BACK TO
TOP
Προγράμματα

Προς προκήρυξη Ιδιωτικά Leader, Σύμβουλοι, 14χίλιαρο και Δασώσεις

Με την ολοκλήρωση των προκηρύξεων που αποµένουν και προτεραιότητα σε µέτρα, όπως οι ιδιωτικές επενδύσεις του Leader από τις ΟΤ∆, η ενίσχυση µικρών εκµεταλλεύσεων, το µέτρο των γεωργικών συµβουλών και οι ∆ασώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος, φιλοδοξούν να κλείσει το έτος οι διαχειριστικές αρχές.

6-Trakter

Γιώργος Κοντονής

20
1

Όπως ανέφερε ο προϊστάµενος της Ειδικής Υπηρεσίας ∆ιαχείρισης του ΠΑΑ 2014-2020, Νίκος Μανέτας σε σχετική ενηµερωτική εκδήλωση στη Μυτιλήνη στις 22 Οκτωβρίου, στα παραπάνω Μέτρα συντρέχουν τώρα οι προϋποθέσεις ωρίµανσής τους. Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε στη συνεργασία µε το ETEAN και το Ευρωπαϊκό Ταµείο Επενδύσεων (EIF), καθώς προβλέπεται εντός του 2018 η σύσταση δύο ταµείων αξιοποίησης των χρηµατοδοτικών εργαλείων του ΠΑΑ, το Ταµείο Μικροδανείων και το Ταµείο Εγγυοδοσίας.

Από τα παραπάνω προγράµµατα, πάντως, πιο πιθανό να προκηρυχθούν πράγµατι εντός του 2018, είναι το 6.3 «Ενίσχυση Μικρών Εκµεταλλεύσεων» (14.000 ευρώ πριµ) και οι ιδιωτικές επενδύσεις των Leader, οι οποίες µάλιστα προγραµµατίζονται για µέσα στο Νοέµβριο. Για τις µικρές εκµεταλλεύσεις η πιθανότερη ηµεροµηνία προκήρυξης τοποθετείται στα τέλη του ∆εκεµβρίου.

Όσον αφορά τους Συµβούλους, όπως έχει γράψει η Agrenda, αν και το θεσµικό πλαίσιο είναι έτοιµο όπως και ο κύριος κορµός της προκήρυξης, εκκρεµµεί ακόµα το ζήτηµα σχετικά µε το αντικείµενο σπουδών των γεωργικών συµβούλων ώστε αυτοί να πιστοποιηθούν. Σηµειώνεται εδώ, πως έχει συσταθεί από το µέσα Οκτωβρίου η Οµάδα Εργασίας που θα υποστηρίξει την εφαρµογή του συστήµατος παροχής συµβουλών σε γεωργικές εκµεταλλεύσεις (Αρ. Πρωτ.: 2753/137376) και ουσιαστικά από εκείνη εξαρτάται το πότε θα εφαρµοστεί το Μέτρο. Παράλληλα, όπως έχει ήδη αποφασιστεί η εκπαίδευση των γεωπόνων που θα βοηθούν τους αγρότες θα γίνεται µέσω e-learning µε βάση πλατφόρµα του Πανεπιστηµίου Αθηνών.

Όσον αφορά τις δράσεις του Μέτρου 8, όπως 8.1. ∆άσωση και δηµιουργία δασικών, 8.2.Εγκατάσταση και συντήρηση γεωργοδασοκοµικών συστηµάτων εκτάσεων, η ενηµέρωση που υπήρχε από το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι πως αυτή την περίοδο δουλεύονται οι προκηρύξεις από τον τεχνικό σύµβουλο που έχουν στείλει οι διαχειριστικές αρχές, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσουν σαφές χρονοδιάγραµµα. Πάντως από το Μέτρο 8, πιο κοντά στην πρόσκληση βρίσκονται δράσεις που έχουν να κάνουν κυρίως µε δηµόσιες παρεµβάσεις (π.χ πρόληψη ζηµιών σε δάση από δασικές πυρκαγιές και φυσικές, αποκατάσταση ζηµιών σε δάση) οι οποίες είναι πολύ πιθανό να βγουν φέτος. Σηµειώνεται πως για το σύνολο του Μέτρου 8 έχουν δεσµευτεί κονδύλια πάνω από 200 εκατ. Ευρώ.


Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί στα περίπτερα από το Σάββατο 3 Νοεμβρίου μαζί με το περιοδικό Profi

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

06-11-2018 06:29ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ LEADER "ΣΕΡΝΕΤΑΙ" ΑΠΌ ΠΕΡΣΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΠΗΓΑΙΝΕ ΕΛΑ ΜΙΑΣ ΚΥΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΓΙΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΕ ΙΔΙΕΣ ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΜΟΝΗ ΚΥΑ ΠΟΥ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΣ "ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ" ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΕΞΗΓΕΙ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙς ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΧΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2019- ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ 2020 ΔΗΜΗΥΤΡΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ/ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ/ ΤΗΛ. 6955102532

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις