BACK TO
TOP
Προγράμματα

Οι λύσεις μετά την ματαίωση εκχώρησης στα Σχέδια Βελτίωσης

Η προθεσμία υποβολής και οριστικοποίησης των επενδυτικών φακέλων έκλεισε, ωστόσο συνεχίζονται οι αγωνίες γύρω από την εξέλιξη που θα έχει το θέμα των Σχεδίων Βελτίωσης, καθώς, η διαδικασία αξιολόγησης των φακέλων δεν έχει ακόμα αρχίσει, ενώ, ανοικτά παραμένουν και όλα τα μεγάλα θέματα που συνδέονται με τη χρηματοδότηση των εν δυνάμει δικαιούχων συμμετοχής στο πρόγραμμα.

sxedia-veltiwsis

Γιάννης Πανάγος

39
3

Το θέμα απασχόλησε για μια ακόμη φορά το Δ.Σ. του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αγροτικών Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), με τα μέλη του συνδέσμου να μετέχουν την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου και σε έκτακτη γενική συνέλευση, προκειμένου να χαράξουν γραμμή πλεύσης γύρω από το ζήτημα.

Επί της ουσίας τα προβλήματα σ’ αυτή τη φάση είναι δύο:

- Πρώτον, η ματαίωση, απ’ ότι φαίνεται,  της διαδικασίας εκχώρησης (στον πωλητή) της επιδότησης που θα δικαιούνται οι εγκεκριμένοι για συμμετοχή στο σχέδιο αγρότες.

- Δεύτερον, η καθυστέρηση στην αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων, μιας και παραμένουν ανοικτά μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση και πρόσθετη αμοιβή των αξιολογητών.

Οι πληροφορίες θέλουν τα μέλη της διοίκησης του ΣΕΑΜ να αναλαμβάνουν μια σειρά από πρωτοβουλίες, έτσι ώστε και να αμβλυνθεί η ένταση που είχε δημιουργηθεί πριν από λίγο καιρό με το  υπουργείο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, πέραν κάποιας συνάντησης με την πολιτική ηγεσία και τον γενικό γραμματέα Χαράλαμπο Κασίμη για εκατέρωθεν διευκρινήσεις, θα υπάρξουν και διαδοχικές επαφές με τις περιφέρειες, απ’ όπου θα «τρέξει» η διαδικασία της αξιολόγησης, έτσι ώστε να γίνουν κατανοητά τα πραγματικά προβλήματα και να αναζητηθούν από κοινού οι αναγκαίες λύσεις από τις κεντρικές υπηρεσίες.


Ο Σάββας Μπαλουκτσής, πρόεδρος του ΣΕΑΜ


Στο θέμα της χρηματοδότησης των Σχεδίων Βελτίωσης πάντως, τα πράγματα παραμένουν δύσκολα. Όπως μαθαίνει το Agronews, η λύση της εκχώρησης της επιδότησης δεν δείχνει να σώζεται πλέον, μετά την υπονόμευση της οποίας έτυχε από τους ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις δυνάμεις που επηρεάζουν τις αποφάσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στα λεγόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία που επεξεργάζονται οι Διαχειριστικές Αρχές με ευθύνη του γ.γ. Χαράλαμπου Κασίμη και τα οποία δεν έχουν ακόμα αποσαφηνισθεί.

Αυτό που οι αγρότες θα πρέπει να ξέρουν, τονίζουν από την πλευρά των εταιρειών, είναι ότι, αυτή τη φορά δεν είναι εύκολο να κινηθούν σε εφαρμογή «παράλληλες λύσεις» σαν κι αυτές στις οποίες με σχετική ευκολία προσέφευγαν και οι δύο πλευρές (αγρότες και εισαγωγείς) τα προηγούμενα χρόνια. Το νέο καθεστώς φορολογίας των αγροτών, η τήρηση λογιστικών βιβλίων, η ψηφιοποίηση των συναλλαγών, το αυστηρότερο πλαίσιο εφαρμογής των προγραμμάτων κ.α. καθιστούν πλέον δύσκολη την προπληρωμή των τιμολογίων, χωρίς τα χρήματα να προέρχονται εξ ολοκλήρου από την πλευρά του αγοραστή.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα δεν δέχεται τιμολόγια επί πιστώσει, δηλαδή τα χρήματα της όποιας αγοράς θα πρέπει να έχουν καταβληθεί και μάλιστα ηλεκτρονικά στον προβλεπόμενο χρόνο. Να διευκρινισθεί εδώ, οι σχετικές δαπάνες είναι επιλέξιμες μετά το πέρας της οριστικοποίησης κατάθεσης των φακέλων, ενώ, μόνο το 15% του προβλεπόμενου προϋπολογισμού των έργων, είναι επιλέξιμο και νωρίτερα, δηλαδή από τη στιγμή που οριστικοποιήθηκαν οι προκηρύξεις των Σχεδίων Βελτίωσης.

Ένα κάποιο ενδιαφέρον έχουν οι ειδικές συμφωνίες στις οποίες έχουν προβεί κάποιες από τις μεγάλες αντιπροσωπείες αγροτικών μηχανημάτων με τις τράπεζες, βάσει των οποίων οι εταιρείες εγγυώνται στις τράπεζες τη δανειοδότηση των αγροτών που έχουν υποβάλει επενδυτικό φάκελο, έτσι ώστε να τρέξει κάπως η όλη διαδικασία. Στην περίπτωση αυτή πάντως, οι τράπεζες δεν αρκούνται στην εγγύηση που παρέχει η αντιπροσωπεία ή μάλλον αυτή έχει αντίκρισμα από τη στιγμή που και όλα τα άλλα οικονομικά στοιχεία του αγρότη – επενδυτή καλύπτουν τις γνωστές προϋποθέσεις που θέτουν οι τράπεζες. Άλλωστε, η εγγύηση αυτή στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει να κάνει με την κάλυψη μέρους της ίδιας συμμετοχής των αγροτών και όχι στο κομμάτι που αφορά στην επιδότηση. 

Δελτίο τύπου ΣΕΑΜ για τη συνάντηση

Πραγματοποιήθηκε χθες έκτακτη συνάντηση των μελών του ΣΕΑΜ, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στα Σχέδια Βελτίωσης. Δύο ήταν τα θέματα που προβλημάτισαν ιδιαίτερα και για τα οποία εξέφρασαν την ανησυχία τους τα μέλη που παραβρέθηκαν: ο χρόνος που απαιτείται για την αξιολόγηση των 15.364 αιτήσεων για την έκδοση των εγκρίσεων. Και ο τρόπος χρηματοδότησης των επενδύσεων, που δυσκολεύει πάρα πολύ μετά την υπαναχώρηση του ΥΠΑΑΤ στο θέμα της εκχώρησης της επιδότησης από τον αγρότη στον προμηθευτή.

Για το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης ήδη έχουν εκφραστεί οι φόβοι του ΣΕΑΜ, ότι δηλαδή αυτό μπορεί να τραβήξει μέχρι και το τέλος του 2019.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ακόμη πιο σοβαρό και ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την υλοποίηση αρκετών εγκεκριμένων προγραμμάτων. Η ακύρωση της εκχώρησης της επιδότησης, ουσιαστικά αφαιρεί την δυνατότητα παροχής πίστωσης από τον προμηθευτή για το ποσό της επιδότησης (ποσοστό 50% κατά μ.ο.) και υποχρεώνει τον δικαιούχο να προεξοφλήσει το 100% της επένδυσης, πριν από την εκταμίευση της επιδότησης. Με δεδομένο ότι δεν θεωρείται επιλέξιμο τιμολόγιο αγοράς επί πιστώσει, ουσιαστικά υποχρεώνεται ο επενδυτής είτε να εξοφλήσει τις αγορές του με ίδια κεφάλαια, είτε να δανειοδοτηθεί από κάποια Τράπεζα και να προσκομίσει τα παραστατικά που πιστοποιούν την 100% εξόφληση των τιμολογίων.

Προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα παραπάνω προβλήματα και να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και απρόσκοπτη υλοποίηση των προγραμμάτων, η Διοίκηση του ΣΕΑΜ θα προβεί άμεσα στις εξής δράσεις:
Θα επιδιώξει εκ νέου συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα και τα στελέχη της Διαχειριστικής αρχής, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης, αλλά και να πιέσει για την επίσπευση της επόμενης φάσης των αξιολογήσεων.

Θα επιδιώξει συναντήσεις με τις Περιφέρειες, τουλάχιστον αυτές που συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων, προκειμένου να υπάρξει άμεση ενημέρωση για τον βαθμό ετοιμότητας της κάθε Περιφέρειας, αλλά και τυχόν εκκρεμότητες που ακόμη υπάρχουν.

Θα προταθεί συνάντηση με το Προεδρείο του ΓΕΩΤΕΕ, προκειμένου να εκτιμηθεί από κοινού η διαμορφωθείσα κατάσταση και να διερευνηθούν τρόποι επίσπευσης της διαδικασίας της αξιολόγησης.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

20-11-2018 14:24ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΕΔΕΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΤΡΕΛΑΝΕΙ. ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ;

Απάντηση

15-11-2018 19:39Χρηστος

Άλλη μια καθυστέρηση έλεος πια μας έχουν τρελάνει .Τελικα θα μας πουν ποτε θα ξεκινήσει η αξιολόγηση τών φακέλων ....

Απάντηση

15-11-2018 16:01ΝΙΚΟΣ

ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις