές δοµές, τήρηση δεσµεύσεων σε αγροτικά προγράµµατα (π.χ Σχέδια Βελτίωσης, Βιολογικά, Απονιτροποίηση, Πολλαπλή Συµµόρφωση κ.λπ).

Εν τω µεταξύ, ακόµα ένα πρόγραµµα που αναµένεται να τρέξει το επόµενο διάστηµα το οποίο θα διαχειρίζεται και πάλι ο ΕΛΓΟ θα είναι το Μέτρο 2.3 «Επιµόρφωση των γεωργικών συµβούλων». Για το συγκεκριµένο πρόγραµµα ο Οργανισµός θα εκδώσει πρόσκληση ανοιχτού διαγωνισµού όπου θα καλούνται συµβουλευτικοί φορείς να αναλάβουν το έργο της «τακτικής επιµόρφωσης των Γεωργικών Συµβούλων», µε δέλεαρ 200.000 ευρώ µέσα στην τριετία για την κάλυψη των εξόδων της διδασκαλίας.

Ειδική επιτροπή από τον ΕΛΓΟ για το e-learnng των γεωργικών συμβούλων

Στη συγκρότηση Ειδικής (Γνωμοδοτικής) Επιτροπής για την παρακολούθηση και παραλαβή της σύμβασης παροχής υπηρεσιών για την υλοποίηση του εισαγωγικού προγράμματος επιμόρφωσης των Γεωργικών Συμβούλων, με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης (e-learning), μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας καθώς και την αξιολόγηση των εκπαιδευόμενων, προχώρησε ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα.

Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια και υπογράφει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Αθανάσιος Μπακαλέξης, η Ειδική επιτροπή θα αποτελείται από τρία μέλη και το έργο της θα είναι: «η παρακολούθηση και ο έλεγχος της προσήκουσας εκτέλεσης όλων των όρων της σύμβασης και της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του αναδόχου καθώς και η παραλαβή των υπηρεσιών με την έκδοση αιτιολογημένης γνώμης προς τα αρμόδια όργανα του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – Δήμητρα».

Τα μέλη της επιτροπής είναι τα εξής:

- Παππάς Χρήστος, ΠΕ Γεωπονικού, ως Πρόεδρο με αναπληρώτρια την Αλεξάκη Αικατερίνη, ΠΕ Γεωπονικού

- Δημητριάδη Ιωάννη, ΠΕ Κτηνιάτρων, ως τακτικό μέλος με αναπληρώτρια την Παπαροκά, Αθανασία ΠΕ Χημικών

- Κυρίτση Γεώργιο, ΠΕ Γεωπονικού, ως τακτικό μέλος με αναπληρωτή τον Στάχτιαρη Σπυρίδωνα ΠΕ Γεωπονικού.

Δείτε εδώ την απόφαση όπως δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις