Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Πρότζεκτ για τη ρίγανη στο μέτρο της Συνεργασίας

Στη συγκρότηση επιχειρησιακής ομάδας και την υποβολή πρότασης σε αγροτικό πρόγραμμα, που αφορά την καλλιέργεια ρίγανης ως φαρμακευτικού φυτού με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μια εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας προχωρά ο Δήμος Τρικκαίων.

rigani-synergasia

1232
0

Πρόκειται για την συγκρότηση επιχειρησιακής ομάδας και την υποβολή πρότασης στο Μέτρο 16 του ΠΑΑ 2014-2020, που αφορά στην ανάδειξη-πιστοποίηση της ενδημικής ρίγανης του Κόζιακα με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της διασύνδεσή της με τον κλάδο της βιομηχανίας των τροφίμων. Η πρόταση έχει τίτλο «Βελτίωση της απόδοσης και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της παραγόμενης Ρίγανης» και υποβλήθηκε στα Υπομέτρα 16.1 – 16.2 «Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας».

Η πρόταση που υποβλήθηκε εξυπηρετεί τρεις βασικούς στόχους:

-την εξειδίκευση στην πράξη όλων των πρωτοβουλιών που πήρε ο Δήμος Τρικκαίων από το 2014 για να προωθήσει την καινοτομία στην καλλιέργεια φαρμακευτικών φυτών στον Κόζιακα. Ηδη, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή μετέχει σε πρόγραμμα στα Τρίκαλα, μαζί με το Πανεπιστήμιο Rutgers των ΗΠΑ, συμβουλεύοντας δωρεάν επί τριετία, παραγωγούς στα χωριά του Κόζιακα,

-τη δημιουργία μιας καλής πρακτικής, που θα ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα στον Δήμο Τρικκαίων και ειδικά τους νέους αγρότες και

-την εφαρμογή των δεκάδων τεχνολογικών λύσεων στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων, με λιγότερο κόστος και μεγαλύτερο οικονομικό όφελος.

Αυτοί οι στόχοι συγκλίνουν σε μία βασική δράση στην περιφέρεια του Δήμου Τρικκαίων: να παραμείνει ο νέος αγρότης στον τόπο του, αποκτώντας ένα brand name γύρω από τον πρώτο γιατρό της ανθρωπότητας, τον Ασκληπιό.

Εξάλλου η πρόταση, είναι η φυσική συνέχεια όλων των σχετικών δράσεων που από το 2014 υλοποιεί ο Δήμος:

- επιστημονική αναγνώριση της αξίας των φαρμακευτικών φυτών του Κόζιακα,

- συνεργασίες με νέους αγρότες,

- τεχνογνωσία από αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα,

- δημιουργία του «Ψηφιακού Ασκληπιείου – Πάρκο του Ασκληπιού»,

- λειτουργική αξιοποίηση των υφιστάμενων τεχνολογικών υποδομών, με τη χρήση νέων τεχνολογικών εργαλείων.

Έτσι, η πρόταση, που υποβλήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2018, αφορά στην «εισαγωγή και ενσωμάτωση της γεωργίας ακριβείας στην καλλιέργεια της ρίγανης με παράλληλη επιλογή και πιλοτική εγκατάσταση τοπικού, από το όρος Κόζιακας, πολλαπλασιαστικού υλικού υψηλής ποιότητας και δημιουργία μητρικής φυτείας κατάλληλων φυτών υψηλών επιδόσεων».


Aυτό σημαίνει:

  1. Συνεργασία φορέων και ιδιωτών για τη δημιουργία της Επιχειρησιακής Ομάδας PROREGANO: e-trikala ΑΕ, Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, Αγροτικός Συνεταιρισμός «Η Ένωση», το φυτώριο «Βοτανικός Κήπος», καθώς και δύο τοπικοί καλλιεργητές αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών, που θα κάνουν τις πρώτες καλλιεργητικές εκτάσεις με τη χρήση του τοπικού υλικού.

  2. Πιλοτική καλλιέργεια και αξιολόγηση διάφορων βιοτύπων από τοπικά φυτά.

  3. Υιοθέτηση ενός πρωτοκόλλου παραγωγής ρίγανης για την περιοχή των Τρικάλων.

  4. Ολιστική προσέγγιση στην καλλιέργεια της ενδημικής ρίγανης με την ενσωμάτωση της πλέον σύγχρονης υψηλής τεχνολογίας.

  5. Μείωση εξόδων καλλιέργειας, αύξηση παραγόμενης ποσότητας ρίγανης και εσόδων.

Τεχνολογία

H παραγωγή ρίγανης θα γίνεται με χρήση μετεωρολογικών σταθμών και αισθητήρων, χρήση μοντέλων πρόβλεψης εχθρών και ασθενειών, μετρήσεις pH του εδάφους και της ηλεκτραγωγιμότητας και αποτύπωση σε χάρτη με GIS, αγενής πολλαπλασιασμό, ορισμός ζωνών παραγωγής με βάση τις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες κ.α.

Ουσιαστικά, η αρχή για μια συστηματική, τεχνολογικά καινοτόμα, ολοκληρωμένη προσέγγιση της καλλιέργειας φαρμακευτικών φυτών, ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς στον Δήμο Τρικκαίων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία